Toyota Mirai te koop: tweedehands en nieuw

Toyota Mirai

Toyota Mirai

Het leek ooit op een wonder als lopen op water: rijden op waterstof. Maar sinds eind 2014 is een auto rijdend op waterstof geen toekomstmuziek meer. Toyota is een van de eerste autofabrikanten waar - met de Toyota Mirai - een brandstofcelauto op waterstof in productie is genomen. Bij de Mirai wordt via een innovatief systeem, het Toyota Fuel Cell System, de waterstof omgezet in elektriciteit. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

De Toyota Mirai: de toekomst op waterstof

Hiermee wordt de auto veilig, milieuvriendelijk en bijna geluidloos in beweging gebracht. Er gingen 22 jaar van intensief wetenschappelijk onderzoek vooraf aan het moment waarop de eerste Mirai aan de Japanse president Shinzo Abe werd geschonken in 2015. Toyota is een automerk, dat altijd voorop loopt als het gaat om technische ontwikkeling en innovatie. De focus ligt daarbij vooral op milieuvriendelijke innovatie.

Modern vervoersmiddel met oog voor het milieu

Met de Toyota Prius introduceerde Toyota al zijn hybride technologie. De flexibiliteit van het hybride platform vormde de basis voor de ontwikkeling van de Toyota Mirai. Directe voorloper en voorbeeld voor de Mirai was de Toyota FCV-R Concept Car. De Mirai is nu voor consumenten te verkrijgen in diverse Europese landen en de verkoop is in Japan en Californië al een succes.

Andere automerken zijn ook hard bezig met de ontwikkeling van waterstofauto's. Hyundai heeft de ix35 FCEV ontwikkeld. Verder kwam Honda met de FCX Clarity. Beide auto's zijn ook in zeer kleine oplage in productie gegaan. Mercedes, Opel en Nissan ontwikkelen tevens een eigen versie van de waterstofauto. BMW is daarnaast bezig een model te ontwikkelen in samenwerking met Toyota. Wereldwijd is het realiseren van de infrastructuur voor waterstoftankstations nog in volle gang. Hier werkt Toyota zelf ook hard aan mee. Want in een wereld met steeds strengere milieuregelgeving en het groeiend tekort aan reguliere brandstoffen, is de waterstofauto het vervoersmiddel van de toekomst.

Waterstof als energiebron, water als inspiratiebron

De FCV-R Concept Car die model stond voor de Toyota Mirai, is gevormd naar de vorm van een druppel water. De ontwerpers wilden met het uiterlijk van de auto laten zien wat de krachtbron is waar de auto op rijdt. In het design van de Mirai zijn dezelfde gestroomlijnde kenmerken terug te zien. De auto heeft verder de typisch futuristische uitstraling waar de Prius zich ook al mee onderscheidde. De Mirai is uitgevoerd in een uitrustingsniveau met zachte, luxe materialen en mooi vormgeven informatieschermen. De Mirai is als auto onderscheidend in technologie en design.

Innovatieve techniek voor nieuwe energie

Het Fuel Cell systeem van de motor is een combinatie van de brandstofcel technologie en hybride technologie van Toyota. Het systeem bestaat uit drie componenten: de Fuel Cell Stack, de Fuel Cell Boost Converter en de waterstoftanks. De brandstofcel produceert zelf de elektrische stroom door een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. De zuurstof hiervoor wordt gewoon uit de buitenlucht gehaald en restproduct is water. Dit is ongeveer 63 cc per kilometer. De motor kan accelereren van 0 naar 100 kilometer in 9,6 seconden. Het vermogen van de motor is 114 Kw ofwel 155 pk. De Toyota Mirai kan hiermee een topsnelheid van 179 kilometer per uur halen. Op een volle tank kan ongeveer 502 kilometer worden gereden. Een tank vullen kost ongeveer 3 minuten. Dat is even snel als 'gewone' brandstof tanken en veel sneller dan het opladen van een elektrische auto.

De Toyota Mirai maakt de toekomst nu al mogelijk

Veiligheid en veilig gebruik van de nieuwe technologie was topprioriteit bij de ontwikkeling van de Mirai. De waterstoftanks bestaan uit meerdere lagen isolerend materiaal om lekkage te voorkomen. De tanks zitten helemaal afgesloten van de passagiersruimte, zodat waterstof bij een ongeluk nooit in die ruimte kan komen. De waterstof kan bij een ongeluk heel snel in de buitenlucht ontsnappen, vóór het eventueel zou kunnen ontbranden.

Verder zijn in de Toyota Mirai een aantal veiligheidssystemen uit andere modellen van Toyota overgenomen. Bijvoorbeeld het pre-crash systeem, een detectiesysteem dat botsgevaar vroegtijdig signaleert en hier de remwerking op instelt. De mogelijkheden van de Mirai worden in de autowereld zeer lovend ontvangen. Want waterstof is de toekomst. Over enige tijd als deze auto als tweedehands auto overal verkrijgbaar is, zal dit dan ook een goede investering in de toekomst blijken. Want Mirai is het Japanse woord voor toekomst. Voor de autotechnologie maakt Toyota die vandaag de dag al mogelijk.