Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Auto importeren uit Duitsland

Een auto importeren uit Duitsland kan een manier zijn om je droomauto voor een lagere prijs te kopen. Jong gebruikte tweedehands auto’s zijn bij onze oosterburen vaak veel goedkoper dan bij ons. We zetten hier alle ins en outs van import uit Duitsland op een rij.

Waarom zou je een auto importeren uit Duitsland?

Daar zijn verschillende redenen voor te noemen. Allereerst is het aanbod van tweedehands auto’s in Duitsland veel groter dan bij ons. En een groter aanbod betekent vaak ook een lagere vraagprijs en daar profiteer je van. Een tweede reden kan zijn, dat bepaalde modellen in Nederland niet geleverd worden. Zoek je dus een speciaal model met een luxe uitvoering, dan kun je in Duitsland misschien wel slagen.

Waar koop je een auto in Duitsland?

Een auto in Duitsland kopen kan op meerdere manieren. Je kunt natuurlijk beginnen met je online te oriënteren op gebruikte auto’s via Duitse websites waar “Gebrauchtwagen” worden aangeboden. Ook de “Jahreswagen” kan interessant zijn. Dit zijn tweedehands auto’s van tussen de 6 en 18 maanden oud, die gebruikt zijn door medewerkers van het automerk. Zo’n fabrieksoccasion is vaak zeer aantrekkelijk geprijsd en heeft een lage kilometerstand.

Vervolgens plan je een fysiek bezoek aan een autodealer. Het is alleen wel belangrijk om je bezoek goed voor te bereiden, zodat teleurstelling wordt voorkomen. Denk hierbij aan de volgende dingen:

 • doe wat onderzoek naar reële prijzen in Duitsland. Iets wat te mooi om waar te zijn lijkt, is dat meestal ook.
 • hou er rekening mee dat Duitsers op een andere manier verkopen en onderhandelen
 • zorg dat je weet welke administratieve stappen je moet nemen om een auto te importeren uit Duitsland.
 • onderschat de taalbarrière niet. Spreek je zelf geen Duits? Vraag hulp aan iemand die wel Duits spreekt.

Trek rustig wat tijd uit om meerdere dealers te bezoeken. Misschien wordt je favoriete automodel ook wel elders aangeboden, maar dan voor een betere prijs, of met minder kilometers op de teller.

Auto importeren uit Duitsland - welke papieren heb je nodig?

Als je nog nooit een auto uit Duitsland hebt gehaald, besef dan dat je aardig wat moet regelen voordat je nieuwe auto bij jou voor de deur staat. Heb je je droomauto gevonden, dan is het goed om bij de verkoper te vragen naar de volgende papieren:

 • kentekenbewijs deel 1 en 2 (Fahrzeugschein)
 • kopie van het Duitse keuringsbewijs
 • onderhoudsboekje

Met deze papieren kun je zien of het om een betrouwbare auto gaat. Kan de verkoper een of meerdere papieren niet laten zien? Laat de auto dan staan. De kans is dan groot dat je een auto met mankementen koopt, of dat de kilometerteller is teruggedraaid. Zoek dan gewoon verder.

Als je wel een auto hebt gevonden waar alle papieren bij zitten en waar je zelf een goed gevoel bij hebt, dan kun je de auto kopen. Om de auto straks in Nederland op naam te kunnen zetten, heb je naast het Duitse kentekenbewijs en een kopie van het keuringsbewijs ook nog het volgende nodig:

 • koopovereenkomst
 • Certificaat van overeenstemming (CVO)

Zodra je alle benodigde papieren hebt en de koop is afgerond, dan wordt het tijd om het transport naar Nederland te regelen.

Hoe importeer je je nieuwe auto naar Nederland?

Er zijn verschillende manieren waarop je je auto van Duitsland naar Nederland kunt brengen, namelijk:

 • zelf rijden
 • transport regelen
 • een oplegger huren

Het makkelijkste is het om zelf naar huis te rijden met je auto. Je kunt dan meteen goed uitproberen hoe de auto rijdt. Zelf een aanhanger of oplegger huren kan ook, als je de juiste auto hebt om deze te mogen trekken. Je kunt ook een transportbedrijf inschakelen die de auto voor zo’n 500 euro naar huis brengt. Onderweg is je Duitse tweedehands auto dan wel verzekerd.

Je Duitse auto op naam laten zetten

In Nederland kun je het beste meteen naar een RDW keuringsstation rijden om de auto te laten keuren voor toelating op de Nederlandse wegen. Deze keuring duurt een paar dagen, dus zorg dat je vervangend vervoer klaar hebt staan. Wordt je auto goedgekeurd, dan krijg je ook meteen de Nederlandse kentekenplaten en een Nederlands kentekenbewijs. In totaal kost dat tussen de 150 en 170 euro.

Importeer je een gloednieuwe auto uit Duitsland, dan zitten daar vaak geen kentekenplaten op. In Nederland mag je dan niet op de openbare weg rijden. Staat je auto thuis en moet je naar het keuringsstation rijden, dan kun je daarvoor online een eendagskenteken aanvragen bij de RDW. Dit kenteken is alleen geldig op de keuringsdag en bedoeld om mee naar het keuringsstation te rijden.

Nadat je auto is goedgekeurd en op naam is gezet, kun je deze weer ophalen. Heb je de auto zelf geïmporteerd, dan kun je nog een aanslag voor de naheffing BPM verwachten. Bovendien moet je de verzekering nog regelen. Daarna ga je gewoon wegenbelasting betalen en zal je auto ook periodiek APK gekeurd moeten worden.

FAQ

Het precieze bedrag hangt vooral af van de CO2-uitstoot van de auto. Op internet kun je verschillende calculators vinden.

Nee, Er zijn bedrijven die dit tegen betaling voor je kunnen regelen. Er zijn ook bedrijven die importauto’s aanbieden in Nederland.

Alle artikelen

De wegenbelasting berekenen van een voertuig

Advies · Auto importeren

Bpm berekenen

Advies · Auto importeren

Auto importeren

Advies · Auto importeren
Ontdek meer