Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
audi-rs4-frontansicht

Audi RS4

1 / 3
audi-rs4-frontansicht
audi-rs4-seitenansicht
audi-rs4-heckansicht

Sterke punten

  • Gezinsauto met sportautoprestaties
  • Met Quattro-vierwielaandrijving
  • Hoogwaardig interieur

Zwakke punten

  • Relatief hoog brandstofverbruik
  • Nieuw duur t.o.v. occasion
  • Onderhoud duurder dan gemiddeld

Audi RS4 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Audi RS4, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Audi RS4: sportieve middenklasser

De Audi RS4 is sinds 1999 het sportieve topmodel van de Audi A4, de middenklasse sedan en stationwagon van het merk. Met de Audi RS4 combineert het merk de praktische eigenschappen van een gezinsauto met de prestaties van een sportauto. Lees meer

Interesse in een Audi RS4

Audi RS4 occasions
Audi RS4 nieuwe auto's
Audi RS4 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Goede redenen

  • Een praktische gezinsauto met de sportieve prestaties van een sportwagen
  • De bekende Quattro-vierwielaandrijving zorgt voor veel grip
  • Hoogwaardig interieur met volop voorzieningen, net als in de reguliere Audi A4
  • Uitstekend te gebruiken als dagelijkse auto

Technische gegevens

Motorisatie

De Audi RS4 is geleverd met V6- en V8-motoren. De eerste generatie had een 2,7-liter V6, de tweede en derde generatie een 4,2-liter V8 en de vierde generatie een 2,9-liter V6. Dit zijn allemaal benzinemotoren. De eerste twee modelgeneraties hadden een handgeschakelde transmissie met zes versnellingen. De derde generatie stapte over naar een zeventrapsautomaat en de vierde modelgeneratie Audi RS4 heeft een achttrapsautomaat. Alle Audi RS4-modellen beschikken over de bekende Quattro vierwielaandrijving.

Afmetingen

Over alle modelgeneraties gezien is de Audi RS4 in de loop der jaren iets gegroeid. Het eerste model was ongeveer 4,5 meter lang, het laatste model tikt bijna de 4,8 meter aan. De breedte nam toe van bijna 1,8 meter tot bijna 1,9 meter. De hoogte bleef wel vrijwel gelijk, met ca. 1,4 meter. De inhoud van de bagageruimte varieert van 246 liter voor de Audi RS4 Cabrio tot 505 liter voor de nieuwste Audi RS4 Avant (stationwagon).

De belangrijkste specificaties op een rij

Audi A4
Marktintroductie 1999
Lengte x breedte x hoogte 4,52-4,78 x 1,80-1,87 x 1,39-1,40 m
Wielbasis 2,61-2,83 m
Inhoud bagageruimte 246-505 l
Ledig gewicht 1.620-1.845 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.170-2.305 kg
Cilinderinhoud 2.671-4.163 cm3
Vermogen 280 kW (380 pk)-331 kW (450 pk)
Koppel 440-600 Nm
Topsnelheid 250-290 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 4,9-3,9 sec
Tankinhoud 58-62 l
Verbruik 8,8-13,9 l/100 km
CO₂-uitstoot 199-334 g/km

Varianten

De enige varianten van de Audi RS4 zijn de verschillende carrosserievarianten. Iedere modelgeneratie van de Audi RS4 was leverbaar als stationwagon (Avant) en alleen de tweede generatie Audi RS4 was er ook als sedan en cabriolet. De huidige vierde generatie Audi RS4 is voor het eerst leverbaar in twee uitvoeringen. Naast de ‘gewone’ Audi RS4 is er ook de extra krachtige Audi RS4 Competition Plus. In 2014 was er nog de op ca. 200 exemplaren gelimiteerde Audi RS4 Nogaro Selection Limited Edition. Verder is de Audi RS4 in zijn algemeen een sportieve variant van de reguliere Audi A4-modellen.

Prijzen

De eerste Audi RS4 had in 1999 in Nederland een nieuwprijs van omgerekend bijna 100.000 euro. Rekening houdend met inflatie en toegenomen belastingen op de aanschaf van een nieuwe auto, is de prijs in de loop der jaren relatief weinig gestegen. De huidige Audi RS4 heeft namelijk een nieuwprijs van ongeveer 120.000 euro, of ruim 150.000 euro voor de Audi RS4 Competition Plus uitvoering.

Zeker voor het soort auto – een sportief topmodel – is het Nederlandse aanbod Audi RS4 occasions vrij groot. De prijzen beginnen bij zo’n 26.000 euro voor een exemplaar van de tweede modelgeneratie met hoge kilometerstand. De prijzen lopen uiteraard op tot bijna nieuwprijzen voor zeer jonge occasions. Over het algemeen behoren de tweede en derde modelgeneratie relatief gezien tot de meest betaalbare Audi RS4-modellen. De eerste generatie Audi RS4 is een stuk zeldzamer en te vinden voor prijzen van zo’n 50.000 tot 60.000 euro, mits in goede conditie. Daarmee begint de eerste generatie Audi RS4 weer in waarde toe te nemen vanwege de zeldzaamheid en exclusiviteit.

Design

Buitenkant

Ten opzichte van de reguliere Audi A4-modellen onderscheidt de Audi RS4 zich duidelijk met afwijkende bumpers en spatborden. De spatborden zijn breder om ruimte te bieden aan de grotere sportwielen en de bumpers maken indruk met extra grote luchtinlaten (voor) of uitlaten (achter). Ook staat de Audi RS4 lager op de wielen dan de Audi A4-modellen. Voor Audi-begrippen is de Audi RS4 ook opvallend vaak te vinden in felle carrosseriekleuren, waarbij blauw en rood het populairst zijn. Afhankelijk van de modelgeneratie behoren felgroen en geel ook tot de mogelijkheden.

Binnenkant

Vanbinnen lijken de Audi RS4-modellen wel sterk op de reguliere Audi A4-modellen. Het belangrijkste verschil zit ’m in de sportstoelen en wat sportieve aankleding in de vorm van kleuraccenten, aluminium of (imitatie) koolstofvezel. Aan de andere kant betekent dat wel dat de Audi RS4 ondanks de sportiviteit voorziet in dezelfde gemakken als de reguliere Audi A4-modellen. De Audi RS4 beschikt over een rijke standaarduitrusting met in de nieuwste modellen ook uitgebreid en modern infotainment.

Veiligheid

De Audi RS4 is niet getest door instanties zoals Euro NCAP, maar het basismodel Audi A4 wel. De eerste generatie behaalde een voor die tijd gemiddelde score van drie sterren, de tweede generatie kwam tot vier sterren en sindsdien behaalt de Audi A4 steevast de volle vijf sterren. Over het algemeen biedt de Audi A4 een gemiddelde tot iets bovengemiddelde mate van veiligheid ten opzichte van andere auto’s uit zijn tijd. De nieuwste modellen beschikken daarnaast over assistentiesystemen die bijvoorbeeld helpen om de auto binnen de rijstrook te houden of die kunnen ingrijpen wanneer een aanrijding dreigt.

Alternatieven

Als sportieve Duitse middenklasser heeft de Audi RS4 vooral concurrentie van de andere grote Duitse merken. Denk aan de BMW M3-modellen en de Mercedes-Benz C-Klasse AMG-modellen. Hoewel deze modellen allemaal hun eigen uitstraling hebben, is het belangrijkste verschil misschien wel het aanbod aan carrosserievarianten. Afhankelijk van de modelgeneratie is de Audi RS4 bijna altijd een stationwagon, terwijl de BMW M3 een sedan, coupé of cabriolet is. De BMW M3 Coupé en Cabrio heten tegenwoordig BMW M4 Coupé en Cabrio. Pas sinds 2023 is de BMW M3 er ook als stationwagon: de BMW M3 Touring. De Mercedes-Benz C-Klasse AMG is er in bijna iedere modelgeneratie als sedan, stationwagon en coupé, maar juist zelden als cabriolet. Sinds 2015 is ook de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio een concurrent, maar die is er juist uitsluitend als sedan. Volvo bood van 2013 tot 2018 de Volvo V60 Polestar, een sportieve en relatief compacte stationwagon. Eventueel kan ook de Lexus IS F als concurrent voor de Audi RS4 gezien kunnen worden, maar ook dit model is er alleen als sedan en is net wat minder sportief dan de Audi RS-modellen.

FAQ

Wat kost een Audi RS4?
De Audi RS4 heeft op dit moment een nieuwprijs van 120.000 euro tot ruim 150.000 euro. Een Audi RS4 occasion is al te vinden vanaf 26.000 euro.
Welke motor heeft een Audi RS4?
De Audi RS4 is geleverd met V6- en V8-motoren. De eerste generatie had een 2,7-liter V6, de tweede en derde generatie een 4,2-liter V8 en de vierde generatie een 2,9-liter V6. Dit zijn allemaal benzinemotoren.
Hoe snel is een Audi RS4?
Afhankelijk van de modelgeneratie heeft de Audi RS4 een topsnelheid van 250 tot 290 km/u en is de 100 km/u bereikt in 4,9 tot slechts 3,9 seconden.
Wat betekent ‘RS’ in Audi RS4?
RS is het label dat Audi gebruikt voor zijn meest sportieve modellen. De letters ‘RS’ staan voor RennSport, wat Duits is voor ‘racesport’, ofwel ‘autosport’.

Beoordelingen voor Audi RS4

9 Beoordelingen

4,8

Meer informatie

Meer links