Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Volvo 240

Voorgangers van de 240 Volvo

De Volvo 240 is een robuuste auto van de Zweedse autoproducent Volvo, met een goede reputatie op het gebied van de veiligheid voor alle inzittenden. Dit model vertoont veel gelijkenissen met zijn voorgangers, uit de Volvo 100 serie. Er zijn in de 240 serie verschillende uitvoeringen van deze Volvo verkrijgbaar. Lees meer

Alternatieve modellen

Een robuuste en betrouwbare gezinsauto

Zo zijn er de 242 Volvo, een viercilinder tweedeurs sedan, de 244, een vierdeurs sedan, en de 245, een estate uitvoering. Ook is de auto in een zescilinder uitvoering verkrijgbaar als een tweedeurs of vierdeurs sedan.

De techniek achter de Volvo 240

De viercilindermotoren uit de 200 serie zijn ontwikkeld op basis van het ontwerp van de viercilinder-B16A-lijnmotor, die in 1956 voor het eerst in de Volvo Amazon werd geplaatst. De 240 heeft een achterwielaandrijving en een toegepaste PRV motor. Dit is een benzinemotor die in samenwerking met de autofabrikanten Renault en Peugeot (604) is ontwikkeld. Voor de Volvo's uit de 200 serie met een 6-cilinder dieselmotor werd samengewerkt met Volkswagen.

Door de grote populariteit van deze auto werd de Volvo 240 uiteindelijk tot in 1992 in Nederland op de markt gebracht. De Volvo's uit de laatste jaren kregen de toevoeging Polar en werden uitgerust met meer details (de GLE). De kwaliteit van deze auto blijkt uit het feit dat hij maar liefst twintig jaar lang geproduceerd is. Na de introductie van de (overigens ook zeer succesvolle) Volvo 850 werd de productie van de 240 gestaakt. Nog steeds wordt de Volvo 240 terecht bejubeld door autoliefhebbers. Met zijn grote betrouwbaarheid en solide ontwerp is deze auto dan ook een goede keus voor degenen die op zoek zijn naar bijvoorbeeld een tweedehands gezinsauto.

Het uiterlijk van de Volvo 240

Bij de eerste aanblik van deze auto valt vooral zijn robuuste bouw op. De hoekige lijnen zijn typerend voor de Volvo met zijn lange neus. Degelijkheid en design gaan hand in hand bij deze auto, gemaakt uit massief staal. De deuren van deze 240 Volvo zijn maar liefst 4 centimeter dik en beschikken over degelijke handgrepen van gegoten staal. Wat betreft zowel het exterieur als het interieur van de auto valt op dat alle onderdelen kwalitatief hoogstaand zijn en een zeer lange levensduur hebben. De vierkante lijnen van het ontwerp van deze auto komen vaak terug in de vormgeving van de details in het interieur van de auto.

Veel ruimte voor personen en bagage

In de oorspronkelijke versie van de 240 zijn zowel de vloer als de laadruimte bekleed met rubberen matten. De stoffen bekleding van de stoelen is van een hoge kwaliteit, waardoor ook bij de tweedehands modellen de bekleding er vaak nog erg netjes uitziet. De stoelen zijn robuust en zeer comfortabel en er is voldoende beenruimte en hoofdruimte voor alle passagiers.

De trekhaak van deze Volvo kan met gemak een paardentrailer of zware caravan aan. Dit maakt deze Volvo tot een prima keuze voor bijvoorbeeld een vakantie met het gezin. Er is voldoende ruimte voor vier personen en veel bagage. Bij het inklappen van de achterbank ontstaat een laadruimte van maar liefst twee meter. Opvallend aan het dashboard is de vierkante vormgeving van alle knoppen en details. Ook is de auto uitgerust met een alarmlicht bij het niet dragen van de autogordel.

Het rijden in de Volvo 240

Hoewel de 240 een flinke afmeting heeft, valt vooral op dat deze auto een zeer korte draaicirkel heeft. Ook op de korte bochten is de auto zeer wendbaar en het parkeren gaat zeer eenvoudig. De stuurbekrachtiging is zeer solide en voelt prettig aan bij het besturen van de auto. Met een zeer goede reactie op alle bewegingen is deze Volvo dan ook bijzonder licht te besturen ondanks zijn formaat. Dit is met name te merken bij bijvoorbeeld het nemen van rotondes op de weg. De Volvo 240 is geen auto die geschikt is voor hele hoge snelheden. Het rijden met 100 kilometer per uur is echter zeer comfortabel, en ook de 140 kilometer haalt de auto met gemak. Daarboven krijgt de motor iets meer moeite met het op snelheid blijven, hoewel dit verschilt per auto.

Ook bij de hogere snelheden blijft het besturen van de auto zeer comfortabel. De stilte tijdens het rijden in het interieur van de auto is opvallend, het design van alle accessoires en uitrusting is efficiënt. Het rijcomfort was duidelijk een sterk aandachtspunt bij het ontwerpen van de 240. De prijs van deze Volvo als tweedehands auto is tegenwoordig stabiel en het valt op dat de waarde van de 240 blijvend is, ook bij een flink aantal kilometers op de teller.

Verbruik en onderhoud

Met voldoende ruimte en comfort voor alle passagiers is de Volvo 240 vooral een zeer stabiele gezinsauto. Een goed onderhouden tweedehands exemplaar kan nog een lange tijd meegaan. Ook is deze auto interessant voor de zakelijke rijder vanwege de bijtelling voor de oude(re) auto. Het verbruik van de 240 ligt rond de 9,6 l/100 km, wat niet ongebruikelijk is voor een auto van dit formaat.

Bij het kopen van een tweedehands auto van het type 240 (of bij welke oudere auto dan ook) is uiteraard de staat van de distributieriem doorslaggevend. De Volvo staat erom bekend dat deze riem een lange tijd meegaat. Om dus geen risico te lopen is het belangrijk dat er tijdig vervangen wordt, ook al werkt de riem nog naar behoren. Er zijn (behalve regulier onderhoud uiteraard) geen bepaalde gebreken die veel voorkomen bij deze auto. Al met al is de 240 perfect in staat tot het afleggen van lange afstanden in alle comfort en veiligheid en is deze auto een goede keuze voor een gezin in de stad. Door de populariteit van dit type auto is het niet moeilijk om bepaalde onderdelen (ter vervanging indien nodig) te vinden en zijn de onderhoudskosten relatief laag. De hoge wendbaarheid compenseert de grootte van de auto en zorgt ervoor dat zelfs fileparkeren relatief makkelijk gaat.

Beoordelingen voor Volvo 240

4 Beoordelingen

3,3