Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
lamborghini-gallardo-front

Lamborghini Gallardo

1 / 3
lamborghini-gallardo-front
lamborghini-gallardo-side
lamborghini-gallardo-back

Sterke punten

  • Veel vermogen en rijplezier
  • Indrukwekkend ontwerp
  • Select aanbod: 14.000 stuks gebouwd

Zwakke punten

  • Kostbaar speeltje
  • Onpraktisch
  • Hoge onderhoudskosten

Lamborghini Gallardo : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Lamborghini Gallardo, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Lamborghini Gallardo: het begrip ‘instapmodel’ is relatief

De Gallardo is van 2003 tot 2014 het ‘instapmodel’ van Lamborghini, maar het is een échte, pure supersportauto. Hij heeft 368-419 kW (500-570 pk) vermogen en bereikt een topsnelheid van ruim boven de 300 km/u. De Lamborghini Gallardo is er als coupé en vanaf 2006 ook als Spyder – dus met open kap. Lees meer

Interesse in een Lamborghini Gallardo

Lamborghini Gallardo occasions
Lamborghini Gallardo dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Krachtige V10-motoren leveren veel vermogen, als je het aankunt
  • Trekt veel aandacht, leuk als je ervan houdt gefotografeerd te worden door anderen dan snelheidscamera’s
  • Relatief ‘betaalbaar’ voor een supersportauto, maar houd rekening met onderhoudskosten
  • Wekt veel emoties, zowel bij inzittenden als omstanders ...

Technische gegevens

Motorisatie

De Lamborghini Gallardo is – zoals het een supersportauto betaamt – voorzien van een enorm krachtige motor. In 2003 verschijnt hij met een bijna vijf liter grote V10-krachtbron met een vermogen van 368 kW (500 pk) en een trekkracht van maar liefst 510 Nm. Goed voor een topsnelheid van maar liefst 309 km/u en een acceleratie van 0-100 km/u in 4,2 seconden. Om de paar jaar tót 2013 updatet Lamborghini de Gallardo en daardoor zijn er ook aardig wat sterkere motorvarianten, al loopt het maximumvermogen in tien jaar niet eens zo véél op. De sterkste versie levert uiteindelijk 419 kW (570 pk) en een koppel van 540 Nm. Prachtig natuurlijk, maar in Nederland héb je daar niet zoveel aan – om het ultieme rijplezier te kunnen ervaren, zul je naar het circuit of het buitenland moeten.

Alle versies van de Gallardo zijn voorzien van vierwielaandrijving, wat natuurlijk enorm helpt om al dat vermogen en die trekkracht te benutten. De Gallardo heeft slechts 3,4-4,2 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/u te sprinten – houd hem dan maar eens in bedwang. Er zijn talloze filmpjes op YouTube en Tiktok te vinden van Lambo-bestuurders die de controle verliezen.

De Lamborghini Gallardo is geleverd met handmatig te bedienen 6-versnellingsbak en vanaf 2006 ook met een sequentiële automatische 6-trapstransmissie.

Afmetingen

De Lamborghini Gallardo oogt als een echte supersportauto: laag en daardoor breed. Hij is nog geen 1,20 meter hoog. De breedte is met 1,90 meter in verhouding tot de hedendaagse SUV’s niet eens overdreven. De lengte van nog geen 4,40 meter is niet bijzonder lang, maar je hebt slechts twéé zitplaatsen – met daarachter een joekel van een krachtbron. Lamborghini heeft het gewicht zo laag mogelijk gehouden door toepassing van een speciale aluminiumconstructie en andere gewichtsbesparende maatregelen. Een Gallardo is met 1.340 tot 1.570 kilogram geen lichtgewicht, maar vergeleken met SUV’s en EV’s valt het gewicht mee.

De bagageruimte is slechts 110 liter – misschien nét voldoende voor kleine dagelijkse boodschapjes. Je kunt de laadruimte niet uitbreiden, want er is geen achterbank die je kunt omklappen en je kunt geen trekhaak voor een aanhanger monteren. Maar dat is natuurlijk helemaal niet belangrijk, want de Lamborghini Gallardo is puur voor maximale prestaties en een flitsende uitstraling en dito weggedrag ontworpen.

De belangrijkste specificaties op een rij

Lamborghini Gallardo
Marktintroductie 2003
Lengte x breedte x hoogte 4,30-4,35 x 1,90 x 1,17 m
Wielbasis 2,56 m
Inhoud bagageruimte 110 l
Ledig gewicht 1.340-1.570 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.800 kg
Cilinderinhoud 4.961-5.204 cm3
Vermogen 368-419 kW (500-570 pk)
Koppel 510-540 Nm
Topsnelheid 309-325 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 3,4- 4,2 sec
Tankinhoud 80-90 l
Verbruik 13,3-14,0 l/100 km
CO₂-uitstoot 315-351 g/km

Varianten

De Lamborghini Gallardo is zo’n tien jaar in productie geweest en is er in diverse varianten. De Gallardo verschijnt in 2003 als coupé en eind 2005 volgt de Lamborghini Gallardo Spyder – met een elektrisch bedienbaar stoffen dak. Alleen al met het openen en sluiten van de kap trek je een groot publiek.

Lamborghini lanceerde in 2007 de lichtere Gallardo Superleggera voor klanten die met minder gewicht en meer vermogen nog betere prestaties wilden. De Superleggera heeft een vermogen van 390 kW (530 pk) – maar wie zal dát verschil op de openbare weg ervaren? – en is 100 kilogram lichter dan de oorspronkelijke Gallardo.

In 2008 en 2012 geeft Lamborghini de Gallardo updates, met onder meer nieuwe motoren die nóg betere prestaties leveren. Lamborghini heeft (speciale) versies op de markt gebracht, zoals de Gallardo LP 550-2, 560-4 570-4 en de 570-4 Spyder Performante (steeds krachtiger en nóg sportiever), de Gallardo LP 550-2 Valentino Balboni (ter ere van de ontwikkelings- en testrijder ter gelegenheid van diens pensioen) en de SE.

Prijzen

We noemden de Gallardo het ‘instapmodel’ van Lamborghini, maar het is natuurlijk nooit een koopje geweest. Oké, in vergelijking met andere supersportauto’s is de Lamborghini Gallardo nieuw wellicht aantrekkelijk geprijsd, maar de basisversie kost nieuw toch rond de twee ton, oplopend tot meer dan 300.000 euro. De Spyder varieert in prijs van bijna 260.000 tot bijna 320.000 euro.

De Lamborghini Gallardo is sinds 2013 uit productie en in 2014 uit de prijslijst verdwenen. Het is een zeldzame verschijning en de jongste zijn minstens tien jaar oud. Het vinden van een occasion is lastig, ze worden zelden aangeboden. Prijzen voor een Gallardo-occasion liggen boven de 80.000 euro. Bedenk vooraf dat reparaties voor dure verrassingen kunnen zorgen. Aandachtspunt is de koppeling in oudere modellen, die is vaak in slechte staat.

Design

Buitenkant

Design is een kwestie van smaak en daarover valt niet te twisten. Maar de Lamborghini Gallardo is een typische supersportauto, met een lage carrosserie en grote spoorbreedte. De scherpe lijnen zijn kenmerkend voor de designtaal van Lamborghini. Sowieso springt de Gallardo meteen in het oog – hij is er dan ook in opvallende kleuren als fel groen, opvallend oranje en natuurlijk Italiaans rood.

Binnenkant

De sportieve uitstraling gaat door in het interieur van de Gallardo. De Gallardo is uitgerust met twee sportstoelen, die onder meer indruk maken met hun uitstekende zijdelingse steun. Maar de instap is laag, net als die in andere supersportauto’s. Het dashboard oogt sportief en alle klassieke features zijn aanwezig. Of het nu gaat om het display in de middenconsole, de automatische airco’s of andere voorzieningen – de Lambo laat vrijwel niets te wensen over. Afhankelijk van de uitvoering ontbreekt het de Gallardo niet aan de door de vele wannabe’s gewenste extravagantie. Zo is de Gallardo ook verkocht met rood of geel lederen bekleding.

Veiligheid

De Lamborghini Gallardo is door zijn constructie natuurlijk zeer veilig: vierwielaandrijving, het lage zwaartepunt en tientallen technische snufjes. De auto is daardoor zeer stabiel en biedt de bestuurder maximale controle. De Gallardo is uitgerust met ABS, ESP en een remsysteem met bijzonder hoge prestaties. Zelfs bij hoge snelheden komt het voertuig snel tot stilstand.

Alternatieven

Een van de bekendste alternatieven voor de Gallardo is de Ferrari 458. Deze sportauto scoort met zijn looks en biedt enorm veel rijplezier. De krachtige motoren laten vrijwel niets te wensen over.

Een ander alternatief is de Lamborghini Huracán, de officiële opvolger van de Gallardo. Die zet de lijn van de Gallardo voort met nieuwe motoren en nog meer veiligheids-en assistentiesystemen. Het model is echter aanzienlijk duurder met prijzen vanaf zo’n 2,5 tot 6 ton.

FAQ

Hoe duur is een Lamborghini Gallardo occasion?
Een occasion van de Lamborghini Gallardo – nieuw zijn ze er immers niet meer – is er voor prijzen vanaf 80.000 euro en lopen op tot rond de 200.000 euro. Prijzen voor coupés en Spyders lopen niet ver uiteen, maar vergelijken is lastig, elk exemplaar is natuurlijk vrij uniek.
Welk model is de opvolger van de Lamborghini Gallardo?
De productie van de Lamborghini Gallardo werd stopgezet in 2013. De officiële opvolger is de Lamborghini Huracán.

Beoordelingen voor Lamborghini Gallardo

1 Beoordelingen

5,0