Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kamperen
Kamperen

Achteruitrijcamera voor een camper

Met een gemiddelde lengte van 6 tot 8 meter is een camper ronduit onoverzichtelijk. Het zicht rondom en door de achterruit is nogal beperkt, zeker als je achterop ook nog eens een fietsdrager met fietsen hebt zitten. Een achteruitrijcamera biedt uitkomst.

Wat is een achteruitrijcamera?

Een achteruitrijcamera, ook wel een achteruitkijkcamera of achteruitkijkmonitor genoemd, is een elektronisch apparaat dat het makkelijker maakt om bij het achteruitrijden met een auto, bus of camper om je heen te kijken. Meestal gaat het om een camera aan de achterkant van het voertuig, die beelden doorstuurt naar een scherm. Aan de hand van deze live videobeelden van wat er achter het voertuig gebeurt, krijg je een beter beeld van eventuele obstakels, andere voertuigen of mensen die anders makkelijk over het hoofd gezien kunnen worden.

Achteruitrijcamera's zijn vooral populair en waardevol op campers, vrachtwagens, SUV's en andere grotere voertuigen. Dat komt omdat deze voertuigen vaak een grotere dode hoek hebben, onder meer bij het achteruitrijden. Een achteruitrijcamera verbetert de veiligheid, maakt inparkeren gemakkelijker, vermindert de dode hoeken van het voertuig en is behulpzaam als je een aanhanger of caravan wil aankoppelen. Over het algemeen worden achteruitrijcamera's als waardevolle upgrade beschouwd, zeker op grotere voertuigen zoals campers.

Voor allerlei soorten campers

Een achteruitrijcamera is een welkome aanvulling op de uitrusting van elke camper. Campers zijn er in allerlei soorten en maten. We zetten de categorieën even op een rijtje:

  • Een buscamper is gemaakt op basis van een bestelbus. Bij de busjes wordt het onderscheid gemaakt tussen de iets grotere buscamper en de compactere camperbusjes. Door het compactere formaat van deze modellen zijn deze campers wendbaar, betaalbaar en praktisch. Dit is dan ook één van de redenen dat deze buscampers en camperbusjes flink in populariteit toenemen.

  • Een camperbus heeft het formaat van een grote personenauto. Dat maakt de camperbus lekker wendbaar en snel op de weg. Het formaat heeft ook als voordeel dat je parkeergarages in kunt en makkelijk parkeert op parkeerplaatsen voor auto’s. De meeste campers in deze categorie hebben een hefdak, met meestal twee slaapplaatsen eronder en vaak kan van de achterbank ook nog een tweepersoonsbed worden gemaakt.

  • De halfintegraal camper is verreweg het populairste model op de markt. De halfintegraal, ook wel semi-integraal genoemd, wordt door camperfabrikanten gebouwd op een bestaand bestelbuschassis met behoud van de originele cabine. Zo is nog duidelijk herkenbaar van welk model de basisauto is, meestal een Fiat Ducato of een Citroën Jumper. De lengte van deze campers varieert grofweg tussen de 5,5 en 7,5 meter.

  • Iets groter is de integraalcamper. De riante cabine en het aangesloten leefgedeelte geven een ruimtelijk gevoel, onder meer dankzij een grote panoramavoorruit. Verder is er door de dubbele vloer extra opbergruimte en uitstekende isolatie. Ook is er bij de integraalcamper een keur aan inrichtingen mogelijk en ook de lengte van de campers varieert sterk.

  • Een alkoofcamper is hoger en biedt daardoor ruimte voor meerdere reizigers. Dat maakt hem zeer geschikt voor families met kinderen. Er is bijvoorbeeld voldoende ruimte om gezamenlijk binnen te eten. De term alkoof duidt op de forse kap boven de cabine, waardoor je in totaal wel zes slaapplaatsen hebt.

  • De topklasse bestaat uit zogeheten liners. Die zijn groot, luxe en met prijzen van zo’n 200.000 tot 350.000 euro behoorlijk prijzig. Ze worden gebouwd op het chassis van vrachtwagens en hebben ook het formaat en het gewicht van vrachtwagens. Met een lengte van acht tot twaalf meter is er volop ruimte om te koken, slapen en ontspannen. Vaak vind je in een liner ook nog een garage voor een compacte auto.

Let op: voor een liner heb je een C-rijbewijs nodig.

Camperrijbewijs halen?

Voor grotere campers die 3500 kilo of meer wegen, is een C1-rijbewijs vereist. Hiervoor moet je zowel een theorie- als een praktijkexamen afleggen. Gemiddeld zijn hier zes lessen voor nodig, maar er zijn ook pakketten voor een camperrijbewijs waarbij je het in één dag kunt halen. De kosten voor een dergelijk pakket liggen rond de 1.000 euro. Dat C1-rijbewijs blijft 5 jaar geldig.

Hoe groter de camper, des te groter de noodzaak om aanvullende voorzieningen te hebben. Die kunnen het makkelijker maken om te parkeren of veilig door het verkeer te manoeuvreren. Een achteruitrijcamera of parkeersensoren zijn daar een goed voorbeeld van.

All reversing camera

Moderne technologie

Hoe groter en duurder de camper, des te groter de kans dat er moderne technologie en handige voorzieningen aan boord te vinden zijn. Denk daarbij niet alleen aan gloednieuwe inbouwapparatuur in de keuken, maar ook aan entertainmentsystemen, touchscreenbediening, domoticasystemen en hoogwaardige audiovisuele apparatuur.

Bij luxe campers is er ook vaak sprake van technische hoogstandjes die ervoor zorgen dat een grote camper moeiteloos en veilig meekomt in het verkeer. Daarbij zijn geavanceerde veiligheidsvoorzieningen heel prettig, zoals achteruitrijcamera's, dodehoekwaarschuwingssystemen en adaptieve cruise control. Deze campers zijn meestal ook voorzien van krachtige motoren, automatische versnellingsbakken en geavanceerde rijhulpsystemen, luchtvering en comfortabele stoelen voor een soepele en comfortabele rijervaring.

Welke achteruitrijcamera?

Kun je bij jouw camper ook lastig achter door de achterruit kijken? Ga dan voor een achteruitrijcamera. De volgende stap is het uitzoeken van een geschikte camera. Dat doe je waarschijnlijk niet dagelijks, dus informeer je goed en weet waar je op moet letten voordat je overgaat tot de aankoop van zo’n camera.

  • Draadloos of met draad? Een draadloze camera bespaart je de moeite van het trekken van een draad, maar is wel gevoeliger voor storing. Kies daarom liever voor een storingsvrije camera met een draad.
  • Aansluiting op 12V: alle achteruitrijcamera’s voor campers werken op 12 volt en kunnen daardoor heel makkelijk worden aangesloten in je camper.
  • Nachtzicht: als je ‘s avonds laat ergens aankomt, dan is een camera met nachtzicht (night vision) wel heel handig. Er zijn camera’s die in het donker tot 12 meter ver kunnen zien. Dat geeft voldoende zicht om in het donker te kunnen parkeren.
  • Afmetingen van het scherm: het scherm van achteruitrijcamera’s is verkrijgbaar in verschillende formaten. Een groter scherm kijkt makkelijker, maar neemt ook meer ruimte in. Schermen van 7 inch zijn min of meer de standaard.

Er zijn verschillende soorten camera’s, zoals camera’s met een derde remlicht, camera’s met meerdere aansluitingen en camera’s die in het remlicht ingebouwd kunnen worden. Verdiep je dus vooraf even in alle soorten en maten en denk ook na over wat het handigst is voor jouw camper.

Opmerking: Bedenk vooraf goed wat je precies verwacht van een achteruitrijcamera en hoeveel geld je daarvoor over hebt. Als je de camper vaak gebruikt, dan kies je waarschijnlijk een ander soort camera dan wanneer je maar eens per jaar met de camper rijdt.

Universeel of merkspecifiek?

Achteruitrijcamera’s zijn verkrijgbaar als universele camera’s of als camera’s voor een specifiek automerk. De universele camera’s kunnen op vrijwel alle campers geïnstalleerd worden. De merkspecifieke modellen zijn speciaal bedoeld voor montage in een camper van een bepaald merk. Deze kunnen handig zijn als je een camera zoekt voor een bestelbus die omgevormd is tot een camper.

Kosten van een achteruitrijcamera

Een van de belangrijkste dingen bij de aanschaf van een achteruitrijcamera voor je camper is de prijs. Een goede camera, met of zonder snoer, koop je al vanaf 100 euro. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt en ook gaan voor een superdeluxe camera van 400 euro. Een dure camera heeft bijvoorbeeld een LCD-scherm in kleur, terwijl een goedkoper beeldscherm misschien alleen zwart-wit weergave heeft. De kwaliteit van de camera kan ook verschillen. Sommige camera’s passen de beelden automatisch aan op basis van de lichtomstandigheden. Andere duurdere camera’s hebben bijvoorbeeld een telelens, groothoeklens of zelfs nachtzicht waarmee je nog meer kunt zien.

Montage en installatie

Je kunt ervoor kiezen om de achteruitrijcamera in je camper te laten installeren door een expert. Als je een beetje handig bent, dan kun je dit ook zelf proberen te doen. Bij de installatie van een camera zijn er een paar dingen waarop je moet letten. Ten eerste moet je goed kijken waar je de camera plaatst. De camera moet zoveel mogelijk van de omgeving in beeld brengen. Je kunt de beste positie bepalen door de camera eerst vast te tapen. Heb je de beste plaats gevonden, dan kun je de camera definitief vastmaken.

In de bijgeleverde handleiding vind je meestal alle instructies voor een goede montage. Heb je gekozen voor een camera met een snoer, dan ziet het er netjes uit als je de kabels mooi weg kunt werken. Je kunt hiervoor de bestaande kabelgoten gebruiken die al in je camper zitten. Als de camera goed zit, dan kun je daarna de monitor aansluiten, Gebruik hiervoor de bekabeling van je camper of gebruik een 12-Volt omvormer om het scherm aan te sluiten op het systeem.