Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Porsche Taycan

Sterke punten
 • Grote reikwijdte
 • Genoeg ruimte
 • Veel comfort
 • Geschikt voor lange afstanden
 • Spannend ontwerp
Zwakke punten
 • Zeer hoge aanschafkosten
 • Maximumsnelheid gedeeltelijk beperkt
 • Duur in het onderhoud

Porsche Taycan: Luxe e-voertuig van hoge klasse

Met de Porsche Taycan biedt de Duitse sportwagenfabrikant een puur elektrisch aangedreven auto in de luxe-klasse. Sinds de onthulling op 4 september 2019 heeft het bedrijf meerdere versies gelanceerd en zijn de verkoopcijfers gestegen tot meer dan 41.000 exemplaren wereldwijd (2021). Lees meer

Alternatieve modellen

Goede redenen

 • Royale hoeveelheid ruimte
 • Indrukwekkend rijgevoel
 • Luxe uitrusting
 • Sportief, elegant ontwerp
 • Technisch up to date

Gegevens

Motor

Aangezien de Porsche Taycan een puur elektrische auto is, worden alleen elektromotoren gebruikt voor de aandrijving. Deze hebben echter flink wat power en geven de grote, zware auto sportieve rijprestaties. De permanente aandrijving op de voor- en achteras komt de wegligging ten goede.

De standaard Taycan wordt gekenmerkt door een motorcombinatie met een zogenaamd overboost-vermogen. Bij normaal dagelijks gebruik wordt het voertuig aangedreven door maximaal 326 pk. Het maximumkoppel van 345 Nm accelereert de auto in slechts 5,4 seconden naar 100 km/u en Porsche begrenst de topsnelheid tot 230 km/u.

Als deze prestaties niet genoeg voor je zijn, raadt Porsche de Taycan Turbo S aan. Dankzij Launch Control en Overboost levert het topmodel tot 761 pk, brengt het 1.050 Nm op de weg en heeft het maar 2,8 seconden nodig om naar 100 km/ te sprinten. De topsnelheid is om logische redenen beperkt tot 260 km/u.

Afmetingen

Met een leeggewicht van meer dan twee ton, een lengte van bijna vijf meter en een breedte van twee meter is de Porsche Taycan een auto van flink formaat. De inzittenden profiteren van die afmetingen, want de hoeveelheid ruimte in het interieur is verrassend groot. Zowel op de eerste als op de tweede zitrij zijn comfortabele ritten met meerdere personen geen enkel probleem. Ook is er in de kofferbak genoeg ruimte om de boodschappen te vervoeren. Ongeveer 450 liter laadvolume is beschikbaar. Als we de zitruimte op de tweede rij meetellen wordt dat zelfs bijna 1300 liter.

Overigens wordt de Porsche Taycan alleen aangeboden zonder aanhangwagenkoppeling, en zijn er ook geen optionele aanbiedingen. Voor meer laadvolume voorziet Porsche echter in een speciale dakkoffer die de nodige goedkeuring heeft voor snelheden tot 200 km/u.

Gegevens & Afmetingen Porsche Taycan
Productie 2019 - vandaag
lengte, breedte, hoogte 4,5 x 2,0 x 1,4 meter
Wielbasis 2,9 meter
Inhoud bagageruimte 84 liter (voor), 407 liter (achter), 1212 liter (inclusief zitrij)
Ledig gewicht 2125 - 2205 kilogram (per batterijtype)
Toelaatbaar totaalgewicht 2,795 kilogram
Cilinderinhoud Niet gespecificeerd
Koppel 345 - 1050 Nm (afhankelijk van modelvariant)
Topsnelheid 230 - 260 km/u
Acceleratie 0-100 km/h in s 2.8 - 5.4 seconden
Tankinhoud 79,2 - 93,4 kWh
Verbruik 25,7 - 29,4 kWh/100 km
CO2-uitstoot 0 g/km

Varianten

Porsche zelf plaatst de Taycan een halve klasse onder de Panamera. Het is dus nog steeds een voertuig van de hogere klasse. Het instapmodel is de klassieke Porsche Taycan, die is ontworpen als een sportieve sedan. Met de Taycan GTS en de Taycan Turbo (S) zijn er ook twee duurdere sportsedans beschikbaar.

Sinds maart 2021 is er ook een Shooting Brake model van de Porsche Taycan op de markt gebracht. Met een beduidend hogere achterkant doet de auto denken aan een stationwagon en maakt hij onder meer indruk met een grotere bagageruimte. De Porsche Taycan Sport Turismo is het instapmodel, terwijl de Taycan Turbo S Sport Turismo de sportiefste versie is met maximaal 761 pk. Met fijne carrosserie-details is de Cross Turismo de Taycan die een stevige off-road look belooft. Ook hier zijn er in totaal vier verschillende modellen, waarvan de krachtigste de Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo is.

Prijs

Zelfs de instapversie van de Porsche Taycan is geen koopje. Vanaf een prijs van 89.853 euro kan het voertuig worden besteld bij de Porsche-dealer van uw keuze. De aanschaf is aanzienlijk duurder als de elektrische auto in de Turismo-uitvoering komt. Door de gewijzigde carrosserievorm stijgt de prijs dan tot ten minste 90.253 euro. In vergelijking met de topversie beschouwen we deze prijzen nog altijd als redelijk, want de Duitse autofabrikant vraagt 192.000 euro voor de Porsche Taycan Turbo S Sport Turismo, zij het zonder speciale wensen. Prijzen boven de 200.000 euro zijn dan ook niet uit te sluiten bij dit model als je het wil laten specialiseren.

Lease-aanbiedingen voor de elektrische auto zijn aanzienlijk goedkoper. Hierdoor vallen de hoge acquisitiekosten natuurlijk weg. Porsche biedt passende aanbiedingen voor alle varianten. Voor het instapmodel van de Taycan bedragen de maandelijkse termijnen bijvoorbeeld iets minder dan 900 euro, maar het topmodel leasen is duurder: ruim 2.000 euro per maand.

Tweedehands aanbiedingen van de Porsche Taycan zijn zeldzaam en, als ze beschikbaar zijn, erg duur. Dit is geen verrassing gezien de korte leeftijd van het model; per slot van rekening is het pas sinds 2019 op de markt. Voor de meestal zeer goed uitgeruste voertuigen met weinig kilometers op de teller vragen dealers niet zelden prijzen van boven de 100.000 euro.

Design

Exterieur

Het valt moeilijk te ontkennen dat de Porsche Taycan een visuele gelijkenis vertoont met het “Panamera”-model. Toch onderscheidt het model zich op sommige punten van het design en oogt het bijvoorbeeld iets dynamischer in de proporties. De Porsche Taycan is korter, maar breder. Een massief uiterlijk met een lage carrosserie is dus kenmerkend voor het voertuig. Porsche integreert de koplampen aan de voorzijde in de luchtinlaten en een hoekig toelopende motorkap doet kenners ongetwijfeld denken aan het 911-icoon. Verschillende kleurcombinaties en de doorlopende lichtband aan de achterzijde ronden het exterieur af.

Interieur

Binnenin is de Porsche Taycan een technologisch hoogstandje en dat niet alleen vanwege een groot display in de middenconsole. Zelfs de airconditioning kan nu via een touch-oppervlak worden bediend. In het dagelijks leven blijkt dit niet altijd even handig, vooral tijdens het rijden, omdat de haptische feedback van klassieke schakelaars ontbreekt. Onberispelijke zetels, veel ruimte en uiteraard een uitstekende comfort-uitrusting maken van de Porsche Taycan toch een luxueuze dagelijkse wegpartner.

Porsche-Taycan-(4)-(3805-x-2536) Porsche-Taycan-(5)-(3976-x-2652)

Veiligheid

De grote, zware carrosserie en een veelvoud aan technologie beschermen alle inzittenden van de Porsche Taycan en ook andere weggebruikers. De uitrusting met assistentie- en veiligheidssystemen is overvloedig en vijf sterren in de Euro NCAP crashtest zou vanzelfsprekend moeten zijn voor een auto in deze prijsklasse. De volgende lijst toont slechts een klein deel van de veiligheidsrelevante uitrustingskenmerken:

 • Snelheidsregelaar incl. adaptieve snelheidsbegrenzer
 • Lane Keeping Assist incl. verkeersbordherkenning
 • ParkAssist voor en achter met visuele- en geluidswaarschuwingen
 • Waarschuwings- en remassistent voor bescherming van voetgangers
 • ISOFIX achter
 • Veiligheidsgordel herinnering
 • Talrijke airbags
 • Riemspanners en riemspanningbegrenzers

FAQ

Wat is de oplaadsnelheid van de Porsche Taycan?

De Porsche heeft een stroomvoorziening van 800 volt aan boord en maakt dus enorm hoge laadsnelheden mogelijk. Tot 270 kW laadvermogen is beschikbaar bij ondersteunde laadstations.

Welke zwakke punten vertoont de Porsche Taycan in het dagelijks gebruik?

Vooral bij hoge snelheden loopt het batterijgebruik snel op. Na maximaal 300 kilometer is het dan al nodig om uit te kijken naar een oplaadstation om de reis ononderbroken te kunnen voortzetten

Welke laadsnelheid haalt de Porsche Taycan?

De Porsche heeft een 800-volt elektrisch systeem en maakt dus enorm hoge laadsnelheden mogelijk. Tot 270 kW laadvermogen is beschikbaar bij ondersteunde laadstations.

Welke zwakke punten vertoont de Porsche Taycan in het dagelijks gebruik?

Vooral bij hoge snelheden loopt het batterijgebruik snel op. Na maximaal 300 kilometer is het dan al nodig om uit te kijken naar een oplaadstation om de reis ononderbroken te kunnen voortzetten.

Alternatieven

Hoewel het aanbod van pure e-voertuigen in de luxe categorie voortdurend toeneemt, is de concurrentie met de Porsche Taycan nog steeds overzichtelijk. De Audi E-Tron-GT, een andere grote en sportieve sedan, is bijvoorbeeld zo’n concurrent. Een maximale actieradius van 472 kilometer en veel ruimte maken dit model ook geschikt voor dagelijks gebruik.

Bovendien wordt de Tesla Model S vandaag nog steeds beschouwd als de overduidelijke standaard voor elektrische voertuigen uit de luxe-klasse. Het model is daarmee ook een geducht alternatief voor de Porsche Taycan. 322 km/u topsnelheid en een actieradius van meer dan 800 kilometer overtuigen bij dit model.