Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
toyota-starlet-front

Toyota Starlet

1 / 3
toyota-starlet-front
toyota-starlet-side
toyota-starlet-back

Sterke punten

  • Goede afwerking
  • Standaard stuurbekrachtiging
  • Vlotte motor

Zwakke punten

  • Beperkte uitrusting
  • Kleine kofferruimte
  • Weinig ruimte achterin

Toyota Starlet : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Toyota Starlet, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Toyota Starlet: de kleine stadsauto

De Toyota Starlet werd geproduceerd van 1978 tot 1999 en was verkrijgbaar als sedan, als stationwagon of alleen als stationwagon gedurende alle modeljaren. Lees meer

Interesse in een Toyota Starlet

Toyota Starlet occasions
Toyota Starlet dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Er is genoeg ruimte voor een klein gezin.
  • De compacte afmetingen zorgen ervoor dat hij geschikt is voor dagelijks gebruik.
  • De auto blijkt ook betrouwbaar op langere ritten.
  • De lijst van standaard meegeleverde veiligheidsvoorzieningen is bevredigend.

Belangrijke gegevens

Motoren

De Toyota Starlet was verkrijgbaar als benzine- en als dieselauto

Toyota Starlet 1.45 D Toyota Starlet 1.3
Modelcode P8 P9
Bouwperiode 1989-1996 1996-1999
Motortype Lijnmotor Diesel Lijnmotor Benzine
Cilinder / cilinderinhoud 4 / 1.453 cm3 4 / 1.332 cm3
Vermogen (pk) 55 pk 75 pk
Max. koppel 91 Nm / 3.000 tpm 115 Nm / 4.300 tpm
Topsnelheid 155 km/u 170 km/u
Acceleratie 0 - 100 km/u 14,5 seconden 11,2 seconden
Versnellingsbak handgeschakelde 5-versnellingsbak handgeschakelde 5-versnellingsbak
Verbruik per 100 km 4,7 l diesel 7,4 l super
Tankinhoud 40 l 45 l
Aandrijving Voorwielaandrijving Voorwielaandrijving
CO2-uitstoot Geen specificatie van de fabrikant Niet gespecificeerd 163 g/km

Beide motoren zijn zeer vlot en zorgen voor behoorlijk wat rijplezier in het dagelijks gebruik. De motor reageert gevoelig op het gaspedaal en de 5-versnellingsbak is goed aangepast, waardoor hij gemakkelijk schakelt.

Met de 75 pk van de benzinemotor kan de snelheidsmeter tot aan de 170 km komen. Ook de acceleratie van 11,2 seconden naar 100 km/u draagt ertoe bij dat de kleine stadsauto alle dagelijkse situaties goed aankan. Zelfs bij een gesimuleerde inhaalmanoeuvre van 60 tot 100 km/u zijn slechts 8,1 seconden nodig. De diesel is iets langzamer, maar zuiniger in verbruik.

Afmetingen

De compacte kleine auto is ideaal als stadsauto.

Toyota Starlet 1.45 D Toyota Starlet 1.3
Lengte 3,72 m 3,74 m
Breedte 1,60 m 1,64 m
Hoogte 1,38 m 1,40 m
Wielbasis 2,30 m 2,30 m
Laadruimte 214 l tot 505 l 214 l tot 505 l
Leeggewicht 790 kg tot 905 kg 790 kg tot 905 kg
Laadvermogen 410 kg tot 475 kg 410 kg tot 475 kg
Dakbelasting 50 kg tot 75 kg 50 kg tot 75 kg

Het volume van de kofferbak hangt af van de vorm van de carrosserie. Bij de vierdeurs Starlet 1.3 bedraagt het normale volume 225 liter. Door de hele achterbank naar voren te klappen, neemt de bergruimte toe tot 505 liter. De rugleuning kan asymmetrisch worden verdeeld, zodat grotere stukken bagage kunnen worden vervoerd en er toch een passagier op de achterbank kan zitten.

De achterklep gaat wijd open om de Toyota Starlet gemakkelijk te kunnen laden. De lage laadrand maakt het in- en uitladen van zware bagage bijzonder gemakkelijk. Speciale dakdragers voor de Toyota Starlet zijn ook verkrijgbaar bij accessoiredealers. Grote bagage tot 75 kilogram kan dan extra op het dak worden gemonteerd.

Varianten

De Toyota Starlet werd gebouwd in verschillende generaties van 1978 tot 1999. De Starlet met de modelcode P6 maakte de start in de periode van 1978 tot 1984. Als directe opvolger van de Toyota Publica was het de enige met achterwielaandrijving. Het vermogen van de drie motoren was slechts 45, 55 of 65 pk. Met de schuin geplaatste achteras, geleid door sleeparmen met schroefveren, waren de rijeigenschappen zeer goed voor de omstandigheden van die tijd. Het meest opvallende kenmerk waren de ronde koplampen tot augustus 1980, maar die werden bij een facelift in hetzelfde jaar vervangen door rechthoekige koplampen.

Twee jaar later vond er nog een facelift plaats met betrekking tot het exterieur. Voortaan waren er kunststofbumpers en de buitenspiegels werden voortaan in de raamuitsparing gemonteerd.

In 1984 werd de Toyota Starlet gelanceerd met de model code P7. Deze auto had verschillende technische innovaties. Zo werd de achterwielaandrijving vervangen door een voorwielaandrijving en dwarsgeplaatste motor. Naast de benzinemotor werd ook een diesel met een 1,5-liter-voorkamer-motor aangeboden. Tijdens de resterende bouwperiode tot 1989 werd het model niet verder herzien.

De modelcode P8 kwam in 1989 op de markt en werd in 1996 beëindigd. Naast grotere motoren waren er ook variaties in de carrosserie. Een vijfdeursversie werd ontwikkeld voor een comfortabele instap achterin het voertuig. Enkele speciale modellen zoals het “Open Air” model met vouwdak, een sportieve "Si" of "GT" variant maakten de serie compleet. Daarnaast waren er enkele speciale edities. De laatste Toyota Starlet rolde in 1999 van de band en werd vervangen door de nieuw ontwikkelde Toyota Yaris.

Prijs

De Toyota Starlet genoot ook veel vraag op de Europese markt dankzij zijn gunstige instapprijzen. Het basismodel was verkrijgbaar voor ongeveer 15.000 euro. Hoewel het model nog steeds leverbaar is als nieuwe auto, is hij niet meer leverbaar in Nederland, maar alleen op de Afrikaanse markt.

Bijgevolg hebben de klanten vandaag alleen de Nederlandse markt voor occasions om naar te kijken. Dergelijke voertuigen zijn allesbehalve zeldzaam, en in veel gevallen zijn ze ook zeer betaalbaar. De Toyota Starlet is als occasion verkrijgbaar met minder dan 150.000 kilometer op de teller voor onder de 5.000 euro. Oudere auto's met een hogere kilometerstand zijn zelfs verkrijgbaar voor onder de 3.000 euro.

In veel gevallen is de Toyota Starlet ook zeer betaalbaar in termen van onderhoudskosten. Sommige voertuigen worden zelfs al beschouwd als klassieke auto's. Bovendien is het voertuig zeer licht met een leeggewicht van ongeveer 900 kilogram. De Nederlandse motorrijtuigenbelasting bedraagt bijvoorbeeld slechts 336 euro per jaar.

Design

Exterieur

Het uiterlijk van de Toyota Starlet is in alle opzichten onopvallend. Het uiterlijk verschilt niet veel van de kleine auto's van de concurrentie. Een goede roestbescherming zorgt ervoor dat belangrijke dragende onderdelen lang meegaan. De staalplaten zijn verrijkt met zink en de gegalvaniseerde onderzijde garandeert een lange levensduur. Zelfs de binnenspatborden kunnen niet roesten omdat ze van kunststof zijn.

Interieur

De cockpit van de Toyota Starlet is overzichtelijk en alle belangrijke functies zijn binnen handbereik. Veel schakelaars zijn ook voorzien van extra verlichting, zodat de bestuurder ze ook bij slechte verlichting snel kan bedienen. Alle instrumenten zijn gemakkelijk af te lezen en bevinden zich binnen het gezichtsveld van de bestuurder. Natuurlijk is het aan de leeftijd van het voertuig te wijten dat er geen boordcomputers of andere hightech modules te vinden zijn. Comfort van vandaag is natuurlijk niet aanwezig. Alle nodige informatie, zoals snelheid, tankinhoud, motortemperatuur of toerentalbereik, kan gemakkelijk op de instrumenten worden afgelezen.

Zeer geavanceerd in die tijd was het feit dat alle modellen de bestuurder waarschuwden als hij de lichten niet had uitgeschakeld. Dit voorkwam in veel gevallen dat de batterij leegliep. De ruitenwissers op de voor- en achterruit werken betrouwbaar en beloven een goed zicht naar voren en achteren. Er is echter geen automatisch veeg-/wassysteem, zoals al gebruikelijk was bij vergelijkbare modellen van andere fabrikanten.

Het interieur is uitgerust met vier volwaardige stoelen. De bestuurdersstoel kan worden aangepast aan de lengte van de bestuurder (tot 1,90 m). De rugleuningen van de voorstoelen zijn niet traploos verstelbaar, maar kunnen alleen door vooraf ingestelde roosters worden veranderd. De stoelen achterin hebben weinig beenruimte. Voor lange mensen zijn langere autoritten daarom wat oncomfortabel.

Opslagmogelijkheden zijn ook schaars. Het handschoenenkastje is ruim, maar kan in het donker niet extra worden verlicht.

toyota-starlet-interior toyota-starlet-seats

Veiligheid

Airbags voor de bestuurder en voorpassagier zijn standaard in de Toyota Starlet. Gordelspanners op de voorstoelen zorgen voor meer veiligheid. De positie van de veiligheidsgordels op de achterbank is echter niet optimaal, omdat de loop van de gordels vaak over de nek van de passagiers gaat. In het algemeen zijn de hoofdsteunen optimaal uitgelijnd voor kleinere mensen tot 1,60 m lang.

Alternatieven

Verschillende kleine auto's kunnen worden beschouwd als alternatieven voor de Toyota Starlet. De Japanse concurrent Mazda heeft met zijn Mazda 2 ook een compacte auto op de markt gebracht. Dit geldt ook voor de Honda Jazz. Van de Duitse fabrikanten hoeft VW met zijn VW Polo de vergelijking niet uit de weg te gaan. Maar de Audi A1 past ook in de categorie kleine auto's en kan goed meekomen.

FAQ

In welke regio viert de Toyota Starlet momenteel zijn comeback?
Toyota Kenia heeft de Starlet in 2020 inderdaad nieuw leven ingeblazen en brengt de zuinige kleine auto met succes op de markt als een betrouwbare auto voor gezinnen in Afrika.
Wat houdt de Toyota Starlet Cup in?
Van 1979 tot 1984 was de Starlet Cup de best betaalde rallycup in zijn klasse. Het bijzondere was dat de fans zonder storende barrières van de wedstrijd konden genieten.
Welke speciale modellen van de Toyota Starlet werden er gebouwd?
In 1997 werd het speciale model "Moonlight" ontworpen. Het bijzondere was het glazen schuifdak en de aluminiumvelgen. De "Blue" en "Green" modellen hadden in 1998 een heel bijzonder kleurenschema.
Welk opvolgingsmodel verving de Toyota Starlet?
In 1999 werd de Toyota Yaris als opvolger gelanceerd.

Beoordelingen voor Toyota Starlet

12 Beoordelingen

4,4