Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Mazda 5

Sterke punten
  • Zeer royale binnenruimte
  • Goed comfort
  • Goede uitrusting met alle gebruikelijke kenmerken
  • Variabel interieur met maximaal vijf zitplaatsen
Zwakke punten
  • Vaak defecten gemeld
  • Niet langer verkrijgbaar als nieuwe auto
  • Talrijke terugroepingen

Mazda 5: De compacte MPV met veel comfort

Van 2005 tot 2016 leverde Mazda het 5-model, een compacte MPV die perfect is voor gezinnen. De wagen beschikt over een variabel interieur, grote schuifdeuren en tot zeven zitplaatsen. Het is ook een van de weinige MPV’s in zijn klasse met schuifdeuren. Lees meer

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Veel ruimte voor maximaal zeven personen
  • Bestuurder heeft een goed overzicht dus ideaal voor stadsverkeer
  • Goedkope onderhoudskosten dankzij zuinige motoren

Gegevens

Motor

De Mazda 5 beschikte over een brede waaier van motoren, die speciaal geoptimaliseerd waren voor een laag brandstofverbruik en lage onderhoudskosten. Het model was verkrijgbaar met zowel benzine- als dieselmotoren tot het einde van de productie.

De 1,8-liter instapmotor levert een maximaal vermogen van 115 pk en een koppel tot 165 Nm. De 2,0-liter benzinemotor met vier cilinders en tot 146 pk heeft aanzienlijk meer vermogen. De topsnelheid bedraagt 196 km/u, en de MPV accelereert in slechts 11,2 seconden naar 100 km/u. Toch belooft de autofabrikant een relatief laag verbruik van slechts 6,9 liter per 100 km/u.

De dieselmotor is nog zuiniger en kostenefficiënter. Deze motor levert tot 115 pk in de Mazda 5 en imponeert met een hoog koppel van 270 Nm. Met een topsnelheid van 180 km/u en een acceleratie naar 100 km/u binnen 13,7 seconden zorgt hij voor een goede performance. Tegelijkertijd geeft Mazda een brandstofverbruik van slechts 5,2 liter op voor deze motorversie.

De Mazda 5 is uitgerust met vierwielaandrijving. Met uitzondering van de 146 pk benzinemotor, beschikken alle modellen over een handgeschakelde 6-versnellingsbak.

Afmetingen

Ook al biedt de Mazda 5 tot zeven zitplaatsen in het interieur, de carrosserie is toch niet extreem groot. Het model is *4,5 meter lang, 1,76 meter breed en 1,67 meter hoog, wat zorgt voor een goede wendbaarheid en een flinke hoeveelheid ruimte in het interieur. De draaicirkel van 10,6 meter is vrij goed voor deze klasse en, samen met de soepele besturing, helpt dit bij het manoeuvreren of parkeren.

De Mazda 5 is op aanvraag leverbaar met een praktische aanhangwagenkoppeling, zodat niets een uitgebreid transport voor verhuizingen nog in de weg staat. Het maximale trekvermogen van het model bedraagt **tot 1.300 kilogram ** geremd en tot 600 kilogram **ongeremd.

Ook in de Mazda 5 hoeft de klant het niet zonder een grote kofferruimte te stellen. Dus als je met het hele gezin op vakantie wilt, past al uw bagage er met gemak in. Het model biedt tot 538 liter laadvolume in normale toestand of zelfs 1.615 liter als ook de tweede zitrij wordt gebruikt.

De in de tabel vermelde waarden hebben telkens betrekking op de Mazda 5 met benzine- en dieselmotor.

Productie 2005 tot 2016
Lengte, breedte, hoogte 4,5 - 4,6 m x 1,75 - 1,76 m x 1,62 - 1,67 m
Wielbasis 2,75 m
Inhoud bagageruimte 538 - 1.615 l (benzine) 112 l - 1.485 l (diesel)
Ledig gewicht 1.390 kg - 1.395 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.050 kg - 2.125 kg
Cilinderinhoud 1560 - 1.798 cm³
Koppel 165 - 270 Nm
Topsnelheid 180 - 182 km/u
Acceleratie 0 tot 100 km/h 11,4 - 13,7 s
Tankinhoud 60 l
Verbruik 5,2 - 7,9 l
CO2-uitstoot 138 - 190 g/km

Varianten

Tijdens de verkoopperiode van de Mazda 5 bood de autofabrikant in totaal drie verschillende uitvoeringen aan, die verschillende technologieën boden en een aanzienlijke invloed hadden op het comfort. Een van de grote voordelen van het voertuig was echter altijd al de reeds zeer uitgebreide standaarduitrusting. Die omvatte onder andere airconditioning, elektrische ramen en centrale vergrendeling. Indien de basisuitrusting niet voldoende was, konden hogere uitvoeringen worden geselecteerd en geconfigureerd tegen goedkope prijzen in vergelijking met andere modellen.

In principe voldoet de Mazda 5 aan alle wensen op het vlak van comfort. In 2008 kreeg het model een uitgebreide facelift. Het model kreeg op het vlak van exterieur een nieuw vooraanzicht en een gewijzigde bumper en lichten. De fabrikant installeerde binnenin een nieuw navigatiesysteem met een 7-inch multifunctioneel touchscreen display in het dashboard.

Prijs

De Mazda 5 scoorde al vanaf het begin met zijn goedkope prijzen - de basisversie was verkrijgbaar vanaf € 23.995. Zelfs met sterkere motoren of een uitgebreide uitrusting gingen de prijzen slechts een beetje de hoogte in - krachtige motoren en een zeer hoog comfortniveau waren al verkrijgbaar voor minder dan € 35.000. Als je op zoek bent naar een betaalbaar voertuig voor het hele gezin, is een occasion een zeer goede keuze. Goed onderhouden modellen met een hoog comfortniveau zijn dan ook voor weinig geld te vinden. Prijzen van minder dan € 10.000 vormen geen uitzondering.

Design

Exterieur

De eerste generatie van de Mazda 5 was al verrassend modern en elegant. Het exterieur overtuigt met de klassieke MPV-vorm, die veel ruimte biedt en er tegelijkertijd ook goed uit kan zien. Zo paste de fabrikant het exterieur opnieuw aanzienlijk aan en bracht onder andere nieuwe lakkleuren in het gamma. Fijne contouren in de carrosserie en de langgerekte koplampen en achterlichten die overgaan in de flanken maken van de Mazda 5 een aantrekkelijke auto voor het hele gezin.

mazda-5-interior

Interieur

De nieuwe generatie en de facelift hebben ook hun stempel gedrukt op het interieur. Zo is de middenconsole in de hogere uitvoeringen nu voorzien van het grote display met de vertrouwde bedieningselementen. Daarop is onder meer ook de praktische achteruitrijcamera te zien, die het manoeuvreren in de stad veel gemakkelijker maakt. Ook de comfortabele stoelen en de royale ruimte vallen op. Mazda heeft ook verbeteringen aangebracht en de afwerking is nu van een veel hogere kwaliteit.

Veiligheid

De veiligheid van alle inzittenden speelt een centrale rol in gezinsvoertuigen. De Mazda 5 overtuigt in dit segment onder meer met een grote carrosserie en een hoog leeggewicht. Tegelijkertijd is ook de uitrusting indrukwekkend, met onder meer talrijke airbags. Het comfortabele en stille chassis zorgt ervoor dat het voertuig altijd veilig in het spoor blijft en ook de goede remprestaties maken indruk. Er is echter geen rating van de Euro NCAP crashtest voor de laatste generatie.

FAQ

Welk voertuig is de opvolger van de Mazda 5?

De Mazda CX-3 is de opvolger van de Mazda 5.

Is de Mazda 5 geschikt als gezinsauto?

Met maximaal zeven zitplaatsen en grote schuifdeuren is de Mazda 5 perfect voor gezinnen. Ook de lage prijzen voor occasions spelen hierbij een grote rol.

Alternatieven

De Mazda CX-3 is als SUV een geslaagd alternatief voor de Mazda 5. Hoewel er hier maximaal vijf zitplaatsen beschikbaar zijn, is de hoeveelheid ruimte nog steeds erg goed. Bovendien overtuigt het model met een zeer hoog rijcomfort.

Ook de nieuwe Dacia Jogger is een goed alternatief, zeker met zijn goedkope prijzen. Bovendien inspireren de hogere uitvoeringen met een zeer goed comfort. De auto is sinds januari 2022 in Nederland verkrijgbaar.

Beoordelingen voor Mazda 5

50 Beoordelingen

4,6