Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

APK-keuring en techniek

Het innerlijk is net zo belangrijk als het uiterlijk, dus de technische kwaliteit van een occasion is net zo belangrijk als een mooie lak, bij de verkoop van een auto. Als je het onderhoud nauwkeurig hebt bijgehouden en kunt aantonen zal zich dat vertalen in de verkoopprijs.

Je kunt niet in de motor kijken…

Als het gaat om de aankoop of verkoop van een gebruikte auto, is het begrijpelijk dat je zeker wilt zijn van de technische kwaliteit. Hoewel we niet rechtstreeks in de motor, transmissie of elektronische systemen van de auto kunnen kijken, zijn er andere indicatoren waarmee je kunt beoordelen hoe goed een auto is onderhouden en functioneert.

Documentatie

In de wereld van occasions biedt documentatie vaak inzicht in de technische staat en levensloop van een auto. Je krijgt een indruk van de algemene staat van de auto, zonder zelf super technisch te hoeven zijn.

De documentatie omvat vaak de facturen van uitgevoerd onderhoud, gekochte onderdelen, facturen voor toebehoren en accessoires en de APK-keuringsrapporten. Het belang van deze documenten kan nauwelijks worden overschat, omdat ze haast een tijdlijn vormen voor de zorg waarmee de auto door de jaren heen is behandeld.

Facturen van onderhoud onthullen welke reparaties zijn uitgevoerd, welke onderdelen zijn vervangen en welke upgrades zijn toegepast. Dit geeft potentiële kopers een concreet beeld van hoe goed de auto is onderhouden en welke investeringen er zijn gedaan om de prestaties te verbeteren.

Geldige APK-keuring

Een geldige APK-keuring heeft doorgaans een positief effect op de prijs van een auto die je wilt verkopen. Als de auto met succes door de APK-keuring komt zonder grote gebreken, dan vergroot dit uiteraard het vertrouwen van potentiële kopers. Een recente en positieve keuring toont aan dat de auto in goede technische staat verkeert, zeker voor wat betreft de punten waarop deze gecontroleerd wordt. Kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een auto die als veilig en goed onderhouden wordt beschouwd. Vooral een zeer recente APK op een iets ouder model doet vaak wonderen voor de verkoop.

Tegenwoordig te achterhalen hoe een auto door de APK-keuring is gekomen. Dat kan via het kenteken. Met behulp van diverse online tools is in te zien wanneer de APK-keuring heeft plaats gevonden en wat de uitslag is geweest. Was de auto afgekeurd? Dan kun je vaak tegen betaling zien waarop dat is gebeurd. Als je dan bij de auto gaat kijken kun je direct aan de eigenaar vragen hoe de afkeur is opgelost.

Ook kun je inzien welke adviespunten de keurmeester heeft genoteerd op het rapport. Dit kan van alles zijn wat te maken heeft met de veiligheid van de auto, zoals een remleiding of band met bijna minimaal profiel. Waarmee hij dus nog wel door de keuring is gekomen, maar bij de volgende APK-inspectie niet meer.

APK keuring

Het APK-keuringsrapport

Een keuringsrapport is een document dat wordt gegenereerd als onderdeel van een technische APK-keuring van een auto. Het rapport bevat gedetailleerde informatie over de staat van het voertuig en de resultaten van de keuring. Het is bedoeld om zowel de eigenaar van het voertuig als de relevante autoriteiten te informeren over de technische conditie van het voertuig en of het al dan niet voldoet aan de wettelijke vereisten. En uiteraard kan een potentiële koper hier ook het een en ander uit op maken.

Een APK-keuringsrapport bevat de volgende informatie:

  • Voertuiggegevens: dit is informatie over het merk, model, kenteken, chassisnummer en andere identificerende gegevens van het voertuig.

  • Keuringsgegevens: hier vind je informatie over de datum en locatie van de keuring, de naam van de keuringsinstantie en de naam van de keuringsbeambte.

  • Technische bevindingen: dit is een gedetailleerd overzicht van de resultaten van de technische inspectie van het voertuig. Het rapporteert eventuele gebreken, tekortkomingen of problemen die zijn vastgesteld tijdens de keuring.

  • Goedkeuring of afkeuring: op basis van de technische bevindingen wordt aangegeven of het voertuig is goedgekeurd of afgekeurd. Als het voertuig wordt afgekeurd, worden de specifieke redenen voor de afkeuring vermeld.

  • Adviespunten: dit zijn punten waarop het voertuig niet is afgekeurd, maar waar wel aandacht aan moet worden besteed. Het kan bijvoorbeeld gaan om aanbevelingen voor toekomstig onderhoud of reparaties.

  • Handtekeningen: het rapport wordt ondertekend door de keuringsbeambte en om de keuring te bevestigen. Soms zit er een extra handtekening in als de garage een steekproef heeft gehad om te kijken of zij aan de eisen van de RDW voldoen.

Toekomstig onderhoud

Alle documenten bij elkaar fungeren als een waardevolle gids voor toekomstig onderhoud. Ze geven inzicht in welke onderdelen recent zijn vervangen, wat de toekomstige onderhoudsbehoeften kunnen zijn en welke upgrades er zijn uitgevoerd. Dit kan de overgang van de ene eigenaar naar de andere soepeler maken en helpt bij het behouden van de waarde en betrouwbaarheid van de auto.

Aankoopkeuring

Twijfel je aan de echtheid van de documentatie of is de documentatie niet volledig? Dan kun je altijd nog een aankoopkeuring laten uitvoeren. Dit kunnen speciale bedrijven zijn die je kunt inschakelen om naar een auto te komen kijken of je brengt de auto naar keuringsstations van erkende garages.

Een aankoopkeuring voor een auto is een inspectie van een voertuig die wordt uitgevoerd voordat je besluit het voertuig te kopen. Deze keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke monteur of technisch expert en heeft tot doel de algemene staat en betrouwbaarheid van de auto te beoordelen voordat je tot aankoop overgaat. Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot een aankoopkeuring voor een auto:

  1. Onafhankelijke expertise: het belangrijkste kenmerk van een aankoopkeuring is dat deze wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij die geen belang heeft bij de verkoop van de auto. Dit kan een erkende monteur, autotechnicus of een ander soort technisch expert zijn.

  2. Inspectie van belangrijke componenten: tijdens de aankoopkeuring wordt de auto grondig geïnspecteerd, inclusief de motor, transmissie, ophanging, remmen, stuurinrichting, carrosserie, chassis en elektronica. Eventuele gebreken, slijtage of problemen worden geïdentificeerd.

  3. Rapport met bevindingen: na de inspectie wordt een gedetailleerd rapport opgesteld met alle bevindingen. Dit rapport bevat informatie over de staat van de auto, eventuele noodzakelijke reparaties, onderhoudsbehoeften en advies.

  4. Onderhandelingspositie: met het keuringsrapport kun je geconstateerde gebreken gebruiken als basis voor onderhandelingen met de verkoper. Je kunt vragen om een lagere verkoopprijs of dat de verkoper de nodige reparaties uitvoert voordat je de auto koopt.

  5. Gemoedsrust: een aankoopkeuring biedt gemoedsrust. Het helpt potentiële problemen in kaart te brengen voordat je de auto koopt, zodat je geen verborgen gebreken tegenkomt nadat je de auto hebt gekocht.

  6. Kosten van de keuring: de kosten van een aankoopkeuring variëren afhankelijk van het bedrijf, de locatie en het type voertuig, maar ze zijn meestal redelijk in vergelijking met de potentiële kosten van onverwachte reparaties.

Let er op dat veel aanbieders werken met verschillende pakketten. Zo krijg je bijvoorbeeld een minder uitgebreid rapport als je kiest voor een basispakket en dan voor een uitvoerig pakket. Houd er ook rekening mee dat je vaak zelf de auto naar de keuring moet brengen. Sommige bedrijven werken op locatie, maar dan betaal je voor de voorrijkosten en dergelijke. Iets om rekening mee te houden.

Alle artikelen

Online Zulassung

Voorbereiden op de verkoop - de 7 gouden regels

Advies · Voorbereiden op de verkoop
Ontdek meer