Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
dodge-l.jpg

Dodge Demon

Sterke punten

  • Krankzinnig snelle acceleratie
  • Indrukwekkend veel vermogen
  • Imposant uiterlijk

Zwakke punten

  • Erg prijzig voor een Challenger
  • Niet voor de beginner
  • Niet geschikt voor dagelijks gebruik

Dodge Demon : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Dodge Demon, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Dodge Demon: de dragracer voor op de straat

De Dodge Demon, officieel eigenlijk de Dodge Challenger SRT Demon, is een van de meest extreme sportuitvoeringen van de iconische Dodge Challenger muscle car. De in gelimiteerde oplage geproduceerde auto is een soort straatlegale dragracer. Lees meer

Interesse in een Dodge Demon

Dodge Demon occasions
Dodge Demon dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Met stip een van de krachtigste Dodge Challenger-modellen
  • Een krankzinnig snelle acceleratie, die alleen wordt geëvenaard door supercars
  • Onder meer extra brede spatborden zorgen voor een bijbehorend, imposant uiterlijk
  • Een echte dragracer, maar dan straatlegaal

Technische gegevens

Motorisatie

De Dodge Demon is voorzien van een 6,2-liter V8 die, afhankelijk van het type brandstof, een indrukwekkend vermogen levert van 603 kW (819 pk) tot 626 kW (852 pk). Het koppel bedraagt maar liefst 1.044 Nm. Omdat dat vermogen voor minder ervaren bestuurders wat veel kan zijn, wordt de Dodge Demon geleverd met een speciale contactsleutel waarmee het vermogen automatisch wordt beperkt tot ‘slechts’ 373 kW (508 pk). De Dodge Demon heeft altijd een achttrapsautomaat, die ten opzichte van de standaard Dodge Challenger wel is aangepast om het extreme vermogen goed te kunnen verwerken. De Dodge Demon bereikt in slechts 2,3 seconden de 100 km/u en is de enige productieauto die zo krachtig accelereert dat hij daarbij een wheelie kan maken. De topsnelheid bedraagt maar liefst 320 km/u.

Afmetingen

De Dodge Demon is net als de reguliere Dodge Challenger ongeveer vijf meter lang en een kleine 1,5 meter hoog, maar meet dankzij de extra brede wielen en spatborden liefst twee meter in de breedte. De wielbasis van de Dodge Demon is met net geen drie meter ook gelijk aan de reguliere Dodge Challenger. De bagageruimte is met een inhoud van 459 liter bijzonder ruim voor een dergelijke auto.

De belangrijkste specificaties op een rij

Dodge Demon
Marktintroductie 2018
Lengte x breedte x hoogte 5,02 x 2,00 x 1,46 m
Wielbasis 2,95 m
Inhoud bagageruimte 459 l
Ledig gewicht 1.941 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.472 kg
Cilinderinhoud 6.162 cm3
Vermogen 626 kW (852 pk)
Koppel 1.044 Nm
Topsnelheid 320 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 2,3 sec
Tankinhoud 70 l
Verbruik 17,7 l/100 km
CO₂-uitstoot Niet geregistreerd

Varianten

De Dodge Demon is een variant van de Dodge Challenger muscle car. De officiële naam van de Dodge Demon luidt dan ook Dodge Challenger SRT Demon. De Dodge Demon is een van de meest extreme sportuitvoeringen van de Challenger en kan met recht een dragracer voor de openbare weg worden genoemd. Voor de Dodge Demon zijn verschillende technologieën toegepast die rechtstreeks uit de dragracerij komen. De Dodge Challenger SRT Hellcat Redeye is een soort opvolger van de Dodge Demon. In 2023 verscheen de Dodge Challenger SRT Demon 170, een zo mogelijk nog krachtigere versie met een vermogen van maar liefst 764 kW (1.039 pk). Met een acceleratie van 0 tot 100 km/u in slechts 1,66 seconden is dat op het moment van introductie zelfs de snelst accelererende productieauto ter wereld.

Prijzen

De Dodge Demon had een nieuwprijs van omgerekend zo’n 160.000 euro. Dat is de Noord-Amerikaanse prijs, want hier in Europa is het model nooit officieel geleverd. Dat is voor een Dodge Challenger een bijzonder hoog bedrag, maar het is dan ook wel een van de meest speciale uitvoeringen van de auto. In Europa zou de prijs nog hoger uitvallen vanwege importkosten en – specifiek in Nederland – een enorm bedrag aan BPM, de op emissie gebaseerde aanschafbelasting voor nieuwe auto’s.

De Dodge Demon is in Amerika al een bijzonder exclusieve auto en nog minder exemplaren vonden hun weg naar Europa. Hier in Nederland is de kans al helemaal klein dat je er een tegenkomt. Op het moment van schrijven (november 2023) staat in Nederland slechts één exemplaar te koop, uit 2018, met een vraagprijs van maar liefst 349.000 euro. Los van de genoemde belastingen betaal je namelijk ook wat voor de grote exclusiviteit die het model hier in Europa heeft.

Design

Buitenkant

Het uiterlijk van de Dodge Demon is net zo extreem, imposant en indrukwekkend als de prestaties die het model levert. Aan het design van de Dodge Challenger is niet veel aangepast, maar dankzij een brede luchtinlaat voorop de motorkap, een matzwarte spoiler, extra brede spatborden en relatief kleine, maar zeer brede dragrace-wielenonderscheidt de Dodge Demon zich duidelijk van de andere Dodge Challenger-varianten.

Binnenkant

In het interieur van de Dodge Demon is bijzonder weinig anders dan in andere Dodge Challenger-modellen. Wel is er een opvallend kenmerk: de Dodge Demon werd standaard geleverd met alleen een bestuurdersstoel. De rest van het interieur was leeg. De bestuurdersstoel was bovendien een speciale dragrace-stoel met vierpuntsgordels zoals die gebruikelijk zijn in de autosport. Voor het symbolische bedrag van een dollar was het wel mogelijk om de Dodge Demon optioneel te voorzien van een bijrijdersstoel en/of achterbank. Verder onderscheidt het Dodge Demon interieur zich alleen van andere Dodge Challenger-interieurs door middel van enkele speciale Demon-logo’s.

Veiligheid

De Dodge Demon is niet getest door veiligheidsorganisaties, maar het basismodel Dodge Challenger wel. Die behaalde bij de NHTSA (een soort Amerikaanse Euro NCAP) op bijna elk testonderdeel de volle score van vijf sterren. Er is nog een veiligheidsorganisatie die de Dodge Challenger heeft getest: het IIHS. Die werkt niet met sterren, maar met beoordelingen zoals ‘goed’ of ‘matig’, etc. Op de belangrijkste punten (impact voorzijde en zijkant) scoorde de Dodge Challenger een ‘goed’, op de meeste andere punten een ‘acceptabel’.

Alternatieven

De Dodge Demon is een bijzondere uitvoering en een soort dragraceauto voor de openbare weg. Er zijn maar weinig echt directe concurrenten voor dit model. Beschouw je de Dodge Demon gewoon als een muscle car, dan kun je ook niet om de Chevrolet Camaro en Ford Mustang heen. Van die net zo iconische muscle cars bestaat echter geen sportuitvoering die net zo extreem is als de Dodge Demon. Als het gaat om de bijzonder snelle acceleratie van de Dodge Demon, dan neemt het model het op tegen supercars zoals Lamborghini’s, bepaalde Ferrari’s, de Nissan GT-R, etc. Op het gebied van extreme snelheidsprestaties mogen ook de Bugatti Veyron en opvolger Bugatti Chiron niet ontbreken, al draait het daarbij vooral om een extreem hoge topsnelheid en in mindere mate een snelle acceleratie. Ook begeven beide Bugatti’s zich in een veel hogere prijsklasse dan de Dodge Demon. Tot slot zijn er tegenwoordig ook veel volledig elektrische auto’s met een indrukwekkende acceleratie, die de Dodge Demon (bijna) kan evenaren. Qua beleving zijn die elektrische auto’s natuurlijk wel heel anders dan de Dodge Demon.

FAQ

Wat kost de Dodge Demon?
De Dodge Demon had in Amerika een nieuwprijs van omgerekend ongeveer 160.000 euro.
Hoeveel pk heeft de Dodge Demon?
Met de juiste brandstof (met hoog octaangehalte) levert de 6,2-liter V8 van de Dodge Demon een vermogen van 626 kW (852 pk).
Hoe snel is de Dodge Demon?
De Dodge Demon bereikt in slechts 2,3 seconden de 100 km/u.
Waarom is de Dodge Demon illegaal?
In wezen is de Dodge Demon niet illegaal. Het is zelfs een van de weinige ‘echte’ dragraceauto’s die je gewoon van een kenteken kunt voorzien en gebruiken op de openbare weg. Wel is het verboden om met een (standaard) Dodge Demon deel te nemen aan NHRA-wedstrijden. Dat zijn wedstrijden die zijn georganiseerd onder regelgeving van de NHRA, een overkoepelende toezichthoudende organisatie. Deelnemende auto’s die de kwart mijl in minder dan tien seconden kunnen afleggen, moeten een goedgekeurde rolkooi hebben. De Dodge Demon kan weliswaar zo snel accelereren, maar heeft geen rolkooi. Daarom mag hij niet aan die wedstrijden deelnemen.