Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Mijlen per uur, kilometers per uur - wat is het verschil en hoe reken ik het eenvoudig om?

In de VS en het VK worden afstanden en snelheden meestal uitgedrukt in mijlen. Maar waarom is dat en hoe zet ik de meeteenheid om? Onze gids legt dit allemaal uit.

Waar en waarom is de snelheid gegeven in mijlen per uur?

In Engelstalige landen waar het metrisch stelsel niet verplicht is, wordt de snelheid uitgedrukt in mijlen per uur of kortweg mph. Dit is bijvoorbeeld het geval in Groot-Brittannië of de VS. Dit kan verwarrend zijn voor Europese bestuurders wanneer zij bijvoorbeeld plotseling mijlen in plaats van kilometers per uur lezen als maximumsnelheid op borden langs autosnelwegen.

Oorspronkelijk komt de meeteenheid mijl uit het oude Romeinse Rijk. In die tijd werden afstanden gemeten in stappen of dubbele stappen. De gemiddelde paslengte was 74 centimeter. En een mijl kwam overeen met ongeveer 1.481 meter, wat weer overeenkwam met duizend dubbele stappen. Tegenwoordig is een mijl echter het equivalent van ongeveer 1600 meter.

Meters en mijlen - waarom zijn er überhaupt verschillende meeteenheden?

In het verleden waren er verschillende aanduidingen van meeteenheden, zoals lengtematen en gewichten, die zouden worden verenigd in het Metrisch Stelsel van Eenheden, kortweg Metrisch Stelsel. Het metrieke stelsel geeft de lengte van een afstand aan met de meter als basismaat.

In de VS wordt bijvoorbeeld nog steeds het Anglo-Amerikaanse meetsysteem gebruikt, met maten als feet, inches en miles.

AS24 CNG Skoda Octavia G-Tec CNG meter

Hoe zet je mijlen om in kilometers en omgekeerd?

Het is gemakkelijk om een mijl om te rekenen in kilometers. Een mijl is gelijk aan 1,609344 kilometer. Bijgevolg is 1 mph gelijk aan 1,609344 km/h (naar beneden afgerond tot 1,61 km/h).

Als ik mijlen wil omzetten in kilometers, kan ik gewoon de mijlen vermenigvuldigen met de afgeronde factor 1,6. 100 mijl per uur is dus 160 kilometer per uur.

Omgekeerd is één kilometer gelijk aan 0,621371 mijl (naar beneden afgerond op 0,62 mijl). Dus ik kan kilometers omzetten in mijlen door simpelweg de kilometers te vermenigvuldigen met 0,62. 100 kilometer per uur komt overeen met ongeveer 62 mijl per uur.

Omrekentabel mph naar km/h
Mijl per uur (mph) Kilometers per uur (km/h), afgerond
1 mph 1,61 km/u
10 mph 16,1 km/u
50 mph 80,5 km/u
100 mph 161 km/u
150 mph 241,5 km/u
200 mph 322 km/u
Omrekentabel km/h naar mph
Kilometers per uur (km/h) Mijlen per uur (mph), afgerond
1 km/u 0,62 mph
10 km/u 6.2 mph
50 km/u 31 mph
100 km/u 62 mph
150 km/u 93 mph
200 km/u 124 mph

Veilig op de weg in landen met kilometers op de klok

Iedereen die ooit met de auto in de VS heeft gereisd, is zeker bekend met de vrije rijervaring op de schijnbaar eindeloze highways. De snelheidsbeperkingen moeten echter te allen tijde in acht worden genomen. Op overtredingen staan zeer hoge boetes, afhankelijk van de staat, zelfs voor toeristen.

Als een huurauto ter plaatse wordt geboekt, is er echter meestal geen probleem vanwege de internationale snelheidsaanduiding. Op Amerikaanse voertuigen toont de snelheidsmeter bijna altijd beide meeteenheden- mph in grote cijfers op de buitenste cirkel van de snelheidsmeter en km/h in kleine cijfers op de binnenste cirkel.

Snelheidsmeter conversie voor Amerikaanse auto's

Wie een Amerikaanse klassieker koopt, kan het probleem tegenkomen dat hij alleen de mijlen op de snelheidsmeter kan aflezen. Vooral oude Amerikaanse auto's hebben vaak alleen mijlen op de snelheidsmeter staan.

Kan ik de snelheidsmeter van mph naar kmh veranderen op een Amerikaans voertuig?

De eenvoudigste en goedkoopste oplossing om de km/h-aanduiding te kunnen lezen op een snelheidsmeter die alleen kilometers aangeeft, is het kopen van speciale stickers. Deze worden gewoon op het glas van de snelheidsmeter geplakt. Vooral bij oldtimers wordt echter veel belang gehecht aan het uiterlijk, waardoor dit voor velen zeker niet de mooiste oplossing is. Bovendien moet worden opgemerkt dat de snelheidsaanduiding niet geheel nauwkeurig is op basis van het klevende km/h-cijfer.

Een andere mogelijkheid is het ombouwen van de snelheidsmeter. Dit is echter meestal tijdrovend en duur. Voor een correcte aflezing moeten niet alleen de wijzerplaat en het glas van de snelheidsmeter worden vervangen, maar moet het hele systeem worden omgebouwd. Bovendien is het niet zo gemakkelijk om een reserveonderdeel te vinden dat er zo getrouw mogelijk uitziet als het origineel.

Conclusie: Maak de conversie niet te gek!

De beste manier om te rijden is om de km/h-schaal gewoon te negeren. Na verloop van tijd komt er vanzelf een gevoel voor de aanduiding in mijl per uur. Als je echter in een auto reist die alleen de snelheid in km/h meet, is het raadzaam de omrekening van mph naar km/h grofweg te onthouden.

Veelgestelde vragen over het omrekenen van mijlen naar kilometers per uur

100 mijl is gelijk aan 161 kilometer.

Een mijl is gelijk aan 1,609344 kilometer. Als ik 100 mph ga, is dat 161 km/h in kilometers.

Alle artikelen

Auto-importeren-uit-Duitsland

Auto importeren uit Duitsland

Advies · Auto importeren
steuern

De wegenbelasting berekenen van een voertuig

Advies · Auto importeren
steuern

BPM berekenen

Advies · Auto importeren
Ontdek meer