Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
tesla-model-y-front

Tesla Model Y

1 / 3
tesla-model-y-front
tesla-model-y-side
tesla-model-y-back-1100.jpg

Sterke punten

  • Zuinig, schoon, verantwoord autorijden
  • Ruim, krachtig en veilig
  • Meestal voorzien van 4WD

Zwakke punten

  • Hoog gewicht
  • Minimalistisch interieur
  • Matige after-sales service

Tesla Model Y : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Tesla Model Y, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Tesla Model Y: elektrische ruimtecapsule

De 100% elektrisch aangedreven Tesla Model Y is de grotere broer van de Tesla Model 3 en de kleinere versie van de Model X. Door zijn bolle carrosserie is de Model Y ruimer dan de Model 3 waarvan hij eigenlijk is afgeleid. De Model Y lijkt niet te lijden aan de matige bouwkwaliteit waarmee oudere Tesla’s te kampen hebben en stond in Q1 2023 zelfs in de top 3 van bestverkochte auto’s ter wereld.

Interesse in een Tesla Model Y

Tesla Model Y occasions
Tesla Model Y nieuwe auto's
Tesla Model Y dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Goede redenen

  • De reputatie van Tesla is te vergelijken met die van Apple, waardoor Tesla’s zeer aantrekkelijk zijn voor veel mensen
  • Tesla heeft een grotere actieradius dan de meeste andere elektrische auto’s – zowel de Long Range- als de Performance-versie
  • Ruimte voor het hele gezin en veel bagage
  • Auto wordt continu verbeterd dankzij software-updates ‘over-the-air’

Technische gegevens

Motorisatie

De basisversie van de Tesla Model Y heeft één elektromotor, achterwielaandrijving en een batterij met een capaciteit van 60 kWh. Daarmee is een actieradius tot 455 kilometer mogelijk (WLTP gecombineerd). Qua motorvermogen zit het met de basisversie ook wel goed. Met 255 kW (347 pk) schiet de Tesla Model Y razendsnel van zijn plek.

Behalve de basisversie is de Tesla Model Y er ook in een Long Range- en Performance-versie, die beide worden aangedreven door twee elektromotoren. Er is zowel op de vooras als op de achteras een motor te vinden, waardoor de Model Y Long Range en Model Y Performance dus ook vierwielaandrijving (AWD) hebben. Daarnaast zijn ze ook allebei uitgerust met een 82 kWh-accu. De enige verschillen tussen deze twee uitvoeringen zijn het vermogen en de actieradius. De Tesla Model Y Long Range levert een vermogen 324 kW (441 pk) en biedt een actieradius tot 533 kilometer. De Performance levert een vermogen van 413 kW (562 pk) en biedt een actieradius tot 514 kilometer.

Aangezien een elektromotor al vanaf stilstand zijn maximale koppel levert en het vermogen toeneemt met het zeer hoog oplopende toerental, heeft een elektrische auto geen traditionele versnellingsbak nodig. Elke Tesla Model Y rijdt dan ook als een auto met een automaat waarin je niet zelf hoeft te schakelen.

Afmetingen

De Tesla Model Y ziet eruit als een opgeblazen Tesla Model 3. Hij is 4,75 meter lang, 1,92 meter breed en 1,62 meter hoog, vergeleken met de Tesla Model 3 met een lengte, breedte en hoogte van respectievelijk 4,69 x 1,85 x 1,44 meter. De wielbasis van de Model Y is 2,89 meter lang. Extra handig is de extra bagageruimte van 117 liter voorin onder ‘de motorkap’. Achterin is maar liefst 854 liter bagageruimte beschikbaar, waardoor de Tesla Model Y bij uitstek geschikt is als familieauto waarin alle gezinsleden inclusief bagage probleemloos passen.

De belangrijkste specificaties op een rij

Tesla Model Y
Marktintroductie 2021
Lengte, breedte, hoogte 4,75 x 1,92 x 1,62 m
Wielbasis 2,89 m
Inhoud bagageruimte 854 + 117 l
Ledig gewicht 1.909 - 1.995 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.369 - 2.405 kg
Vermogen 255 kW (347 pk) - 413 kW (562 pk)
Koppel 420 - 660 Nm
Topsnelheid 217 - 250 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 6,9 - 3,7 sec
Batterijcapaciteit 60 - 82 kWh
Verbruik 15,7 - 17,3 kWh/100 km
Actieradius 455 - 565 km

Varianten

Behalve de drie motorvarianten biedt Tesla ook nog twee optiepakketten aan voor de Model Y: Enhanced Autopilot – met onder meer rijassistentie voor op de snelweg en automatisch parkeren – en Self Driving Capability – waarmee je de Tesla Model Y klaarmaakt voor volledig autonoom rijden zodra dat wettelijk is toegestaan. Verder kun je allerlei functies online updaten.

Prijzen

Een nieuwe Tesla Model Y met achterwielaandrijving en één elektromotor kost minimaal 46.990 euro. Private lease is ook mogelijk voor minimaal 684 euro per maand. De Tesla Model Y Long Range AWD is leverbaar voor prijzen vanaf 53.990 euro en via private lease vanaf 866 euro per maand. De prijzen van de Tesla Model Y Performance beginnen bij 59.990 euro of vanaf 979 euro per maand via private lease. Houd er wel rekening mee dat Tesla een onnavolgbare prijsstrategie hanteert waarbij de prijzen van de modellen meermaals per jaar kunnen worden verhoogd of verlaagd, soms met vele duizenden euro’s tegelijk.

Als occasion komt een Tesla Mode Y Long Range al gauw op 55.000 euro en meer. De Performance-versie zit daar globaal een paar duizend euro boven. De weinige occasions met alleen achterwielaandrijving zitten niet ver onder de vraagprijzen van de Long Range. De Tesla Model Y is nog niet zo lang op de markt, dus de occasions zijn nog jong.

Design

Buitenkant

De Tesla Model Y is altijd een vijfdeurs SUV. Door zijn bijzondere proporties zie je niet meteen dat het een behoorlijk ruime auto is. Zijn bolle, gestroomlijnde carrosserie doet je door zijn relatief korte neus en hoge dak onwillekeurig denken aan een walvis. Tesla biedt keuze uit vijf carrosseriekleuren, waarvan parelmoerwit de enige zonder meerprijs is. En qua wielen kun je per versie maar uit één of twee modellen kiezen. Maar goed, dat past in Tesla’s strategie voor productieoptimalisatie. Je kunt het vanbuiten bijna niet zien, maar de Model Y is ook voorzien van een groot glazen panoramadak.

Binnenkant

Het interieur van de Tesla Model Y is minimalistisch vormgegeven en ingericht– sommigen zouden het gewoon kaal noemen. De matige bouwkwaliteit waarmee Tesla voorheen te maken had, is met de Model Y geen issue meer. En door het glazen dak is het interieur aangenaam licht.

In het midden van wat je in een conventionele auto het dashboard noemt, monteert Tesla een groot scherm met een diameter van 15 inch. Dat dient natuurlijk vooral als instrumentenpaneel, maar je kunt er ook games op spelen, video’s bekijken en browsen op internet. De software kun je met draadloze updates steeds vernieuwen, verbeteren en uitbreiden. Zo wordt het scherm en de functies in de loop van de tijd steeds beter, aldus Tesla.

De ruimte in de Tesla Model Y is riant dankzij de grote breedte van de auto en het hoge dak. De leuning van de achterbank is in drie delen neerklapbaar om de toch al riante bagageruimte achterin nog verder uit te breiden. Tesla noemt een totale bagageruimte van 2.158 liter! Daarbij is de tildrempel achter aangenaam laag.

tesla-model-y-interieur

tesla-model-y-sitzplatz

Veiligheid

De Tesla Model Y behaalde bij de crashtests van Euro NCAP de maximale score van vijf sterren. Daarbij werd vermeld dat de Model Y de veiligste auto is in het segment Small Off-Road. Tesla zegt dan ook de veiligheid centraal te stellen en dat zijn auto’s de veiligheidsnormen overtreffen. Dankzij het accupakket ligt het zwaartepunt van de auto laag. De carrosserie is opgebouwd rond een stijve constructie met kreukelzones en de auto is natuurlijk ook voorzien van de modernste actieve veiligheidssystemen.

Alternatieven

Het segment van de middelgrote SUV is het grootste van de markt voor elektrische auto’s. Alternatieven zijn dus niet moeilijk te bedenken: de Ford Mustang Mach-e, de Audi Q4 e-tron, de Skoda Enyaq, de MG Marvel R en vlak ook de eigenzinnige Hyundai Ioniq 5 en de Kia EV6 niet uit.

FAQ

Bij Tesla gaat heel veel online. Is er ook een online gebruikershandboek voor de Tesla Model Y?
Jazeker. Op de Nederlandse website van Tesla kun je onder het kopje Support allerlei instructievideo’s voor de Model Y en de andere Tesla-modellen bekijken.
Moet je een Tesla Model Y vaak opladen?
Tesla’s hebben een grote actieradius. Toch adviseert Tesla om de accu zo vaak mogelijk, bijvoorbeeld elke avond, op te laden tot ongeveer 90 procent van de capaciteit. Het oplaadmaximum is in te stellen via het menu Oplaadinstellingen in de auto.
Tesla heeft toch een heel netwerk van Superchargers?
Inderdaad. Dat is in eerste instantie een proef op beperkte schaal, die Tesla uitvoert om te zien of de doorstroming aan de laadpunten voldoende is en of er voldoende capaciteit is. Vergeet niet dat de supersnelladers van Tesla werken met een zogenoemde CCS-aansluiting. Alle Tesla’s en de meeste nieuwe elektrische auto’s van andere merken hebben die aansluiting. Maar er zijn ook elektrische modellen met een CHAdeMO-aansluiting, waarmee de berijders van die auto’s dus geen gebruik kunnen maken van de Tesla Superchargers. Voor het gebruik van de Superchargers moet je de Tesla-app hebben gedownload en daarin de functie opzoeken voor laden met elektrische auto’s van andere merken.