Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
bmw-m3-overview

BMW M3: het ideale M-model?

1 / 4
bmw-m3-overview
bmw-m3-front
bmw-m3-side
bmw-m3-back

Sterke punten

  • Levert sportieve topprestaties
  • Nog steeds praktisch gebruiksgemak
  • Eindelijk ook als M3 Touring

Zwakke punten

  • Occasions kunnen risico zijn
  • Echt mooie occasions zijn schaars
  • Duur, ook voor BMW-begrippen

BMW M3 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de BMW M3, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

BMW M3: het ideale M-model?

De BMW M3 Sedan is een puristische sportsedan met voortreffelijke rijeigenschappen. Kenmerkend zijn de zeer krachtige M Twinpower Turbo motor, achterwielaandrijving en diverse van de autosport afgeleide technologieën. Lees meer

Interesse in een BMW M3: het ideale M-model?

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Bij de BMW M3 komen de goede rijeigenschappen van een BMW misschien wel het beste tot hun recht
  • Ondanks de sportieve prestaties blijft het praktische gebruiksgemak behouden
  • Dankzij lange historie grote verscheidenheid aan modellen en uitvoeringen
  • Zesde modelgeneratie is er eindelijk ook als BMW M3 Touring

Technische gegevens

Motorisatie

De meeste modelgeneraties van de BMW M3 hebben een zescilinder-in-lijn benzinemotor, meestal met een inhoud van 3,0- of 3,2-liter. Daar zijn wel een aantal uitzonderingen op. Zo werd de allereerste BMW M3 aangedreven door een 2,3- tot 2,5-liter viercilinder. Bij de derde generatie had de GTR-uitvoering een 4,0-liter V8 onder de kap. De vierde generatie had altijd een V8, afhankelijk van de uitvoering een 4,0- of 4,4-liter. In principe heeft de BMW M3 een handgeschakelde transmissie, maar vanaf de tweede generatie is een automaat optioneel. Bijna alle modelgeneraties van de BMW M3 hebben achterwielaandrijving, maar de zesde generatie heeft ook uitvoeringen met vierwielaandrijving.

Afmetingen

Net als veel andere modellen is ook de BMW M3 in de loop der jaren flink gegroeid. Was het eerste model nog 4,35 meter lang, het nieuwste model meet 4,79 meter in de lengte. Een kanttekening hierbij is wel dat de eerste BMW M3 een coupé was en de nieuwste een sedan of stationwagen. Het verschil in breedte zegt echter ook genoeg. Het eerste model was nog geen 1,70 meter breed, het nieuwste model meet 1,90 meter in de breedte. Het verschil in hoogte valt dan weer mee: het eerste model was net geen 1,40 meter hoog en het nieuwste model zit daar maar iets boven. De binnenmaten groeiden natuurlijk ook mee. Was de eerste BMW M3 gelijk goed gevuld als je er met vier personen in ging zitten, in de meest recente modellen hebben vier inzittenden ruim plaats en kan indien nodig ook nog wel een vijfde mee. Ook de bagageruimte nam toe. En de komst van de BMW M3 Touring (stationwagen) gaf sowieso antwoord op de vraag naar meer ruimte.

BMW M3
Marktintroductie Maart 1986
Lengte x breedte x hoogte 4,35 – 4,79 m x 1,68 – 1,90 m x 1,37 – 1,43 m
Wielbasis 2,56 – 2,86 m
Inhoud bagageruimte 405 – 500 l
Ledig gewicht 1.165 – 1.865 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.540 – 2.370 kg
Cilinderinhoud 2.302 – 4.395 cm3
Vermogen 143 – 405 kW (194 – 500 pk)
Koppel 230 – 550 Nm
Topsnelheid 230 – 302 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 6,9 – 3,4 sec
Tankinhoud 59 – 70 l
Verbruik 8,8 – 12,4 l/100 km
CO₂-uitstoot 204 – 290 g/km

Varianten

In de eerste plaats is de BMW M3 er in verschillende carrosserievarianten, al verschilt dat per modelgeneratie. Zo was de eerste modelgeneratie er alleen als coupé. Daarna was de BMW M3 een paar modelgeneraties lang leverbaar als M3 Coupé, M3 Cabrio en M3 Sedan. Bij de vijfde generatie BMW M3 besloot BMW om de Coupé en Cabrio onder een eigen modelserie onder te brengen. Deze carrosserievarianten heten sindsdien BMW M4. De BMW M3 bleef als Sedan over, maar sinds 2022 is er ook een BMW M3 Touring, een stationwagen.

Verder vermeldt de BMW M3 historie een aantal speciale edities en extra sportieve varianten. Voorbeelden zijn de BMW M3 Sport Evolution, de BMW M3 CS, CSL en GTR, de BMW M3 Lightweight, de BMW M3 Lime Rock Park Edition en meer recent de BMW M3 Competition modellen.

Prijzen

Als exclusieve sportauto heeft de BMW M3 natuurlijk ook een stevig prijskaartje. De eerste modelgeneratie in de jaren ’80 kostte nieuw al zo’n 50.000 euro. In de loop der jaren is die prijs flink opgelopen, door zowel productontwikkeling, inflatie als extra belastingen. De huidige BMW M3 (2023) heeft een vanafprijs van ca. 130.000 euro, maar voor de exclusieve BMW M3 CS betaal je al minimaal 190.000 euro.

Wat een BMW M3 als occasion kost, verschilt sterk per exemplaar. Met sportieve auto’s wordt vaak sportief gereden, dus de onderhoudshistorie (en eigenlijk ook een eventueel schadeverleden) moet goed zijn geregistreerd en bijgehouden. Over het algemeen is een BMW M3 van zo’n twintig à vijfentwintig jaar oud het voordeligst, met een vanafprijs van 30.000 euro voor een goed en origineel exemplaar. Voor nieuwere exemplaren loopt de prijs verder op omdat de auto’s simpelweg nieuwer zijn en vaak minder kilometers hebben afgelegd. Oudere exemplaren lopen echter ook op in waarde, omdat het daarbij gaat om inmiddels zeldzame, maar gewilde exemplaren. Het spreekt haast voor zich dat ook speciale edities en andere zeldzame exemplaren een kostbare aanwinst zijn en zelfs een beleggingsobject.

Design

Buitenkant

In de loop der jaren is de BMW M3 leverbaar geweest als Coupé, Cabrio, Sedan en sinds 2022 ook als Touring (stationwagen). Overigens was niet iedere modelgeneratie in al deze varianten leverbaar. De eerste BMW M3 was duidelijk als M3 herkenbaar, maar de modellen daarna waren redelijk ingetogen qua vormgeving. Vanaf de vierde generatie werd de sportiviteit weer steeds meer zichtbaar en de zesde generatie onderscheidt zich zelfs nadrukkelijk van het basismodel met een opvallende, grote grille.

Binnenkant

In het interieur lijkt de BMW M3 nog sterk op een gewone BMW 3 Serie. Het voordeel daarvan is dat alle praktische eigenschappen gewoon behouden blijven. Op die manier kan je de BMW M3 zien als een praktisch bruikbare sportauto. Materiaalkeuzes benadrukken vaak wel de sportiviteit, bijvoorbeeld door toepassing van alcantara of koolstofvezel delen. Bij sommige echt sportieve uitvoeringen komen de praktische eigenschappen meer op de achtergrond te liggen. Zo zijn er BMW M3-modellen met kuipstoelen en zespuntsgordels.

Veiligheid

Sportmodellen zoals de BMW M3 worden doorgaans niet getest door organisaties zoals de Euro NCAP. Wel is de reguliere BMW 3 Serie aan botsproeven onderworpen, voor het eerst in 1997. Het toenmalige model scoorde twee sterren. Sinds het model uit 2005 heeft de BMW 3 Serie altijd de maximale vijf sterren behaald.

Alternatieven

De meest directe concurrenten voor de BMW M3 komen uit eigen land: de Audi RS4 en RS5 modellen en de Mercedes-AMG C-Klasse modellen. Deze auto’s hebben een vergelijkbaar concept: sportieve topprestaties, maar ook praktische bruikbaarheid. Ook de prijsklasse is gelijkwaardig. Wil je iets anders dan de geijkte keuzes, dan kan je ook denken aan auto’s als de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, Cadillac CT4-V en Lexus IS-F. Deze auto’s hebben een vergelijkbaar concept en zijn (soms) ook nog eens voordeliger, omdat ze minder bekend zijn.

FAQ

Wat kost een BMW M3?
De nieuwprijs van een BMW M3 bedraagt minstens 130.000 euro (2023), maar als occasion is een BMW M3 te vinden vanaf zo’n 30.000 euro. Dit hangt wel sterk af van leeftijd en staat van de auto en voor speciale uitvoeringen wordt ook veel meer gevraagd.
Hoeveel pk heeft een BMW M3?
Afhankelijk van de modelgeneratie heeft de BMW M3 een vermogen van 143 – 405 kW (194 – 500 pk).
Heeft de BMW M3 vierwielaandrijving?
Bijna alle BMW M3 modellen hebben achterwielaandrijving. Een uitzondering is de zesde generatie BMW M3, die ook vierwielaangedreven uitvoeringen kent.
Is er ook een BMW M3 Touring?
Ja, sinds 2022 is de BMW M3 er ook als Touring, een stationwagenvariant.

Beoordelingen voor BMW M3

9 Beoordelingen

4,9

Meer informatie

Meer links