Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Tesla Model S

Car and Driver auto van de eeuw

De Tesla Model S is een Elektrisch Voertuig (EV) met 5 deuren. De auto wordt geproduceerd door het Amerikaanse Tesla Incorporated. Hij wordt gepresenteerd op 22 juni 2012. Het officiële bereik van de 100D (met 100 kW batterij en vierwielaandrijving) is 540 km (EPA), het meeste van alle EV’s ter wereld. Het verbruik van de 90D (met 90 kW batterij en vierwielaandrijving) is 20,09 kWh per 100 km. In 2015 en in 2016 is de Model S het bestverkopende plug-in EV ter wereld. Eind 2016 is het het tweede bestverkochte EV in de geschiedenis, na de Nissan Leaf. Lees meer

Alternatieve modellen

Tesla Model S

De auto wordt onder andere verkozen tot World Green Car van 2013 en tot Auto van de Eeuw (Car and Driver 2015). Het voertuig heeft een perfecte veiligheidsscore van 5.0 (NHTSA, USA).

Techniek en uitvoeringen

De Tesla Model S is een ontwerp van Franz von Holzhausen, een vroeger werknemer van de Mazda North American Operations. Tijdens het productieproces is de codenaam WhiteStar. Een eerste prototype wordt gepresenteerd tijdens een persconferentie op 26 maart 2009. De exclusieve première van het productiemodel vindt plaats in de Tesla winkel te Menlo Park, op 8 april 2009.

Op 9 oktober 2014 wordt de reeks, die tot dan toe bestaat uit modellen met achterwielaandrijving (RWD, Rear-Wheel Drive), uitgebreid met een parallelle serie modellen met vierwielaandrijving (AWD, All-Wheel Drive). Deze modellen krijgen een D (Dual) achter het modelnummer en maken gebruik van 2 in plaats van 1 elektrische motor.

Vanaf september 2014 wordt de Model S uitgerust met de Tesla Autopiloot (ook wel het Tech pakket genoemd). Een camera van Mobileye wordt hier bovenaan het windscherm gemonteerd. Hij wordt geholpen door een voorwaartse radar van Bosch (in de lagere gril) en sensoren voor ultrasonische, akoestische lokalisatie (in de bumpers). Zo wordt een buffer van 360 graden rondom het voertuig gecreëerd. De apparatuur laat onder andere toe om wegmarkeringen en verkeersborden te detecteren, maar ook obstakels en andere voertuigen. Samen met de adaptieve cruise controle en wisselwaarschuwing maakt het Tech pakket zo een semiautomatische rijervaring mogelijk, inclusief parkeren. Sinds oktober 2014 kan de optie op elke Model S geactiveerd worden. Beperkt handsfree rijden wordt zo mogelijk. Bovendien kun je het systeem dan ook draadloos updaten, zoals elk ander software systeem.

In 2016 krijgt de Model S een geüpdatet design. Hij lijkt nu meer op de Model X. En in oktober 2017 wordt een aantal nieuwe versies in de reeks opgenomen. Het zijn de 75D, de 100D en de P100D (Performance). (Zie hieronder voor een volledig modeloverzicht.)

De Tesla Model S batterijen

Volgens Tesla frontman Elon Musk is de Tesla Model S ontworpen als een computer op wielen. In tegenstelling tot de meeste andere EV’s, waaronder de Roadster, is de batterij hier eigenlijk ook de vloer van het voertuig. Ze zit tussen de assen en biedt zo verschillende voordelen. Het eerste is een beperkte zwaartekrachtshoogte van zo’n 27 cm (vergelijkbaar met de Lotus Elise). Dit helpt onder andere de laterale versnelling en de veiligheid bij het overkop gaan. De afwezigheid van een zware motor op deze plaats staat verder ook toe dat het merendeel van het autogewicht zich tussen de assen bevindt, waardoor het voertuig relatief sneller wordt (bij hetzelfde gewicht). Ook de rigiditeit van het passagierscompartiment wordt op deze manier verbeterd, zodat de passieve veiligheid toeneemt. Bovendien kun je de batterij nu zeer snel en eenvoudig vervangen, in amper 90 seconden.

In 2012 is het bereik van de 60 kWh Tesla S 335 km. Voor de 85 kWh varianten wordt dat 426 km. Volgens Tesla is de energiedensiteit van het voertuig zo het dubbel van die van de Nissan Leaf. Het bereik is meer dan dubbel zo groot. De Model S batterij heeft daarbij een garantie van 8 jaar en 200000 km. Dat geldt meer bepaald voor een basismodel met een batterij van 60 kWh. Vanaf 80 kWh wordt de kilometergarantie zelfs onbeperkt. Gebruikers geven ondertussen aan dat het batterijverlies zich settelt rond de 5% na de eerste 50000 km. Vervolgens wordt het verlies beperkt tot ongeveer 1% per extra 50.000 km.

Lithium-ion batterijen opereren best bij zekere temperaturen. De Model S controleert deze temperaturen via een liquide systeem voor opwarming en afkoeling. Hitte verspild door de motor wordt hier gerecupereerd om bij koude omstandigheden de batterij te verwarmen. Ondertussen wordt de prestatie van die batterij automatisch verminderd, tot een aangepaste temperatuur wordt bereikt.

Tesla Model S-prijzen

In Europa bevindt de Tesla Model S zich in het S-segment voor sportvoertuigen. In Duitsland spreekt men van het F-segment of de Oberklasse. Thuis, in de USA, wordt dat een “full-size” luxevoertuig, een Groot Voertuig (Large Car) of een luxesedan.

Alle Model S versies hebben dezelfde (liftback) carrosserie en bieden plaats aan 5 passagiers. Optioneel kan een derde (weg te vouwen) zitrij worden toegevoegd met twee kinderplaatsen. Er bestaan vervolgens verschillende versies met verschillende energiecapaciteiten (batterijgroottes), motorgroottes en uitrustingen. Het basismodel gebruikt een motor van 270 kW. Topmodellen (Model S Performance) hebben een motor van 310 kW en 416 pk.

Een volledig modeloverzicht valt uit elkaar in modellen met achterwielaandrijving (RWD) en vierwielaandrijving (AWD), en batterijvermogens van 40, 60, 70, 85, 90 of 100 kWh. Zoals al even gezegd, maken AWD-modellen (D, Dual) daarbij gebruik van 2 in plaats van 1 elektrische motor. Het zijn vaak ook updates van de standaardvarianten. Dit zijn alle ‘normale’ Model S varianten: de 40 RWD, de 60 RWD, de 60D AWD, de 70 RWD, de 70D AWD, de 75 RWD, de 75D AWD, de 85 RWD, de 85D AWD, de 90D AWD en de 100D AWD.

Topmodellen krijgen, tot slot, de aanduiding P (Performance) of P Plus, waarbij de Ludicrous varianten pas echt ‘ridicule’ prestaties afleveren. Dit zijn de P85 RWD, de P85+ RWD, de P85D AWD, de P85D AWD Ludicrous, de P90D AWD, de P90D AWD Ludicrous en de P100D AWD Ludicrous.

Beoordelingen voor Tesla Model S

10 Beoordelingen

4,9