Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mercedes-benz-x-klasse-front

Mercedes X-Klasse

1 / 3
mercedes-benz-x-klasse-front
mercedes-benz-x-klasse-side
mercedes-benz-x-klasse-back

Sterke punten

  • Pick-up met Duitse luxe
  • Ook met krachtige V6-diesel
  • Nog steeds een werkpaard

Zwakke punten

  • Meerwaarde t.o.v. Nissan Navara
  • Duur
  • Nog steeds het rijgedrag van een pick-up

Mercedes-Benz X-Klasse (alle) : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Mercedes-Benz X-Klasse (alle), inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Mercedes X-Klasse: de premium pick-up die niemand wou

Mercedes-Benz raakte in 2015 geïnspireerd door het succes van de VW Amarok en kondigde de komst van de X-Klasse aan, volgens het merk een echte premium pick-up. Eentje die ook nog vrij goedkoop te ontwikkelen was, aangezien men gewoon de Nissan Navara als basis gebruikte dankzij de goede samenwerking met Renault-Nissan. De X-Klasse werd in 2017 gelanceerd. Een probleem: de klanten bleken niet onder de indruk van het Nissan-DNA dat onder de Mercedes-logo’s schuilde, vooral omdat de prijs veel hoger lag dan die van de Navara, die praktisch gezien even sterk was. In 2020 was het alweer over en uit voor de X-Klasse. Lees meer

Interesse in een Mercedes X-Klasse

Mercedes X-Klasse occasions
Mercedes X-Klasse dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Goede redenen

  • De X-Klasse bood daadwerkelijk meer comfort dan de Navara, met meer luxe aan boord en een echt Mercedes-interieur, op een paar details na.
  • De in 2018 gelanceerde X 350 d had eindelijk de motor die de X-Klasse verdiende: een krachtige V6-turbodiesel die het onderscheid kon maken met de Navara.
  • Die extra luxe deed geen afbreuk aan de praktische aspecten van de X-Klasse: je had nog steeds een laadvermogen van 1 ton en een sleepvermogen van 3,5 ton.
  • Ook op het terrein staat de X-Klasse sterk in zijn schoenen, zeker met de V6, die een permanente vierwielaandrijving heeft, net als een lage gearing en een vergrendelbaar differentieel achteraan. Ook achterwielaandrijving is een optie.

Gegevens

Motoren

Het gamma van de X-Klasse begon met de X 220 d, een 2,3 liter-viercilinder diesel met 163 pk en 403 Nm, gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en een inschakelbare vierwielaandrijving. Deze motor deelde hij met de Nissan Navara, wat het onderscheid tussen beide modellen nog iets moeilijker uit te leggen maakte. De X 250 d maakt gebruik van dezelfde motor, maar dan met 190 pk en 450 Nm en de mogelijkheid om een 7-trapsautomaat te bestellen.

Iets later kwam de X 350 d, een 3 liter-V6-turbodiesel van Mercedes met 258 pk en 550 Nm, die steeds gekoppeld was aan een 7-trapsautomaat en een permanente vierwielaandrijving. Het was de meest begeerlijke motor in de X-Klasse, zeker omdat er op een lichte vracht niet gekeken wordt naar de motor qua belastingen, al bleven de aanschafprijs en verzekering wel een stukje duurder dan bij de viercilinders.

Afmetingen

Met zijn lengte van 5,34 meter volgt de X-Klasse de norm in zijn klasse van pick-ups met een dubbele cabine, al is hij wel relatief breed (1,92 meter). Zijn hoogte bedraagt 1,82 meter. Aan boord is er ruimte voor 5 personen. Het nuttig laadvermogen van de X-Klasse varieert naargelang de motor en uitvoering, maar bedraagt ongeveer 1 tot 1,1 ton. De X 250 d en X 350 d kunnen allebei tot 3,5 ton slepen, de X 220 d trekt maximaal 3,2 ton. De laadbak is 1,58 meter op 1,56 meter groot, met nog 1,22 meter tussen de wielkasten, en is volgens Mercedes genoeg om 17 vaten bier van 50 liter te vervoeren.

Uitvoeringen

De Mercedes X-Klasse was leverbaar in drie uitvoeringen: de instapversie Pure, de Progressive en de Power, die enkel op de X 250 d en X 350 d leverbaar was. De X 350 d was er ook enkel als Progressive of als Power.

Prijzen

Nieuw kostte de Mercedes X-Klasse tussen de 85.800 en de 120.500 euro inclusief BTW, een basisprijs die ver van die van de Nissan Navara lag, maar vooral de beter uitgeruste versies waren een pak duurder dan het origineel en ook dan de concurrentie.

Omdat de X-Klasse nooit veel wist te verkopen, en slechts 3 jaar in productie was, is ook het aanbod van occasions niet zo uitgebreid. De goedkoopste X-Klasse kost 29.000 euro, maar daarna schiet de prijs al snel omhoog richting de 36.000 euro. Voor een X 350 d betaal je nog altijd 44.000 euro of meer. Het model was dus niet erg geliefd, maar behoudt schijnbaar wel zijn restwaarde.

Design

Exterieur

Hoewel de Mercedes X-Klasse zijn technische basis bij Nissan is gaan lenen, zou je dat niet direct zeggen als je ernaar kijkt. Het hele koetswerk is dan ook nieuw, met een volledig eigen neus en kont, al blijft het algemene silhouet nog gelijkaardig. De neus lijkt zelfs sterk op een ruige Mercedes GLE, terwijl de beter uitgeruste varianten ook grote en knappe lichtmetalen velgen kregen. Ondanks zijn terreinvaardigheid heeft Mercedes echter nooit echte off-roadbanden aangeboden voor de X-Klasse.

Interieur

Ook aan boord heeft Mercedes zijn best gedaan om een Duitse premiumsfeer te creëren. Zo is het dashboard gewoon hetzelfde als bij andere Mercedes-modellen uit die tijd, met het Comand-infotainmentsysteem en het typische Mercedes-stuur. Enkel lager in de middenconsole kom je iets tegen wat je niet verwacht in een Mercedes: een echte automaatpook in plaats van een hendel aan het stuur. Optioneel kon je ook gewoon comfortabele, verwarmde en elektrisch verstelbare lederen stoelen krijgen, een houtinleg op het dashboard, automatische airco en een 360°-camera.

mercedes-benz-x-klasse-interior mercedes-benz-x-klasse-seats

Rijhulp en veiligheid

De Mercedes X-Klasse werd in 2017 getest door Euro NCAP en haalde een mooie score, met de maximale 5 sterren en hoge cijfers op elke categorie, met de bescherming van volwassen inzittenden als hoogtepunt. Let wel op dat Euro NCAP pas recenter is beginnen testen op actieve veiligheidssystemen, die de X-Klasse dan ook niet echt heeft.

Alternatieven

Een logisch alternatief voor de Mercedes X-Klasse is de Nissan Navara waarop hij gebaseerd is, die even praktisch is, maar minder luxe met zich meebrengt. Ook de Renault Alaskan staat op dezelfde technische basis. Zijn meest directe concurrent is misschien wel de Volkswagen Amarok, die ook goed uitgerust is en als V6 TDI bestaat. Verder zijn er nog heel wat keuzes in het pick-upsegment: Toyota Hilux, Isuzu D-Max, Ford Ranger, SsangYong Musso of zelfs een Amerikaanse import als de RAM 1500 of de Ford F-150.

FAQ

Is de Mercedes X-Klasse nog nieuw te koop?
Neen, Mercedes heeft de productie van de X-Klasse in 2020 stopgezet vanwege een tegenvallende verkoop.
Hoeveel kan een Mercedes X-Klasse trekken?
De X 220 d kan 3,2 ton trekken, de X 250 d en X 350 d kunnen allebei tot 3,5 ton slepen.