Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
tesla-model-y-front

Tesla

1 / 9
tesla-model-y-front
Tesla Model S 2021
Tesla Model S Plaid in Nederland: waarom jij de topsnelheid van 322 km/h op je buik kunt schrijven
tesla-model-3-overview
Tesla Model Y Performance (2022) statisch, profiel
Tesla Model S rijden voor de helft? Misschien is de Xpeng P7 iets voor je
tesla-model-x-2019-44-2
Tesla Model X
tesla-model-3-front

Tesla

Vind het model dat bij je past

Het Amerikaanse automerk Tesla werd opgericht in 2003 en was toen al een fabrikant van uitsluitend volledig elektrische auto’s. Het merk brak pas echt door met de introductie van de Model S in 2012. Inmiddels heeft Tesla best een compleet modelaanbod: Lees verder.

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van het automerk Tesla

  • Pionier op het gebied van elektrisch rijden
  • Zorgde in veel landen voor snellere acceptatie van elektrisch rijden
  • Voor wie de nieuwste technologieën en/of technologische ‘gadgets’ wil

Historie Tesla

Tesla (Inc.) werd opgericht in 2003 in Californië, Verenigde Staten. Toen heette het bedrijf nog Tesla Motors, als eerbetoon aan elektrisch ingenieur Nikola Tesla. Martin Eberhard en Marc Tarpenning waren de oprichters en in 2004 werd Elon Musk aan het bedrijf verbonden als aandeelhouder en een van de grote investeerders. Sinds 2008 is hij CEO. Tesla heeft vanaf het begin als doel om zich in te zetten voor duurzaam vervoer en energie. De eerste auto kwam in 2008 op de markt, de Tesla Roadster. Een elektrische sportauto, die verder voor een belangrijk deel gebruikmaakte van Lotus-techniek. In 2012 kwam de eerste volledig eigen auto op de markt: de Tesla Model S. Met onder meer de Model X, Model 3 en Model Y beslaat het modelaanbod inmiddels de belangrijkste marktsegmenten. Alleen het echt compacte segment wordt nog niet bediend. Met de Semi is er nu zelfs een grote, volledig elektrische vrachtwagen.

Tesla produceert niet alleen volledig elektrische auto’s, maar ontwikkelt ook nieuwe technologieën. Bijvoorbeeld op gebied van energie, met batterijproductie en andere energie-opslagsystemen. Daaromheen biedt het bedrijf ook verschillende diensten aan. Op autogebied innoveert Tesla vooral met technologieën op het gebied van autonoom rijden. Met dit totaalpakket is Tesla uitgegroeid tot een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Tesla is in veel markten ook marktleider in het segment van volledig elektrische auto’s. De vele innovatieve technologieën leveren Tesla echter ook kritiek op. Zo zou het bedrijf de klanten teveel als proefkonijnen gebruiken en doet CEO Elon Musk nog wel eens controversiële uitspraken op Twitter.

Modellen en varianten

Tesla begeeft zich vooral in de hogere middenklasse, maar heeft daarbinnen inmiddels een aardig compleet aanbod. Met de Model 3 en Model Y, een sedan en een SUV, wordt het relatief compacte segment bediend. De Model S en Model X, een liftback en een SUV, bevinden zich in het grotere segment. Van 2008 tot en met 2012 had Tesla met de Roadster ook een aanbod in het sportieve segment. Alle modellen van Tesla zijn volledig elektrisch aangedreven. Dat is nu niet eens zo bijzonder meer, maar bij introductie van de eerste types was Tesla hiermee een echte pionier. Op het gebied van technologie is het merk dat nog steeds, vooral wat betreft autonoom rijden.

Tesla Model 3 - Auto elettrica

Model Carrosserievarianten Aandrijving Cilinderinhoud Vermogen Leeggewicht
Model 3 4-drs. sedan Elektrisch - 175-377 kW (238-513 pk) 1.584-1.831 kg
Model Y 5-drs. SUV Elektrisch - 255-413 kW (347-562 pk) 1.844-2.003 kg
Model S 5-drs. liftback Elektrisch - 235-750 kW (320-1.020 pk) 2.075-2.267 kg
Model X 5-drs. SUV Elektrisch - 241-750 kW (328-1.020 pk) 2.352-2.455 kg

Prijzen

Nieuwprijzen

Een nieuwe Tesla is leverbaar vanaf zo’n 40.000 euro. Dat is de vanafprijs van de Model 3. De Tesla Model Y is er vanaf ruim 45.000 euro. Tesla staat er inmiddels wel om bekend om zomaar flinke kortingen te geven, waardoor de prijs lager uitvalt. Ook wisselt het modelaanbod regelmatig. Zo werd in 2021 het aanbod van de Model S en X volledig herzien, waarna die modellen alleen nog leverbaar zijn in rijk uitgeruste en zeer krachtige uitvoeringen. Dat heeft ook zijn invloed op de vanafprijs. De Model S is er vanaf iets meer dan 100.000 euro, de Model X vanaf iets meer dan 110.000 euro.

Model Vanafprijs (2023)
Model 3 € 41.990
Model Y € 46.990
Model S € 104.990
Model X € 113.990

Prijzen voor occasions

Over het algemeen zijn Tesla’s aardig waardevast. Een hoge kilometerstand maakt voor een elektrische auto over het algemeen minder uit dan voor een brandstofauto. Wat echter vooral meespeelt is dat de vraag naar elektrische auto’s toeneemt en dat nieuwverkopen deze vraag niet kunnen bijbenen. Daardoor is er ook veel vraag naar elektrisch aangedreven occasions, wat de prijzen opdrijft. Dat neemt niet weg dat vroege exemplaren met veel kilometers (relatief) voordelig zijn geworden. Zo is een vroege Tesla Model S er al vanaf iets meer dan 20.000 euro. De Model S is dan ook met stip de voordeligste occasion van Tesla. Daarna volgt de Model 3, die vanaf zo’n 30.000 euro te vinden is. Zelfs met niet al te veel kilometers op de teller. Vanaf 40.000 euro behoren ook de Model X en Model Y tot de mogelijkheden. In het geval van de Model X gaat het dan wel weer om vroege exemplaren met veel kilometers. De Model Y kost als occasion dus wel ongeveer net zo veel als een nieuwe, uiteraard wel enigszins afhankelijk van uitvoering, leeftijd en kilometers.

tesla-model-y-back

Alternatieven

Als pionier op het gebied van elektrisch rijden had Tesla lange tijd het rijk alleen. Nu elektrisch rijden veel meer is ingeburgerd, zijn er talrijke concurrenten. Vooral in het SUV-segment, met auto’s zoals de Jaguar I-Pace, Audi e-tron en BMW iX. De afgelopen jaren zijn er ook steeds meer ‘lage’ alternatieven bij gekomen, waarbij met name de Audi e-tron GT en Porsche Taycan eenzelfde ‘luxe performance’-insteek hebben. Het aantal concurrenten neemt in rap tempo toe. Niet alleen bestaande automerken brengen elektrische auto’s op de markt, de groeiende markt voor EV’s trekt ook veel volledig nieuwe merken aan. Veel daarvan richten nadrukkelijk hun pijlen op pionier Tesla. Zij leveren vergelijkbare modellen en schermen eveneens met technologische hoogstandjes. Voorbeelden van dit soort merken zijn NIO, Xpeng en BYD.

FAQ

Wat kost een Tesla?
De voordeligste nieuwe Tesla is de Model 3, met een vanafprijs van zo’n 40.000 euro. De Model Y is niet heel veel duurder. De Model S en X zijn alleen nog leverbaar in topuitvoeringen en kosten daarom minstens 100.000 euro. Tweedehands zijn echter al Tesla’s beschikbaar vanaf zo’n 20.000 euro.
Wat is er zo bijzonder aan een Tesla?
Vanaf het begin is Tesla een fabrikant met alleen maar volledig elektrische modellen. Daarnaast maakt Tesla veel werk van technologieën voor autonoom rijden. Beide zijn inmiddels niet meer uniek, maar Tesla is op deze gebieden wel pionier.
Is een Tesla betrouwbaar?
Uit verschillende betrouwbaarheidsonderzoeken blijkt dat Tesla iets minder scoort dan gemiddeld. Bijvoorbeeld omdat de ‘gadgets’ het laten afweten. Wie regelmatig de topprestaties van de auto’s aanspreekt, kan problemen met de techniek ervaren. Hoe met de auto wordt omgegaan speelt dus ook een belangrijke rol. De kwaliteit is de laatste jaren wel sterk verbeterd.
Wie heeft Tesla opgericht?
Tesla werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Elon Musk werd een jaar later bij het bedrijf betrokken, als investeerder en grootaandeelhouder. Vanaf 2008 is Musk CEO van Tesla.
Hoe lang bestaat Tesla?
Tesla is opgericht in 2003 en bracht in 2008 zijn eerste auto op de markt, de Roadster. De grote doorbraak kwam in 2012 met de introductie van de Model S.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Het actuele modelaanbod van Tesla (2023) bestaat uit de volgende modellen: