Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Auto verkopen - Tips

Je hebt een paar jaar met veel plezier in je auto gereden, maar nu is het tijd om je auto te verkopen. We geven hier een aantal handige verkooptips waarmee je van de verkoop van je auto een succes maakt.

Wat is je auto waard?

Als je je auto te koop gaat zetten, dan is het eerst goed om te weten voor welk bedrag je je auto ongeveer wilt verkopen. Je wilt je auto immers niet te goedkoop wegdoen, maar een te hoge prijs kan potentiële kopers afschrikken waardoor je auto lang te koop staat. Als je je auto wilt inruilen voor een nieuw model, dan is het ook goed om te weten wat de inruilwaarde van je auto is. Zo kun je bij de garage of dealer beter onderhandelen over de prijs en meer korting krijgen op de aankoopprijs van je nieuwe auto.

Een redelijke verkoopprijs bepalen

Om een idee te krijgen van de waarde van je auto kun je gebruik maken van koerslijsten, bijvoorbeeld die van de ANWB. Met je kenteken kun je dan opzoeken wat ongeveer de waarde van je auto is. Kijk ook goed wat er op dit moment in de markt gevraagd wordt voor vergelijkbare auto’s. Dat zijn auto’s van hetzelfde merk of type, met dezelfde leeftijd, motor en een vergelijkbare kilometerstand.

Op internet zijn veel sites te vinden waar tweedehands auto’s worden aangeboden en je kunt natuurlijk ook Autoscout24 hiervoor gebruiken. Hier kun je snel zien welke prijzen er gevraagd worden voor vergelijkbare modellen. Heeft jouw auto extra opties, of is het een speciale uitvoering, zoals een limited edition, dan verhoogt dat de verkoopprijs. Verder is het ook belangrijk wat de staat van onderhoud is. Voor een goed onderhouden auto krijg je nou eenmaal meer dan voor een auto die maar beperkt onderhoud gehad heeft.

Zo krijg je meer voor je auto

De eerste indruk is vaak bepalend. Er zijn wat simpele dingen die je zelf kunt doen om je auto zo goed mogelijk te presenteren. Een auto die er netjes uitziet, levert meestal meer geld op dan een auto waar weinig aandacht aan is besteed. Zo zorg je dat je auto een goede eerste indruk maakt:

  • was je auto grondig en poets de lak
  • ruim het interieur op en maak het schoon
  • maak het motorblok schoon
  • poets je velgen
  • zorg dat de kofferbak netjes is

Met deze tips laat je je auto er van buiten en van binnen goed uitzien. Een nette auto ziet er nou eenmaal aantrekkelijker uit en verkoopt makkelijker.

Adverteer zoveel mogelijk

Hoe meer mensen je auto zien, hoe groter de kans is dat je je auto verkoopt. Adverteer daarom zoveel mogelijk met een goede beschrijving en een paar duidelijke foto’s van je auto. Zet je auto te koop op verschillende online platforms, maar vergeet ook zeker niet om familie, vrienden, kennissen en collega’s te vertellen dat je auto te koop staat. Als je auto langs de straat geparkeerd staat, kun je ook een bordje of briefje met “te koop” achter de ruiten plakken.

Schakel een verkoopservice in

Je auto verkopen kan een tijdrovende klus zijn. Ben je niet goed in onderhandelen, of heb je gewoon geen zin al het gedoe rondom de verkoop van je auto, dan kun je ook een verkoopservice inschakelen. Zo’n verkoopservice neemt je veel werk uit handen en je ontvangt een gegarandeerde prijs voor je auto.

Het voordeel is dat je niet in discussie hoeft met een autodealer, of vervelende onderhandelingen hoeft te doen met potentiële kopers. Je vraagt een prijs aan, accepteert deze en levert daarna je auto in bij een inleverpunt. Daar vindt controle van je auto plaats. Als alles goed is, ontvang je een vrijwaringsbewijs en krijg je na een paar dagen het verkoopbedrag op je rekening gestort.

Zo handel je de verkoop af

Ben je het met een koper eens geworden over de prijs en eventuele voorwaarden? Handel dan de verkoop zo snel mogelijk af. Voordat je de auto laat overschrijven, zorg je eerst dat de koper het aankoopbedrag op jouw rekening heeft gestort, of contant heeft betaald.

Zorg dat alle papieren in orde zijn. Als je je auto hebt verkocht, dan Bij de verkoop van jouw auto dienen verschillende formulieren overhandigd te worden:

  • Het eigendomsbewijs of overschrijvingsbewijs, kopie deel III of deel 2
  • Het kentekenbewijs met de autogegevens (deel 1a of deel I)
  • Kentekenbewijs deel 1b of deel II met de tenaamstellingsgegevens

Deze papieren heeft de koper nodig om de auto op het postkantoor over te laten schrijven. jij ontvangt dan een vrijwaringsbewijs. De koper moet de auto dan verzekeren, waarna hij of zij de auto mee kan nemen. Denk er ook aan om aan de nieuwe eigenaar ook alle onderhoudspapieren en instructieboekjes mee te geven.

FAQ

Als je zelf je auto verkoopt, geef dan nooit zomaar je auto mee voor een proefrit. Neem altijd zelf plaats in de bijrijdersstoel als iemand een proefrit wil maken.

Alle artikelen

De 7 gouden regels

Advies · Voorbereiden op de verkoop
Ontdek meer