Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Toyota Avensis

Toyota Avensis: een populair familievoertuig

De Toyota Avensis is een middelgroot tot groot familievoertuig. De auto wordt gebouwd door het Japanse Toyota sinds oktober 1997. Het is de directe opvolger van de Europese Toyota Carina E. In Japan is het het topmodel van de bouwer. De Avensis verschijnt samen met een grote multi-purpose vehicle (MPV), gebouwd in Japan, op een apart platform. Deze auto heet in Japan Toyota Ipsum.Lees meer

Alternatieve modellen

In andere markten heet hij eerst Toyota Picnic en later Toyota Avensis Verso. In de VS wordt de auto niet verkocht ten voordele van de goedverkopende Toyota Camry. Wel is hij hier verwant aan de Scion tC coupé. Hij deelt zijn platform verder ook nog met de Toyota Premio en de Toyota Allion. Wereldwijd rivaliseert de Avensis ondertussen vooral met (grotere) voertuigen zoals de Mazda 6, de Ford Mondeo, de Volkswagen Passat, de Opel/Vauxhall Insignia, de Citroën C5, de Peugeot 508 en de Škoda Superb. Er bestaan nu drie generaties Avensis: T220 (1997-2002), T250 (2003/09) en T270 (vanaf 2009). Deze laatste generatie ondergaat twee voorname facelifts, een in 2012 (tot 2015) en een in 2015. De naam Avensis is afgeleid van het Franse avancer wat ‘vooruitgaan’ betekent. In het Latijn betekent Avensis zoiets als ‘wegvoeren’ of ‘meevoeren’.

De Toyota Avensis technisch bekeken

De Toyota Avensis verschijnt eind 1997 als een uitgebreide herwerking van de Carina E. Zo moet hij zijn voorganger de moderne tijd inloodsen. Daarbij blijven uiteindelijk alleen de motoren van de Carina over. De Avensis stijl en autotype zijn helemaal nieuw. De auto wordt gebouwd in de fabrieken van Burnaston in Derby (Verenigd Koninkrijk), op hetzelfde moment dat ook de Toyota Corolla in Engeland wordt gebouwd. De Avensis blijkt daarbij al snel een Europees verkoopsucces te zijn.

Met de jaren neemt hij toe in grootte, technologisch vernuft, kracht en zuinigheid. De oorspronkelijke Avensis biedt vier motoren aan: drie benzines (1.6, 1.8 en 2.0) en een 2.0 turbodiesel. Er zijn aanvankelijk drie stijlen: een sedan, een hatchback en een stationwagon. De stationwagon is daarbij eigenlijk een tweede generatie Toyota Caldina (voor de Japanse markt). In augustus 2000 krijgt de auto een eerste facelift. De motoren krijgen nu variabele kleptiming en er komt standaard satellietnavigatie. Daarnaast verschijnt een nieuw, sportief model, de Avensis 2.0 L SR, met aangepaste ophanging.

De nieuwe generatie Toyota Avensis

De derde generatie Toyota Avensis (T270) verschijnt in 2008, op de Motor Show van Parijs. De verkoop start in januari 2009. Zoals het vorige model wordt ook deze Avensis gebouwd in de Burnaston fabrieken. De hatchback verdwijnt hier uit de reeks.

Uiterlijk ziet deze versie er moderner en atletischer uit dan zijn voorgangers. Het weerstandscoëfficiënt wordt verbeterd en bedraagt nu 0.28 Cd voor de sedan en 0.29 Cd voor de station wagon. Tot de andere doelen behoort de creatie van een comfortabelere ophanging, die ondertussen ook daadwerkelijk gezien wordt als een van de toppers in zijn klasse. Qua veiligheid scoort deze Avensis 5/5 sterren bij Euro NCAP. Tot de standaard veiligheidsuitrusting behoren onder andere zeven airbags en tal van veiligheidssystemen zoals VSC+, PCS, ABS, LDW en LKA.

In januari 2012 ondergaat deze generatie een eerste facelift waarbij de voorgrille en de achterlichten herzien worden. Een tweede facelift volgt in 2015 en wordt getoond in maart, op de Motor Show van Genève. De voorgrille en het achteraanzicht worden gewijzigd, net als de achterlichten en het interieur. Het nieuwe Toyota Safety Sense pakket verschijnt samen met een reeks nieuwe motoren (zie hieronder).

Toyota Avensis modellen en prijsklassen

De Toyota Avensis is beschikbaar als sedan met vier deuren of als stationwagon met vijf deuren. Er zijn drie benzinemodellen en vier dieselmodellen. Deze nieuwe motoren hebben meer kracht en stoten minder CO2 uit dan hun voorgangers. De nieuwe ZR motor is daarbij ook de eerste met de nieuwe Toyota Valvematic technologie. De Avensis benzinemodellen zijn de

  • 1.6 1ZR-FAE van 97 kW en 130 pk
  • 1.8 2ZR-FAE van 108 kW en 145 pk
  • 2.0 3ZR-FAE van 112 kW en 150 pk

Dieselmodellen zijn de:

  • 1.6 D-4D 1AD-FAE van 82 kW en 110 pk
  • 2.0 D-4D 1AD-FTV van 91 kW en 122 pk
  • 2.0 D-4D 1AD-FTV van 93 kW en 125 pk
  • 2.2 D-4D 2AD-FTV van 110 kW en 148 pk
  • 2.2 D-4D 2AD-FHV van 130 kW en 174 pk

Alle motoren worden gekoppeld aan een manuele transmissie met zes snelheden. De 1.8 en de 2.0 benzinemotoren kunnen ook voorzien worden van de Multidrive S CVT. De 2.2 D-4D van 150 pk heeft een automatische transmissie met zes snelheden.

Beoordelingen voor Toyota Avensis

122 Beoordelingen

4,6