Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Volvo 264

De Volvo 264 is de 6-cilinder vierdeurs sedan uit de 200-serie van Volvo. In deze 200-serie zijn vele innovaties gerealiseerd. Vanaf de introductie in 1974 tot in 1983 duidt men de verschillende types aan met nummers, waaronder de 264. Daarna verdwijnt officieel deze onderverdeling. Lees meer

Alternatieve modellen

Eerste generatie: 1974-1979

De Volvo 264 is de betere uitvoering van de 240-serie. De auto heeft achterwielaandrijving. De 2.4 liter 6-cilinder dieselmotoren D24T (IC) zijn van Volkswagen AG (bedrijfswagentak). De benzineuitvoering van de auto wordt aangedreven door een PRV-motor. Deze 2.7 liter V6-benzinemotor, genaamd Douvrin motor, is samen met Renault en Peugeot ontwikkeld. Het is een ongebruikelijke motor voor zijn tijd, samengesteld uit vele kleine onderdelen die passen in een modulair design.

De carrosserie is gelijk aan de Volvo 244

Wat de carrosserie betreft, is de Volvo 264 identiek aan de 244, behalve dat de motorkap herontworpen is. De motorkap en de wielbasis zijn beide verlengd. Dit zorgt ervoor dat de wagen 4,9 meter lang is. Bovendien zit de grille iets hoger en zijn de koplampen rechthoekig van vorm. Alle modellen bestaan zowel met handgeschakelde als met automatische transmissie. Een five-speed manuele transmissie wordt teruggevonden in het model 264GL. GL staat voor Grand Luxe. Richtingaanwijzers aan de zijkant zijn in de loop van de jaren geà¯ntroduceerd. De Volvo 264 is niet heel zuinig, zeker niet in combinatie met de automatische transmissie die 3 snelheden heeft. In heel wat tweedehandse wagens is de automatische transmissie dan ook vervangen door een handgeschakelde. Zo daalt het brandstofverbruik gevoelig.

Tweede generatie: 1980-1982

In 1980 wordt de PRV-motor vervangen door een 2.8 liter B28E en B28F-motor. Naast de motor, wordt in dit jaar ook het instrumentenpaneel totaal gerestyled. Vanaf dan zit de radio bovenaan het dashboard. De 264 sedan-modellen verdwijnen uit productie in 1982. Ze zijn vervangen door de Volvo 760 sedan.

Speciale versies

Volvo 264 GLE, een model uit de laatste jaren van de serie, is een wagen met een uitgebreide uitrusting. GLE staat voor Grand Luxe Executive. Deze versie van de Volvo accelereert van 0-100 km/u in 10,5 seconden en van 0-120 km/u in 15,3 seconden. De auto behaalt een topsnelheid van 184,6 km/u. De Volvo 264TE is de verlengde limousine-variant van de Volvo 264. TE staat voor Top Executive. Het model wordt geproduceerd van 1975 tot 1981 en is vooral populair in Oost-Duitsland, waar meer dan de helft van de productie wordt verkocht. De limousine heeft onder meer een voorziening in de middenconsole voor een mobiele telefoon. De beroemdste eigenaar is de Oost-Duitse leider Erich Honecker. Het model wordt in die tijd ook gebruikt door de overige elite van het land. Het model komt van de afdeling Volvo Special Vehicles en is gebouwd door de Italiaanse Bertone en Yngve Nilsson's Body AB in Laholm, die ook een ongewone Landau-versie bouwden. Het zijn speciale versies die als tweedehands auto een juweeltje zijn.