Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
tesla-model-x-front

Tesla Model X

1 / 3
tesla-model-x-front
tesla-model-x-side
tesla-model-x-back

Sterke punten

  • Zes zitplaatsen
  • Groot rijbereik
  • Bliksemsnelle Plaid-versie

Zwakke punten

  • Duur
  • Beperkte configuratiemogelijkheden
  • Full Self Driving nog geen meerwaarde

Tesla Model X : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Tesla Model X, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 143.990,-*
Occasions vanaf:€ 36.000,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Tesla Model X: De Tesla voor grote gezinnen

Nadat Tesla zijn Model S succesvol lanceerde in 2012, had het eindelijk de financiële ruimte om het gamma uit te bouwen. De eerste uitbreiding was de Model X, de Tesla voor grotere gezinnen en iedereen die meer ruimte nodig had dan de Model S kon bieden. Ondanks het feit dat hij een platform deelt met de Model S, heeft de Model X toch een groot aantal unieke onderdelen (waaronder de vleugeldeuren achteraan), waardoor hij een stuk moeilijker te produceren was voor de jonge constructeur. Lees meer

Interesse in een Tesla Model X

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De Tesla Model X biedt comfortabel plaats aan 6 personen, waarbij je achterin geen last hebt van een middentunnel en dus gemakkelijk heen en weer kan bewegen met je kroost of bagage.
  • De Model X heeft dezelfde 100 kWh batterij als de Model S, waarmee de SUV/crossover een rijbereik haalt van maximaal 560 km, meer dan wat het gros van de concurrentie kan bieden.
  • Tesla biedt de Model X ook aan als bliksemsnelle Plaid, met 1.020 pk en een sprint van 0 naar 100 km/u in amper 2,6 seconden.
  • Net als elke andere Tesla geniet de Model X van over-the-air updates die functies toevoegen of verbeteren tijdens de levensduur van het model.

Belangrijke gegevens

Motoren

De huidige generatie Tesla Model X wordt geleverd in twee versies. De sterkste van de twee is de Model X Plaid, met drie elektromotoren en een piekvermogen van 1.020 pk. Daarmee sprint hij in 2,6 seconden naar de 100 km/u en haalt hij een topsnelheid van 262 km/u. De batterij van 100 kWh geeft het model een rijbereik van 547 km.

Naast de Plaid is er de Model X Long range, de goedkopere van de twee. De Long Range heeft een maximum vermogen van 680 pk. De sprong naar de 100 km/u wordt gehaald in 3,9 seconden en de maximumsnelheid van het model is 250 km/u.

Vroegere versies van de Model X hadden kleinere batterijen en minder krachtige elektromotoren, al is vierwielaandrijving altijd standaard geweest. De vroegere 75D had een rijbereik van een kleine 417 km, de 90D haalde 489 km en de 100D 565 km.

Afmetingen

De Tesla Model X is met zijn 5,04 meter lengte het grootste model binnen het Tesla-gamma. Hij is 2 meter breed en 1,68 meter hoog. Met zijn gewicht van 2,5 ton is het geen lichtgewicht, maar dat is geen uitzondering binnen deze klasse van elektrische SUV’s.

Binnenin is er tegenwoordig maar één zetelconfiguratie meer mogelijk: de 6-zits versie, met 6 individuele stoelen op 3 zitrijen. De Model X heeft een koffervolume van 425 tot 2.314 liter en kan tot 2.250 kilo slepen.

Uitvoeringen

Aan opties of uitvoeringen doet Tesla (bijna) niet, het verschil zit hem in de motorisaties, waarbij er onderling ook enkele uiterlijke verschillen zijn. De Model X Plaid wordt standaard geleverd met witte lak en 20-inch velgen, een ander kleurtje kost 1.800 tot 2.200 euro en 22-inch velgen kosten 5.900 euro.

Verder heb je de keuze tussen 3 interieurkleuren (zwart, wit of beige) en kan je nog Enhanced Autopilot of Full Self-Driving aanvinken. Die laatste optie heeft echter nog maar weinig nut in ons land, gezien de wettelijke beperkingen van zelfrijdende auto’s in Europa. Voorlopig bespaar je die 7.500 euro dus beter nog.

Prijzen

Van de leverbare versies is de Tesla Model X Plaid het duurst, bij een prijs van minstens 143.990 euro. De Dual Motor kost in vergelijking 109.990 euro. Tesla staat er echter om bekend zijn prijzen naar eigen believen aan te passen.

Tesla’s zijn vrij waardevast, wat ook te zien is aan de occasionprijzen. De goedkoopste versies zijn de 75D en 90D met veel kilometers op de teller, die pik je op vanaf 50.000-60.000 euro. De goedkoopste 100 D's, met de grotere batterij van 100 kWh, kosten 70.000 euro.

Exterieur

De Tesla Model X steekt zijn gelijkenissen met de Model S (en de rest van het gamma) niet onder stoelen of banken, maar heeft toch een heel eigen silhouet. Opvallend zijn natuurlijk de ‘Falcon doors’, de vleugeldeuren achterin die oorspronkelijk bedoeld waren als handige feature bij kleine parkeerplaatsen, maar achteraf toch voor de nodige kopzorgen hebben gezorgd bij de productieteams van Tesla. Het design van de Model X is sinds zijn lancering in 2015 grotendeels gelijk gebleven.

Interieur

Hetzelfde geldt echter niet voor het interieur, dat in 2021 een grondige update kreeg met een nieuw centraal display (erg belangrijk bij een Tesla, aangezien daar de meeste functies in verscholen zitten), dat nu horizontaal geplaatst is. Het stuurwiel is nu geen wiel meer, maar een ‘yoke’, een stuurknuppel zoals bij een vliegtuig. Het zorgt voor iets meer overzicht, maar is tegelijk ook even wennen. Achterin kunnen de passagiers nu genieten van een extra scherm tussen de voorstoelen, waar ook op gegamed kan worden.

tesla-model-x-interior tesla-model-x-seats

Veiligheid

Je kan veel zeggen over de beloftes die Elon Musk en Tesla maken over de zelfrijdende capaciteiten van hun wagens, maar dat de veiligheid van de wagens van het merk van een hoog niveau is, staat buiten kijf. De in 2019 door Euro NCAP geteste Model X haalde de volle 5 sterren, met een bijzonder hoge score voor de veiligheidssystemen. Systemen die als het goed is ook steeds verbeterd zouden moeten worden via de updates die Tesla doorvoeren.

Alternatieven

Met de BMW iX heeft Tesla sinds kort eindelijk een volwaardige concurrent voor de Model X: een elektrische SUV die niet op een platform voor verbrandingsmotoren is gebouwd, zoals de Audi E-Tron en de Mercedes EQC. De toekomstige Volvo EX90 zal ook de concurrentie aangaan met de Amerikaanse SUV.

Tesla Model X

Wanneer wordt mijn Tesla Model X geleverd?
Een Tesla Model X Plaid die nu wordt besteld, zou in principe binnen de 3 maanden geleverd moeten worden.
Is de yoke standaard op de Tesla Model X?
Ja, het nieuwe ‘yoke’-stuur van Tesla wordt standaard geleverd op de Model S en Model X. Er is geen optie om een klassiek stuurwiel te bestellen.
Wanneer zal Full Self Driving werken in Europa?
Tesla schat binnenkort de goedkeuring te hebben van de EU om meer Full Self Driving-functies te kunnen activeren in zijn wagens, maar een definitieve toelating is er nog niet.

Beoordelingen voor Tesla Model X

1 Beoordelingen

4,0