Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Tesla Model Y

Sterke punten
  • Technologisch blijft Tesla voor op concurrentie
  • Oplaadinfrastructuur zo mogelijk belangrijker dan auto
  • Bijna ruimer dan een bestelwagen
Zwakke punten
  • Dure aankoopprijs
  • Kaal interieur
  • Zo mooi is hij nu ook weer niet

Tesla Model Y: De elektrische wagen waar we allemaal op hebben gewacht

Eind 2021 introduceerde Tesla de Model Y in onze contreien, het alweer vierde model van de Amerikaanse autobouwer. Ditmaal schuift opperbaas Elon Musk een ruimere versie van de Model 3 naar voren. Naast S, 3 en X komt dus Y. Oftewel: S3XY! Lees meer

Alternatieve modellen

Gegevens

Motor en varianten

De line-up van de Tesla Model Y is zo simpel dat je maar twee vingers nodig hebt. Zo is er een Model Y Long Range en een Model Y Performance. Beide varianten maken gebruik van een accu van 75 kWh en beschikken over een laadvermogen van 11 kW AC en een max. snellaadvermogen van 250 kW.

Het verschil tussen Long Range en Performance zit hem in het vermogen. De Long Range gebruikt een elektromotor op elke as voor een systeemvermogen van 441 pk (493 Nm), de Performance voert dat vermogen op naar 562 pk (660 Nm). Vierwielaandrijving is daardoor bij beide varianten standaard. Hoewel de Performance zijn sprint naar de honderd van 3,7 seconden indrukwekkend is, kan je moeilijk zeggen dat de Long Range tergend traag is met zijn 0 - 100 van 5 tellen.

Een ander verschil zien we uiteraard terug in de range. Waar de Long Range een theoretische WLTP-range van 533 km voorop stelt, moet de Performance genoegen nemen met een theoretische range van 514 km. (Stand: augustus 2022).

Afmetingen

Dat Amerikanen het graag groots zien bewijst deze Model Y. Want hoewel hij concurrenten zoals de Volkswagen ID.4 en co moet dulden is hij qua dimensies een forse scheut groter. De Model Y kan je nog het best vergelijken met een Model 3 die even werd opgepompt. Zo meet de Model Y 4,75 meter lang, 1,92 breed en 1,62 meter hoog. Uiteraard is hij wel een stuk kleiner dan grote broer Model X.

Het koffervolume van de Model Y is een complex verhaal, omdat Tesla vaak geheimzinnig blijft over die afmetingen. Zo spreekt het merk over een koffervolume van 854 liter + een koffer vooraan van 117 liter. Verschillende tests wijzen echter uit dat het volume eerder zo’n 561 liter bedraagt voor de koffer achteraan en 88 liter voor de bagageruimte vooraan. Uit eigen ervaring kan Autoscout24 evenwel garanderen dat de koffer in zo’n Model Y gi-gan-tisch is!

Wat volgt is een overzicht van de belangrijkste technische specificaties van de Tesla Model Y. Hier gaat het concreet om de Tesla Model Y Performance.

Productie 2021 - heden
Lengte, breedte, hoogte 4,75 m x 1,92 m x 1,62
Wielbasis 2,89 m
Inhoud bagageruimte 854 l (achteraan) en 117 (vooraan)
Ledig gewicht 2.072 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.634 kg
Cilinderinhoud -
Koppel 660 Nm
Topsnelheid 250 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 3,7 s
Tankinhoud -
Verbruik -
CO2-uitstoot 0 g/km

Prijzen

De Tesla Model Y krijgt een catalogusprijs die start aan € 65.990 voor de Long Range. De Performance is een tikje duurder met een basisprijs van 70.000 euro. Andere grote verschillen kom je tegen in de twee pakketten die Tesla verder nog aanbiedt. Zo is er de Enhanced Autopilot van € 3.800 die zaken zoals een slimme autostrade-assistent, automatisch parkeren en smart summom toevoegen. Het pakket Full-Self Driving Capability kost een stevige € 7.500 maar maakt de Model Y in principe klaar voor volledig autonoom rijden. Nu moet de wetgeving nog mee willen…

De prijzen voor occasions van de Tesla Model Y zijn op het moment van schrijven (zomer 2022) moeilijk te bepalen. Niet in het minst omdat Tesla pas begin 2022 écht van start ging met leveringen in Nederland. De eerste exemplaren op Autoscout24 schipperen rond de € 70.000.

Design

Kreeg Model S een SUV-broer in de vorm van de Model X, dan krijgt Model 3 een SUV-broer in de vorm van de Model Y! De Model Y krijgt een wat bolle carrosserie om plaats te maken aan meer ruimte in het interieur… en dat zal je geweten hebben!

Exterieur

Laat ons met de deur in huis vallen, Tesla’s kleinsten (Model 3 en Model Y) zijn geen natuurlijk schoonheden. Het zijn auto’s die deels gedicteerd worden door stroomlijn en de nood naar een zo comfortabel mogelijk interieur. Daardoor lijkt de Model Y vanuit sommige hoeken wat op een walvisje op wielen. Met 5 lakkleuren en 3 velgendesigns is personalisatie beperkt. Al past dat in Tesla’s strategie van productie-optimalisatie. Een iPhone komt tenslotte ook niet in achtendertig versies.

Interieur

Had Tesla jarenlang te kampen met het imago van slechte bouwkwaliteit, dan lijkt dit sinds de introductie van de Model Y grotendeels verholpen. Oké, het interieur is nog steeds redelijk kaal (bewust) maar de zogenaamde fit & finish is er met rasse schreden op vooruit gegaan. Centraal staat een knoert van een tablet waarop je kunt gamen, video’s kunt bekijken, browsen en - als het echt moet - ook je snelheid kunt bekijken.

tesla-model-y-interieur

Veiligheid

Tesla maakt enkele van de meest veilige auto’s ter wereld en dat zal hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn voor deze Model Y. Hoewel nog geen officiële Euro NCAP-score bekend is, wist de technisch verwante Model 3 wel met de maximumscore van 5 sterren naar huis te gaan. Iets zegt ons dat Model Y het allerminst slechter zal doen.

Alternatieven

Momenteel is het segment van de elektrische crossover hét grootste EV-segment. Er is dus geen gebrek is aan alternatieven voor de Tesla Model Y. Zo is er de Ford Mustang Mach-e, Audi Q4 e-tron, Skoda Enyaq, MG Marvel R maar ook de eigenzinnige Hyundai Ioniq 5 en Kia EV6.