Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Auto importeren uit Amerika

Heb je altijd al gedroomd van een echte Amerikaan voor de deur? Door een auto te importeren uit Amerika komt die droom uit. Maar hoe organiseer je dat? We geven hier een paar tips.

Welke auto ga jij importeren uit Amerika?

Op de Amerikaanse automarkt zijn auto’s te koop die je in Nederland niet kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan modellen van Chevrolet, Chrysler, Corvette, Pontiac of GMC. Of misschien ben je helemaal fan van de oude “muscle cars” zoals een Ford Mustang, Dodge Charger of een Chevy Camaro en wil je er graag eentje gaan opknappen.

Als je hebt besloten dat je een echte Amerikaan wilt, dan kun je een auto importeren uit Amerika. Het leuke van Amerikaanse auto’s is dat de prijs in dollars staat en dat ze vaak minder kosten dan in Nederland. De dollar is momenteel minder waard dan de euro, waardoor de prijs nog lager wordt. Aan de andere kant zitten er ook veel haken en ogen aan import, waardoor je te maken krijgt met extra kosten.

Welke papieren heb je nodig bij de import van een auto uit Amerika?

Elke auto die in de Verenigde Staten is toegelaten, moet een “Certificate of Title’ of kortweg ‘Title’ hebben. In dat document staan het kenteken en chassisnummer, plus de informatie over de officiële eigenaar (Registered Owner). Er staat ook ‘Lienholder’ op het document, Daar staat of het voertuig eigendom is van een bank of andere geldverstrekker. Bij verkoop van de auto moet er een ‘Release’-document bijgevoegd worden voor de overschrijving van de auto. Dit document is nodig om de koop rechtsgeldigheid te geven. Controleer dus altijd of deze documenten aanwezig zijn.

Auto importeren uit Amerika - transport, invoerrechten en btw

Om te kunnen bepalen of het financieel de moeite waard is om een auto uit Amerika te halen, is het goed om te weten met welke kosten je rekening moet houden. De belangrijkste kosten waarmee je te maken krijgt zijn:

  • aankoopprijs
  • transportkosten in Amerika en van Amerika naar Nederland
  • invoerrechten (10%)
  • BTW (21%) en BPM

Aankoopprijs

De aankoopprijs hoeft niet zoveel uitleg, dat spreekt eigenlijk voor zich. Op internet kun je prijzen en modellen vergelijken, en je kunt ook kijken of je favoriete model toevallig door een importbedrijf naar Nederland wordt gehaald. Maar je kunt ook zelf naar de USA reizen en je auto daar ter plekke uitzoeken.

Transportkosten

Voor zeetransport moet je rekenen op bedragen tussen de € 850 en € 1.500 per auto. De prijs is afhankelijk van het formaat en de vertrekhaven (oost- of westkust). Hou ook rekening met de transportverzekering (1,5%) en cargadoorskosten van ruim €500.

Invoerrechten

Je kunt ervan uitgaan dat je minstens 10% aan invoerrechten.moet betalen. De invoerrechten voor een vrachtauto, bestelwagen of pick up met laadbak lengte groter dan 50% van de wielbasis zijn hoger, namelijk 22%. Oldtimers ouder dan 30 jaar zijn vrijgesteld van invoerrechten en u betaalt 6 % BTW.

Wil je weten wat je auto uiteindelijk gaat kosten, gebruik dan deze formule om het te berekenen: (((aanschafprijs van de auto + € 1.500 transportkosten) x 10% invoerrechten) x 21% *BTW). Tel hier dan nog de kosten van transportverzekering (1,5%) en cargadoorskosten bij op.

Toelating in Nederland na RDW-keuring

Geïmporteerde Amerikaanse auto’s moeten bij aankomst in Nederland door de RDW gekeurd worden voor toelating op de weg. Alle geïmporteerde Amerikaanse auto’s van na 1 januari 1997 worden door de RDW onderworpen aan een individuele keuring die een halve dag duurt en zo’n € 1.000 kost. Hierbij wordt ook de CO2-uitstoot gemeten, die de basis vormt voor de BPM berekening.

Dit kan leiden tot aanpassingen aan de auto, die voor jouw rekening komen. Denk bijvoorbeeld aan de navigatie en autoradio, die in Europa niet werken. Het kan ook gebeuren dat bijvoorbeeld de (knipper)lichten of het uitlaatgeluid aangepast moeten worden om te voldoen aan de EU-wetgeving. Pas nadat deze aanpassingen zijn gedaan, en de BPM is betaald, kan de auto op kenteken gezet worden.

FAQ

Gemiddeld duurt het 2-3 weken als je auto gewoon op een schip gezet wordt. Laat je de auto in een container vervoeren dan kan het 3-5 weken duren. Vervoer vanaf de oostkust van Amerika is sneller in Nederland dan vervoer vanaf de westkust.

Dat ligt aan de afstand. Vaak wordt er gerekend met een dollar per afgelegde mijl.

Ja. Voordat de auto aan boord gaat, wordt deze gekeurd op schade. De verscheper heeft hierbij de Title nodig en de aankoopfactuur.

Alle artikelen

De wegenbelasting berekenen van een voertuig

Advies · Auto importeren

Bpm berekenen

Advies · Auto importeren

Auto importeren

Advies · Auto importeren
Ontdek meer