Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Volvo v8

Scandinavische duurzaamheid, de oorsprong

Reeds in 1907 richt de Zweed Winquist een fabriek voor kogellagers op. Later, in 1919, smelt het bedrijf samen met concurrent SKF. In 1927 rolt de allereerste Volvo van de fabrieksband in Gí¶teborg. Dat rollen mag men bijna letterlijk nemen, want Volvo komt van het Latijnse woord voor 'ik rol'. De Zweedse auto- en vrachtwagenbouwer groeit in korte tijd uit tot een referentie in de wereld van de personenwagens. De verschillende modellen volgen elkaar in snel tempo op. Naast het degelijke chassis, specialiseert Volvo zich ook in de ontwikkeling van duurzame motors. Met succes, want de motors die Volvo maakt en gebruikt behoren tot de beste van de wereld. Zo gebruikt Volvo sinds de jaren 50 de Volvo v8-motor die eerst in trucks wordt geplaatst en later ook in de personenwagens. Voor de ontwikkeling van deze Volvo v8 werken de Scandinavií«rs onder meer samen met het Japanse Yamaha.

Volvo v8, technische bijzonderheden

Het doel van de v8-motor is kracht leveren samen met dynamische rijprestaties, maar tegelijkertijd economisch omspringen met verbruik en plaats. Zo is de v8 een relatief kleine motor die perfect past in het smalle motorgedeelte van ieder model. De motor heeft een cilinderinhoud van ongeveer 4.400 cm³ en is beschikbaar in meerdere pk-uitvoeringen, afhankelijk van het model waarin deze v8 wordt geí¯mplementeerd. Zo levert het model Volvo S80 meestal 315 pk met een verbruik van rond de 11 liter op gewone wegen. Het nieuwere model Volvo XC90 levert maar liefst 650 pk.

Volvo v8, blijvend innoveren

De Scandinavische autobouwer blijft terecht de motor v8 gebruiken. De duurzaamheid en de haast sportlievende prestaties maken van deze motor de geliefde aandrijving van menig Volvo-adept. Het geluid is erg apart en typisch voor de v8-motor. Hoe onopvallend de personenwagens van Volvo ook zijn, als men geproefd heeft van de indrukwekkende v8-motor is het moeilijk om nog over te schakelen naar iets anders. De v8 Volvo blijft net als de wagens zelf voortdurend evolueren in functie van de moderne behoeftes, maar zonder afbreuk te doen aan de waarden die Volvo al van het begin af aan verdedigt: duurzaamheid en briljante prestaties. Dat ziet men ook in de tweedehands modellen terug.