Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Tesla Model X

Elektrisch crossover SUV

De Tesla Model X is een elektrisch luxevoertuig. Specifieker gaat het over een crossover Sport Utility Vehicle (SUV) op volledige grootte. Er wordt gebruik gemaakt van valkdeuren om de tweede en derde zitrij te bereiken. De Model X heeft een elektrisch bereik tussen 381 en 475 km (EPA). Volgens Europese normen is het geschat bereik 565 km (NEDC). Lees meer

Alternatieve modellen

Tesla Model X: een snelle elektrische SUV

Ontstaan van de Tesla Model X

Het prototype van de Tesla Model X wordt gepresenteerd in de Tesla studio van Hawthorne, op 9 februari 2012. Het voertuig wordt gebaseerd op het platform van de Tesla Model S, een sedan. Hij weegt ongeveer 8% meer dan de S en deelt zo’n 30% van diens onderdelen. Beide voertuigen worden geproduceerd in Fremont, Californië (USA). Leveringen beginnen in september 2005. In december 2016 zijn er al 25000 exemplaren verkocht. Na een jaar verkoop is de Model X de zevende plug-in ter wereld.

Design van de Tesla Model X

Het productiemodel van de Tesla Model X wordt voorgesteld op 29 september 2015. Opvallend zijn de panoramische voorruit en vooral de valkdeuren. Volgens Tesla oprichter Elon Musk is het het veiligste SUV ter wereld op het gebied van frontale en zijwaartse impact. Ook tijdens de roltest doet de Model X het meer dan 2 keer zo goed dan zijn conculega’s. De Tesla autopiloot is niet langer standaard aanwezig in deze modellen, maar optioneel kan wel een verbeterde versie van het systeem opgenomen worden. Wel standaard zijn AEB op basis van radars en een ultrasonisch systeem om aanrijdingen te vermijden: het stuurt de auto weg van elke zijwaartse impact.

Bijzonder is verder de HEPA filter, die de lucht in de auto zuivert. De graad van zuiverheid zou vergelijkbaar zijn met die in een operatiekamer (volgens Tesla zelf). Wanneer de auto op volle kracht is (en de Bioweapon Defense Mode is geactiveerd), zou er in de cabine geen enkel teken zijn van virussen, bacteriën of sporen.

Het meest opvallend aan het uiterlijk van de Model X zijn de valkdeuren. Zij openen opwaarts om de toegang te vergemakkelijken. Ze verschillen van vlinderdeuren doordat de bovenste draaikant dichter bij de carrosserie weet te blijven. Het voertuig biedt plaats aan 7 volwassenen en hun bagage. Ze zitten in 3 zitrijen en kunnen gebruik maken van kofferruimtes voor- en achteraan.

Door de jaren heen worden 5 lithium/ion batterijen aangeboden. Zij hebben een vermogen van 60, 70, 75, 90 of 100 kWh. Het topmodel, de P100D (zie hieronder), bereikt een snelheid van 100 km/u in amper 2,9 seconden. In 11,4 seconden heeft hij 400 meter afgelegd. Zo doet hij beter dan de snelste SUV’s en de meeste sportauto’s. Sleutel is hier de vierwielaandrijving (All Wheel Drive, AWD), die gebruik maakt van 2 motoren: 1 voor de voorwielen en 1 voor de achterwielen. (Conventionele vierwielaandrijving maakt gebruik van een enkele krachtbron.) Terwijl men aanvankelijk ook modellen met achterwielaandrijving wilde aanbieden, werd dit idee uiteindelijk geschrapt. De standaard AWD heeft hier een kracht van 259 pk (193 kW), zowel voor de voormotor als voor de achtermotor. Prestatievarianten hebben een voormotor van 259 pk en een achtermotor van 503 pk (375 kW). Met een optionele trekhaak geeft de Model X voorts ook de kans om ladingen tot 2300 kg te slepen. Het is de enige elektrische auto die deze optie aanbiedt. De laadcapaciteiten spelen allicht een rol in het plan om het Model X platform nu ook te gaan gebruiken voor de Tesla Minibus.

Tesla Model X modellen en prijsklassen

De Tesla Model X heeft 6 voorname verschijningsvormen, genoemd naar hun vermogen: de 60D, de 70D, de 75D, de AWD 90D, de AWD P90D en de AWD P100D. Prijzen (en verbruikskosten) gaan in stijgende lijn. De Model X 60D wordt daarbij iets later toegevoegd, in juli 2016. Hij is iets goedkoper geprijsd dan het eerdere startmodel (70D) en heeft zo een drempelverlagende functie. Het voertuig heeft een bereik van 320 km en versnelt in 6 seconden van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid is 210 km/u. Via software kan de batterij geüpgraded worden naar 75 kWh (in plaats van 60 kWh). In oktober 2016 wordt de productie van de 60D stopgezet. Dat geeft aanleiding tot het standaard opnemen van Smart Air Suspension in alle modellen (in plaats van springveren). Hierdoor stijgt de basisprijs van de voertuigen lichtjes. Even later dan de 60D, in augustus 2016, presenteert Tesla het topmodel van de reeks, de P100D. De zogenaamde Ludicrous Mode (‘belachelijke modus’) onthult alvast iets over de ontzagwekkende snelheid van dit elektrisch prestatievoertuig. Zoals al even werd opgemerkt, versnelt hij naar 100 km/u in nog geen 3 seconden. Zijn bereik is 465 km.

Prijzen voor de Tesla Model X

Op 8 november wordt de Model X bekroond met het Gouden Stuur (Das Goldene Lenkrad) in de categorie Grote SUV’s. Het Gouden Stuur is een van de meest prestigieuze autoprijzen ter wereld. Wereldwijd zijn er honderdduizenden kandidaten. De jury is samengesteld uit racers, erkende technici, editors, designers en digitale experten. Ze doen er 3 dagen over om de Model X bevredigend te jureren. Op 18 april 2017 wordt de Model X 75D het Top Green Vehicle Overall voor de Amerikaanse Automobiel Associatie. Ook in de SUV/Minivan categorie kaapt hij de hoofdprijs weg met een score van 100 op 130. De score voor de uitstoot is maximaal, net zoals die voor crashes, zuinigheid en laadvermogen. Op 8 juni 2017 krijgt de Model X de Australische Good Design Award. Het voertuig wordt er omschreven als een functionele crossover tussen een SUV en een MPV.

Beoordelingen voor Tesla Model X

1 Beoordelingen

4,0