Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

BMW M1 te koop: tweedehands en nieuw

BMW M1

BMW M1

van seriemodel tot raceauto

De BMW M1 is in 1979 voor het eerst geproduceerd door BMW. Het is een auto met een uniek design dat niet meer te vergelijken is met de hedendaagse modellen. Het vermogen dat de auto levert, is afhankelijk van de uitvoering. Het vermogen begint bij 277 pk en het grootste vermogen dat deze auto levert, is 950 pk. De straatsnelheid is gigantisch te noemen. De straatversie rijdt namelijk 262 km per uur. Het kan echter nog sneller. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

De BMW M1 is namelijk een auto die vanuit het seriemodel gemakkelijk naar een raceauto is te ontwerpen. De snelheid van de raceversie van de BMW M1 kent als circuitversie een topsnelheid van maar liefst 310 kilometer per uur. Een van de opvallendste kenmerken is dat deze BMW auto als enige met een middenmotor is uitgevoerd.

Technische specificaties BMW M1

Het ontwerp van de BMW M1 is uniek met een strakke belijning en uitvoering als sportieve racewagen. Deze auto is de eerste BMW die uitgevoerd werd met een middenmotor. De middenmotor M88/1 3.5 L6 cilinder maakte het simpel om van het model een raceversie te maken. Er hoeft namelijk weinig aan het chassis veranderd te worden om van een modelversie een racewagen te maken. Het ontstaan van deze auto komt voort uit de autosport. Het was de bedoeling van BMW een sportieve auto uit te brengen. Op deze manier werd getracht klanten die anders een Ferrari of Jaguar wilden aanschaffen te verleiden om de BMW M1 te kopen. Het was de bedoeling om binnen twee jaar een paar honderd straatauto’s te produceren. Er werd voor het project samengewerkt met andere partijen, bijvoorbeeld met betrekking tot de aandrijving, waarbij uiteindelijk de keuze is gevallen op het vernieuwen van een bestaande M30 zescilinder. Het blok van de M30 werd gebruikt voor de M88 motor en er werd daarbij een nieuwe cilinderkop ontworpen. De motor is met mechanische benzine-inspuiting in combinatie met een dry-sump smering gereed gekomen in het jaar 1977. De MBW M1 is gedurende de periode 1979 tot 1981 geproduceerd. De verschillende partners voor het M1-project waren Lamborghini, T.I.R., Italdesign en Baur. De laatstgenoemde is verantwoordelijk geweest voor de assemblage en Lamborghini zorgde voor het buizenchassis. De kunststof carrosserie is uitgevoerd door T.I.R. Italdesign heeft de componenten verzorgd.

Vergelijking mogelijke opvolger en andere modellen

De raceversie van BMW M1 heeft niet tot een succes geleid. Integendeel. De regelgeving gooide roet in het eten. Het model in de vorm van een raceauto is dan ook als straatversie aangeboden op de particuliere markt. Er is wel sprake geweest van een imagoverbetering na de introductie van de BMW M1. In 2008 is er een BMW Hommage Concept gepresenteerd. Het model vormde een eigentijdse interpretatie van de eerste generatie met een klassieke belijning, maar het project is niet voortgezet. Bij het maken van een vergelijking tussen de originele BMW M1 en de huidige modellen die BMW voert, valt vooral op dat het design uniek is geweest. De strakke belijning met een raceachtige uitstraling en klassieke kenmerken is in de hedendaagse modellen niet terug te vinden. De originele auto van de eerste generatie is uniek in zijn soort, en in geen enkel opzicht qua design te vergelijken met het huidige aanbod van BMW. Het is dan ook een klassieker gebleven die in een beperkte oplage beschikbaar is gekomen.

Prijsvergelijking

De BMW M1 is al lange tijd niet meer in productie. Het model Hommage Concept is gepresenteerd, maar nooit actief op de markt aangeboden. BMW produceert echter wel een serie met BMW 1 auto’s die in verschillende uitvoeringen beschikbaar zijn. Deze modellen variëren niet alleen qua grootte, technische eigenschappen en design, maar ook in de prijs. Er zijn meerdere BMW 1 auto’s in verschillende prijsklassen beschikbaar. Er is bijvoorbeeld een serie die als driedeurs is uitgevoerd en een serie die als vijfdeurs op de markt is gebracht. Daarnaast zijn er nog een aantal series, zoals onder meer de BMW 2 en BMW 3 serie . Overigens zijn er van de BMW M modellen diverse uitvoeringen beschikbaar. Alleen de M1 ontbreekt, maar op het gebied van sportieve auto’s geldt dat de M-serie qua uitstraling daaraan zeker tegemoetkomt. Deze auto’s bevinden zich in een van de hoogste prijsklassen en zijn veel duurder in vergelijking met de BMW 1 serie.