Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
tesla-model-3-front

Tesla Model 3

1 / 3
tesla-model-3-front
tesla-model-3-side
tesla-model-3-back

Sterke punten

 • Ook geschikt voor lange afstanden
 • Dynamische behandeling
 • Krachtige techniek

Zwakke punten

 • Deurklinken zijn even wennen
 • weinig intuïtieve bediening
 • Autopiloot niet erg gericht op veiligheid

Tesla Model 3 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Tesla Model 3, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 37.850,-*
Occasions vanaf:€ 699,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Tesla Model 3: Elegant design ontmoet krachtige technologie

De Tesla Model 3 is een elektrische auto die zich onderscheidt van de concurrentie, vooral door zijn grote actieradius. Dankzij de krachtige accu is tot 602 kilometer mogelijk op één lading. Daarnaast scoort de auto punten met zijn aantrekkelijke uiterlijk en goede uitrusting. Lees meer

Interesse in een Tesla Model 3

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

 • De Tesla Model 3 is geschikt voor iedereen die een auto van deze fabrikant wil rijden zonder een fortuin uit te geven.
 • De grote actieradius tot 602 kilometer overtuigt in de stad en op het platteland.
 • Bij een Supercharger is de accu snel weer vol.
 • Wie volledig elektrisch mobiel wil zijn en belang hecht aan esthetiek en de hoogste technische normen is bij deze auto aan het juiste adres.

Gegevens

Motor

De Tesla Model 3 is sinds 2017 in productie. Het is in deze periode permanent ontwikkeld en verbeterd. De sedan is ingedeeld in het hoge middensegment en heeft elektrisch aangedreven voertuigen toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Dat komt enerzijds door de overtuigende techniek en anderzijds door het opvallende uiterlijk. Sinds 2020 hebben alle Tesla Model 3's standaard een warmtepomp, waardoor minder energie nodig is voor airconditioning en verwarming. Dankzij deze wijziging is het bereik van de drie momenteel beschikbare modellen vergroot. Bovendien gebruiken Performance en Long Range grotere batterijen van Panasonic. Alleen automatische transmissie is beschikbaar voor de versnellingspook.

Model 3 Model 3 Prestaties Model 3 Lange afstand
Versnellingsbak 1-traps reductiekast 1-traps reductiekast 1-traps reductiekast
Vermogen 239 kW (325 pk) 377 kW (510 pk) 324 kW (440 pk)
Energie-efficiëntieklasse A+ A+ A+
Versnelling van 0 tot 100 km/u 6,1 s 3,3 s 4,4 s
Maximum Snelheid 225 km/u 233 km/u 261 km/u
Actieradius (WLTP) 491 km 547 km 602 km
Energieverbruik/100 km 14 kWh 16 kWh 16 kWh
Leeggewicht 1.745 kg 1.860 kg 1.847 kg
Maximumkoppel 420 Nm 660 Nm 493 Nm
Aandrijving Achterwielaandrijving Vierwielaandrijving Vierwielaandrijving
Laadruimte 649 l 649 l 649 l

Andere modellen geproduceerd van 2017 tot 2021 die alleen tweedehands kunnen worden gekocht:

Standaardreeks Standaardreeks Plus Middenreeks Lange serie RWD
Versnellingsbak 1-traps reductiekast 1-traps reductiekast 1-traps reductiekast 1-traps reductiekast
Vermogen 225 kW (306 pk) 225 kW (306 pk) 239 kW (325 pk) 239 kW (325 pk)
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 5,9 s 5,6 s 5,5 s 5,3 s
Maximum Snelheid 209 km/u 225 km/u 225 km/u 225 km/u
Actieradius (EPA) 354 km 386 km 418 km 538 km
Energieverbruik/100 km 14,1 kWh 14,3 kWh 15 kWh 15 kWh
Leeggewicht 1.611 kg 1.611 kg 1.672 kg 1.726 kg
Maximumkoppel n.b. 420 Nm n.b. 420 Nm
Aandrijving Achterwielaandrijving Achterwielaandrijving Achterwielaandrijving Achterwielaandrijving

Met de facelift in 2020 halen de nieuwe versies van de Tesla Model 3 hogere snelheden dan hun voorgangers en is de acceleratie sneller. De krachtigere technologie gaat gepaard met een hoger leeggewicht, maar dit doet geen afbreuk aan de prestaties van de voertuigen.

In vergelijking met andere e-auto's in deze voertuigklasse, bijvoorbeeld de BMW i4, valt op dat alleen Tesla de carrosserie in de klassieke berlinevorm heeft ontworpen. Ook qua interieur verschilt de Tesla Model 3 aanzienlijk van vergelijkbare elektrische auto's zoals de VW ID.3, want de toegang tot de achterkant van de Tesla is niet erg comfortabel. Voor passagiers op de achterbank is de rit ook een beetje krap, omdat er enerzijds weinig ruimte is en anderzijds de lage zijruiten het zicht belemmeren.

Afmetingen

Afhankelijk van de variant kan bagage met een volume tot 649 liter in de bagageruimte van de Tesla worden opgeborgen. Onder de motorkap van het Performance-model past nog eens 56 liter.

De Tesla Model 3 heeft vijf zitplaatsen die toegankelijk zijn via vier deuren, wat voldoende ruimte biedt voor een gezinsuitstapje. Reizen op de achterbank is echter alleen echt comfortabel voor slanke passagiers. Het voertuig is 4,69 meter lang, 1,84 meter breed en 1,44 meter hoog, met een wielbasis van 2,87 meter.

Varianten

De Tesla Model 3 is beschikbaar in Standaard, Performance en Long Range varianten. Ze verschillen vooral qua prestaties en bereik, maar ook qua type aandrijving.

Prijs

Met een enorm vermogen en state-of-the-art technologie is de Tesla Model 3 in Nederland te koop vanaf ongeveer 51.000 euro. Het topmodel met dubbele motor en met een groter bereik kost ongeveer 65.000 euro. Intussen verschijnen ook de eerste voertuigen die minder duur zijn op de Nederlandse tweedehands automarkt. De Model 3 is hier te koop vanaf ongeveer 40.000 euro.

Financiering is ook een optie voor de elektrische auto, die direct via Tesla net geen 950 euro per maand kost. Aangezien het echter om een zuiver elektrisch model gaat, zijn de onderhoudskosten zeer gunstig. Door de effectieve motoren hoeven klanten bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting te betalen.

Design

Exterieur

De accu waaruit het voertuig zijn energie haalt, is in de vloer geïnstalleerd. Door het gewicht van de batterij van 500 kilogram heeft de Tesla een laag zwaartepunt, wat een positief effect heeft op de wegligging, vooral in bochten. Dit ontwerp staat bekend onder de bijnaam "skateboard" en wordt gevolgd door andere autofabrikanten.

Het zijaanzicht van de Tesla Model 3 doet denken aan een coupé door de korte achterkant, die hem een sportieve, elegante uitstraling geeft. De deurgrepen zijn opnieuw ontworpen als onderdeel van de facelift en zijn nu zwart in plaats van chroom. Het glazen dak, dat standaard is op de Tesla Model 3, is vooral gunstig voor de achterpassagiers, omdat het hun rijervaring luchtiger en minder krap maakt.

De volgende kleurvarianten zijn beschikbaar:

 • Pearl White
 • Diep Blauw Metallic
 • Midnight Silver Metallic
 • Zwart
 • Rode

Interieur

Tesla gebruikt nu kunststof voor de middenconsole, die minder gevoelig is voor stofafzetting en vingerafdrukken dan de eerder gebruikte pianolak. Toegang tot diverse instellingen, communicatie, muziek, navigatie en meer wordt geboden door een 15-inch touchscreen en kan worden omgeschakeld naar spraakbesturing. Wie zijn smartphone tijdens het rijden wil opladen, heeft standaard de keuze uit twee inductieve aansluitingen.

Het premium interieur maakt de rit nog comfortabeler. Deze variant biedt niet alleen twaalfvoudig elektrisch verstelbare voor- en achterstoelen inclusief stoelverwarming, maar ook een premium geluidssysteem met subwoofer voor meer muziekplezier. Een kaart met satellietbeelden vergemakkelijkt de oriëntatie, terwijl entertainment wordt geboden door de mogelijkheid van online streaming.

tesla-model-3-interior

Veiligheid

De 2019 Tesla Model 3 behaalt vijf van de vijf sterren in de Euro NCAP-test. Vooral het hoge beschermingsniveau voor volwassen inzittenden, dat aan 96 procent van de criteria voldeed, valt op. Kinderen worden voor 86 procent beschermd en voetgangers en fietsers voor 74 procent, terwijl technologische veiligheidsondersteuning 94 procent scoort. Naast de gordelspanners op alle zitplaatsen dragen ook de zijdelingse hoofdairbags bij aan de goede resultaten, terwijl er aftrek is voor het ontbreken van knie-airbags. Er zijn geen geïntegreerde kinderzitjes, wat ook een negatief effect heeft op het eindresultaat.

Wat de technische problemen betreft, is bekend dat de goedkoopste versie van de elektrische auto LFP-batterijen (lithiumijzerfosfaat) uit China gebruikt, die slecht laden bij koude temperaturen en snel lading verliezen wanneer het voertuig niet rijdt. De duurdere modellen daarentegen zijn uitgerust met lithium-ion batterijen, die de kwaliteit bieden die kopers van Tesla-voertuigen mogen verwachten. De volledige oplaadtijd is dan gemiddeld iets minder dan zes uur. Met behulp van een Supercharger, d.w.z. de openbare oplaadstations van Tesla, moet na slechts vijf minuten een capaciteit voor 120 kilometer worden geproduceerd.

Alternatieven

Tesla heeft vóór de Model 3 al twee varianten op de markt gebracht, hoewel een daarvan niet tot het middensegment behoort: de X en de S. De Tesla Model X is een SUV uit het hogere middensegment die veel comfort en opbergruimte biedt. De Tesla Model S is een zeer krachtige elektrische auto en behoort tot de luxe-klasse. De prijs is navenant hoog. In Nederland wordt de auto pas vanaf een kleine 144.000 euro als nieuwe auto aangeboden.

Als je weg wilt kijken van Tesla, ben je misschien blij met de Renault Zoe. De kleine auto is compact, zowel qua prestaties als qua prijs. Daarom is het een goed instapmodel. De VW E-Golf is ook een alternatief voor wie het uiterlijk van Tesla niet mooi vindt. De Nissan Leaf is een ander middenklasse model dat het aanbevelen waard is, maar hij kan niet tippen aan het bereik van de Tesla Model 3. De Nissan Leaf is in Nederland echter al verkrijgbaar voor ruim onder de 40.000 euro.

Tesla Model 3

Hoeveel kost een Tesla Model 3?
Een nieuwe Tesla Model 3 kost tussen de 52.000 en 66.000 euro, afhankelijk van de variant.
Hoeveel kost een Tesla Model 3 om te verzekeren?
De verzekering kost ongeveer 119 euro per maand, maar kan variëren afhankelijk van de leeftijd van de bestuurder en eventuele zelf veroorzaakte ongevallen.
Hoeveel pk heeft een Tesla Model 3?
Afhankelijk van het model bieden de voertuigen tussen 325 en 510 pk.