Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Volvo 340

In de jaren 70 begint het Zweedse topmerk Volvo met de productie van middenklasse modellen. De basis daarvoor wordt gevonden in DAF, al wordt de Volvo 343 wel flink groter en is hij uitgevoerd met meer veiligheidskenmerken dan zijn kleinere Nederlandse broertje, zoals een versterkte kooiconstructie en goede gordels. Veiligheid is immers een van de sterkste kanten van Volvo’s imago en op dit gebied doet de Zweedse fabrikant geen concessies.

Alternatieve modellen

Volvo's inmiddels klassieke middenklasser

Introductie van het model

In 1983 start Volvo met de type-aanduiding 340, welke een beetje in de schaduw staat van de Volvo 360. De hele 300 serie wordt door Volvo echter geroemd om de uitstekende wegligging en de betrouwbaarheid. Een jaar later, in 1984, is er dan toch aandacht voor de bescheiden 340 als Volvo komt met een actiemodel: de 340 GL Special met onder andere centrale portiervergrendeling en een aantal meetinstrumenten in het dashboard die zeer luxe zijn voor de periode en het middenklassesegment waarin de 340 zich bevindt. Verder voorziet het Special pakket in koplampsproeiers én wissers. Kenmerkend voor de 340 GL Special is tenslotte de metallic blauwe kleur. Dit is nog niet al het nieuws voor 1984, want Volvo verrast in dit jaar ook nog met een 340 DL én een dieseluitvoering van zowel de DL als de GL.

Doorontwikkeling

In 1986 krijgt de hele 300 serie een opfrisbeurt van de ontwerpers van Volvo. Zowel de grille, de bumpers als de velgen veranderen. Ook komt er een grotere achterruit, een aanpassing in de wielophanging en rembekrachtiger en een automatische afsluiter voor de 1,4 en 2,0 liter motoren. Kleine maar belangrijke stappen op het gebied van veiligheid en zuinigheid.

In 1987 verschijnen de actiemodellen Redline, Blackline (beide met een 1,7 liter motor) en de Blueline met blauwe bies (deze is uitgerust met een 1,4 liter benzinemotor). De Redline en Blackline hebben luxe extra’s zoals een toerenteller en centrale vergrendeling. In 1989 zijn de 340 modellen nog de enige auto’s die in de 300 lijn geproduceerd worden. Noemenswaardig is nog de 340 GL Special, uitgevoerd met metallic lak en elektrische ramen. Al met al een decennium waarin de 340 Volvo populariteit oplevert bij het grote middenklassepubliek.

Huidig gebruik

De Volvo 340 is geproduceerd tot en met 1991. Dit houdt in dat een tweedehands Volvo 340 tenminste meer dan 20 jaar oud is. Er is echter een trouwe schare fans van dit model, dat nog zeer goed in het huidige verkeer past. Dat komt door de vooruitstrevende veiligheidseisen die Volvo op alle modellen toepast, en door de eerder genoemde goede wegligging en prestaties. Daardoor voldoen Volvo’s uit de jaren 80 en begin jaren 90 nog uitstekend aan de huidige eisen die we stellen aan een auto. Dit maakt de 340 een goede kandidaat voor wie op zoek is naar een opvallende tweedehands auto voor dagelijks gebruik.

Beoordelingen voor Volvo 340

1 Beoordelingen

4,0