Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
volvo-l.jpg

Volvo

Volvo

Vind het model dat bij je past

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Volvo is een Zweedse autofabrikant gevestigd in Göteborg, Zweden. Het bedrijf, dat in 1927 werd opgericht door Assar Gabrielsson en Gustav Larson, produceerde naast automobielen ook vrachtwagens, bussen, scheepsonderdelen en machinerie. Fabrieken zijn gevestigd in Torslanda(Zweden), Gent(België), Kuala Lumpur (Maleisië) en sinds kort ook in Daqing en Chengdu (beiden in China). In 1999 werd de autotak verkocht aan de Ford Motor Company en in 2010 veranderde Volvo Cars wederom van eigenaar, toen Ford zijn belang onder hevige druk van de wereldwijde financiële crisis verkocht aan de Geely Holding Group, een Chinese autofabrikant. Ondanks de verschillende eigenaren dragen zowel de auto's als de overige voertuigen nog steeds hetzelfde logo. Met een marktaandeel van ongeveer vier procent in Nederland is het merk een vertrouwd gezicht op de wegen, waaronder ook veel als tweedehands auto. Het Zweedse automerk verscheept zijn auto's over de hele wereld en heeft wereldwijd zo'n 30.000 werknemers in dienst. Het merk staat niet als heel goedkoop bekend, maar op de tweedehands markt kunnen verschillende modellen voor een gunstige prijs worden gekocht. Het merk richt zich voornamelijk op grote gezinswagens, bijvoorbeeld sedans en stationwagens. Verder is het merk goed vertegenwoordigd in de motorsport, waarvoor al sinds 1959 een aparte afdeling binnen Volvo bestaat.

Veiligheid en Innovatie

Het merk Volvo heeft door de jaren heen een ijzersterke reputatie opgebouwd, vooral op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. Dit is altijd de rode draad voor het bedrijf geweest. De marketing van de auto's (ook tweedehands auto's) is vaak gericht op soliditeit en betrouwbaarheid en minder op design en kracht. De solide reputatie komt niet uit de lucht vallen: het bedrijf heeft sinds zijn oprichting veel innovaties in de auto-industrie doorgevoerd, vooral op het gebied van veiligheid. De uitvindingen van Volvo leidden vaak tot nieuwe wetten en regels voor alle auto's op gebied van veiligheid. Een goed voorbeeld hiervan is de driepuntsgordel, die in 1959 werd uitgevonden, waarna het patent vrij beschikbaar werd gemaakt zodat alle andere autofabrikanten zonder restricties konden gebruiken. Dit type veiligheidsgordel wordt nog steeds als standaard gebruikt. Ook veiligheidsmaatregelen voor kinderen en airbags werden door het bedrijf ingevoerd zonder dat er een wettelijke verplichting was.

De gerichtheid op veiligheid wordt ook in de eenentwintigste eeuw voortgezet, waarin de Zweedse autofabrikant nog altijd een belangrijke 'frontrunner' is op dit gebied. Naast fysieke veiligheidssystemen worden er ook steeds meer elektronische veiligheidssystemen geïntroduceerd, met bijvoorbeeld Pilot Assist en detectiesystemen voor dieren en mensen, zodat de auto in gevaarlijke situaties tijdig automatisch kan remmen. Op de snelweg zorgt de Lane Aid Assistant ervoor dat je niet per ongeluk van rijbaan wisselt tijdens het rijden en met de Blind Spot Indication System kun je in een oogopslag zien of er zich iets in de dode hoek bevindt. Nog steeds blijft het merk inzetten op veiligheidsinnovatie, wat misschien zelfs een gezonde obsessie voor veiligheid mag worden genoemd.

Design en Comfort

Het design van de verschillende modellen wordt gekenmerkt door minimalisme, het interieur en het exterieur worden bescheiden vormgegeven waarbij de focus ligt op functioneel design. Aan de hand van verschillende opties kunnen de modellen uitgebreidere functies krijgen. Met het simplistische design richt het bedrijf zich vooral op de middenklasse. Op het comfort wordt niet bezuinigd: de vormgeving is wel minimalistisch, maar wel met mooie en kwalitatief goede materialen.

Verschillende Modellen

Volvo heeft een breed scala aan verschillende auto's, maar richt zich voornamelijk op de grotere modellen en daarom zijn de auto's geliefd als familiewagen. Zelfs het kleinste model, de V40, is een familie-auto, namelijk een vijfdeurs hatchback. De naamgeving van modellen is systematisch, waarbij de S staat voor Sedan, de C voor Coupé/Convertible, de V voor Versatile(stationwagen) en XC voor Cross Country. Er wordt gewerkt met tientallen, dus de S90 is bijvoorbeeld de opvolger van de S80. Dit is het gevolg van verschillende patentgeschillen met onder andere Audi en Ferrari.

Grote gezinswagens

De V90 is een van de best verkopende huidige modellen van het merk. Het is een grote, luxe stationwagen en staat symbool voor de nieuwe richting die de Zweedse autofabrikant is ingeslagen: in plaats van bescheidenheid en betrouwbaarheid te onderstrepen, wordt de nadruk gelegd op design, comfort en luxe. Er wordt een aanval gedaan op gevestigde luxe merken zoals Mercedes-Benz en BMW, door een 'premium' ervaring te bieden, gemixt met het minimalisme dat de Zweden eigen is. De V90 is verkrijgbaar met een diesel-, benzine- of een hybride motor. De S90 heeft veel gelijkenissen met de V90, maar is uitgevoerd als sedan en daardoor iets kleiner. Aan het 'premium gevoel' zit natuurlijk een prijskaartje en daarom is het kopen van een S90, V90 of eerdere versies zoals de V80 en de S80 als tweedehands auto een goede optie. De andere optie in de categorie grote gezinswagens is de XC90, een luxe cross-over waarvan de tweede generatie sinds 2015 verkocht wordt. De eerste generatie is tweedehands goed te verkrijgen voor een lagere prijs.

De V40 is het kleinste huidige model, een compacte gezinsauto voor vijf personen. Het model is erg populair, onder andere omdat de V40 een kleiner prijskaartje heeft dan de grotere versies. Voor een lagere prijs krijg je overigens niet minder: op gebied van veiligheid en betrouwbaarheid is de V40 onderscheidend in zijn klasse. Maar de V40 is vooral populair door de schone dieselmotor, die de auto op het gebied van bijtelling gunstig maakt voor zakelijke rijders. Voor een groot gezin is de V40 misschien enigszins krap en dan kan er beter gekeken worden naar de grotere modellen.

De toekomst van Volvo

De autofabrikant is vooruitstrevend in zijn doel om emissies van broeikasgassen zoveel mogelijk te verminderen, maar op korte termijn is er nog geen sprake van geheel elektrische modellen. Voorlopig blijft het bedrijf zich voornamelijk focussen op schone hybride auto's. Als specialist in veiligheid en betrouwbaarheid zal het Zweedse bedrijf een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, de toekomst van het rijden. Op lange termijn is het te verwachten dat er ook elektrische modellen aankomen.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Speciaal