Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

BMW M5 te koop: tweedehands en nieuw

BMW M5

BMW M5

Motorsport topper van de BMW 5 Serie

De BMW M5 is de sportieve luxesedan van de BMW 5 Serie (Europese E-segment). De auto wordt gebouwd door de Motorsport divisie van de Duitse specialist BMW. (De M in M5 staat voor Motorsport.) De eerste incarnatie van dit voertuig wordt met de hand gebouwd in 1986, op het chassis van de BMW 535i. De motor is een aangepaste BMW M1. Bij zijn verschijning is dit de snelste sedan ter wereld. Zijn opvolgers worden gebouwd op de verschillende versies van het 5 Serie platform. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Carrosserie

Kleuren

Er bestaan ondertussen 6 generaties: E28 (1985/87), E34 (1989–1995), E39 (1998–2003), E60 (2005/10), F10 (2011/16) en F90 (vanaf 2017).

De BMW M5 technisch bekeken

De eerste BMW M5 wordt gebaseerd op de E28 5 Serie. De auto debuteert op de Motor Show van Amsterdam, in februari 1985. Hij wordt ontworpen om tegemoet te komen aan de vraag naar een auto met het laadvermogen van een sedan, maar de look van een sportvoertuig. Deze eerste M5 wordt gebouwd op het 535i chassis, met verschillende mechanische wijzigingen. Het meeste opvallend is daarbij de M88/3 motor, afgeleid van de motor uit de BMW M1 . Later evolueert deze motor naar de milieuvriendelijkere S38B35.

Deze generatie M5 wordt nog volledig met de hand gebouwd, eerst in de Preussenstrasse van München en later in de Daimlerstrasse van Garching. Er worden 5 verschillende versies aangeboden, al naargelang de exportmarkt. Het zijn een linksrijdend, Europees model (LHD); een rechts rijdend UK model (RHD); een linksrijdend, Noord-Amerikaans model (NA, voor de USA en Canada); en een rechts rijdend Zuid-Afrikaans model (ZA). De Europese (en Zuid-Afrikaanse) variant maken daarbij gebruik van de M88/3 motor van 210 kW en 280 pk.

Algemener bekeken vallen M-varianten verder op door een aantal terugkerende ingrepen uitgevoerd op de Serie modellen. In de eerste plaats betreffen die uiteraard de motor, die hier krachtiger wordt en directer reageert. De ophanging en aerodynamica van het voertuig worden hieraan op verschillende manieren aangepast. Daarnaast kan men sinds 2017 ook gewoon zeggen dat de M BMW’s de sedans zijn van de BMW Serie modellen (daar waar er eerst ook wel stationwagons in de M-reeks worden aangeboden).

De nieuwe generatie BMW M5

De vijfde generatie BMW M5 (F10) wordt gelanceerd op de Motor Show van Frankfurt in 2011. In vergelijking met zijn voorganger is het brandstofverbruik verminderd. Toch is de auto zelf groter en zwaarder. De topsnelheid ligt ook iets lager. Deze generatie is onder andere bijzonder omwille van een speciale uitrusting en een speciale editie. De uitrusting in kwestie heet Competition en laat toe om de motorkracht op te drijven naar 441 kW. De speciale editie heet 30 Jahre M5 (Dertig Jaar M5). Zoals de naam aangeeft, wordt hij gebouwd ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de M5. Deze auto heeft dezelfde kracht als de Competition M5. Hij wordt geproduceerd in een symbolisch beperkte oplage van 300 exemplaren.

In september 2017 verschijnt de zesde generatie (F90) op de Motor Show van Frankfurt. De M5 maakt nu voor het eerst ooit gebruik van vierwielaandrijving. Tegelijk blijft het design soortgelijk aan dat van de modellen met achterwielaandrijving. Hierdoor verbetert de rijdynamiek. Daarnaast wordt ook wel een ‘waarachtige’ 4x4 aangeboden.

De motor is een evolutie van de S63 uit de vorige generatie. Hierbij wordt een kracht van 441 kW bereikt, soortgelijk (dus) aan het Competition Package en de 30 Jahre M5 modellen uit de F10 generatie. De automatische transmissie krijgt nu wel 8 snelheden in plaats van 7. Deze M5 is ook de eerste ooit om uitsluitend een automatische transmissie aan te bieden.

De auto versnelt van 0 naar 100 km/u in 3,4 seconden. Een snelheid van 200 km/u wordt bereikt in 11,1 seconden. De topsnelheid is beperkt tot 250 km/u. Zonder begrenzer is dat 305 km/u. Deze snelheid wordt verwezenlijkt via het optionele M Driver pakket. Ondanks de 4x4 mechanieken (die gemiddelde zo’n 100 kg zwaarder zijn dan die voor auto’s met voor- of achterwielaandrijving) is BMW er in geslaagd het gewicht van de M5 met 40 kg te verminderen.

BMW M5 modellen en prijsklassen

Voor de eerste keer ooit is de nieuwe BMW M5 enkel beschikbaar als sedan. Bij aanvang van de verkoop wordt wel nog een (duurdere) speciale editie geleverd, de M5 First Edition. De oplage is hier beperkt tot 400 exemplaren. Met het hierboven vermelde M Driver pakket kan men, zoals gezegd, de snelheidsbegrenzing van 250 km/u opheffen om een topsnelheid van 305 km/u te bereiken.

Beoordelingen voor BMW M5

4 Beoordelingen

4,8