Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Auto importeren uit België in 4 stappen

Je favoriete auto importeren uit België kan een manier zijn om aan een automodel te komen wat in Nederland niet te koop is. Het kan ook een manier zijn om aan een goedkope tweedehands auto te komen. Hoe je dit kunt aanpakken, lees je hier.

Waarom zou je een auto importeren uit België?

België ligt om de hoek en als je in Vlaanderen voor een auto gaat kijken, dan lukt het met de taal ook nog wel. Een auto importeren uit België lijkt dan niet zo’n grote stap, maar waarom zou je het overwegen? Gebruikte auto’s zijn in België vaak wat rijker uitgerust dan in Nederland. Als liefhebber van Franse auto’s kun je hier helemaal goed terecht, want die zijn rijk vertegenwoordigd op de Belgische occasionmarkt. Genoeg redenen dus om een auto te importeren uit België.

Een geschikte auto vinden in België

In België kun je zowel in Vlaanderen als Wallonië gaan zoeken naar een auto. Vlaanderen zal iets makkelijker zijn als je de Franse taal niet goed beheerst. Vooraf kun je de markt alvast een beetje verkennen via websites als autoscout24.be. Zo krijg je een indruk van de merken en typen auto’s die aangeboden worden en wat ze ongeveer kosten.

Kies bij voorkeur voor erkende dealers en zorg dat je bij de aankoop een 'Car-Pass' krijgt met daarop o.a. de kilometerstanden. Nederland en België wisselen tellerstanden uit. Je mag er dus vanuit gaan dat de tellerstand van de auto de juiste is.

De aankoop afronden - welke papieren heb je nodig?

Om je auto straks in Nederland op naam te kunnen zetten, heb je een paar documenten nodig die bij de koop overhandigd moeten worden. Het gaat dan om de volgende documenten:

  • de Car-pass
  • kentekenbewijs deel 1 en 2
  • CVO, Certificaat van overeenstemming (bewijs van typegoedkeuring)
  • keuringsbewijs
  • factuur of koopovereenkomst

Zorg dus dat je na de koop al deze documenten meekrijgt van de Belgische verkoper. Voordat je de auto nu naar Nederland kunt gaan brengen, moet de auto eerst in België gekeurd worden. Is de auto goedgekeurd voor verkoop, dan krijg je een roze inschrijfformulier waarmee je het transitkenteken kunt aanvragen. Je kunt een professionele verkoper vragen om dat voor je te regelen. Met een transitkenteken kun je gewoon naar de Nederlandse grens rijden, maar niet verder.

Je Belgische occasion op naam zetten in Nederland

Met het transitkenteken kun je je auto dus zelf van België naar de Nederlandse grens rijden. In Nederland mag je daarmee niet rijden. Bovendien moet je auto eerst door de RDW gekeurd worden, en moet je BPM betalen, voordat er Nederlandse kentekenplaten op komen. Zet je auto bij de grens op een aanhanger, of zorg dat de auto bij aankomst in Nederland meteen door de RDW gekeurd kan worden.

Vraag dan vooraf bij de RDW een eendagskenteken aan voor de dag van de keuring en zet dit kenteken op je auto als je in Nederland komt. Je kunt dan meteen doorrijden naar het keuringsstation. Keuren kan een paar dagen duren, dus zorg wel dat je vervoer naar huis hebt en dat je je auto zonder kentekenplaten weer bij de RDW ophaalt. Vind je dat teveel gedoe, laat je auto dan vervoeren door een ervaren transporteur. Dit kost wel wat geld, maar bespaart je ook veel rompslomp en tijd.

BPM betalen en kentekenplaten regelen

Na de RDW goedkeuring moet je de BPM betalen. Pas daarna wordt de kentekencard opgestuurd met een tenaamstellingscode die je goed moet bewaren. Na ontvangst van de kentekencard kun je je kentekenplaten gaan bestellen. Je kunt ze kopen bij winkels die automaterialen verkopen. Als je auto een trekhaak heeft, dan is het aan te raden om meteen witte platen voor de aanhanger of fietsdrager mee te bestellen.

Nadat de kentekenplaten op je auto zijn geschroefd, kun je eindelijk met je droomauto gaan rijden. Vergeet natuurlijk niet om eerst je auto te verzekeren. De verzekering kun je meteen aanvragen zodra je weet wat het kenteken wordt. Je kunt dat dus al doen terwijl je kentekenplaten gemaakt worden. Dan is alles in orde als je straks wilt gaan rijden.

FAQ

Als je weet wat je doet, en het is financieel de moeite waard, dan is de import van een schade auto uit België zeker een mogelijkheid.

Dat ligt aan de leeftijd van de auto. Als de auto ouder is dan 25 jaar, hoef je er bij de import geen BPM over te betalen.

Alle artikelen

De wegenbelasting berekenen van een voertuig

Advies · Auto importeren

Bpm berekenen

Advies · Auto importeren

Auto importeren

Advies · Auto importeren
Ontdek meer