Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Auto verkopen en kentekenbewijs overschrijven

Wanneer je van plan bent om je auto te verkopen, dan zijn er wat zaken rondom het kentekenbewijs die je moet regelen. Hier lees je alles over je auto verkopen en wat je dan met het kentekenbewijs moet doen.

Wat is het kentekenbewijs?

Het kentekenbewijs of de kentekencard is een pasje wat bij een auto hoort, met daarop belangrijke gegevens over de auto zoals:

  • het kenteken
  • datum eerste toelating
  • naam van de houder
  • VIN (voertuig identificatienummer)
  • merk en type van de auto

Je zou het kunnen zien als een soort identiteitsbewijs van de auto, wat bij elke auto moet zitten. Bij de kentekencard hoort een negencijferige tenaamstellingscode. Deze is nodig als je de auto koopt, verkoopt of uitvoert, of als er andere wijzigingen zijn in de kentekenregistratie. Na elke overschrijving geeft de RDW een nieuwe kentekencard, met ook weer een nieuwe negencijferige tenaamstellingscode.

Het kentekenbewijs vanaf 1 januari 2014

Sinds 1 januari 2014 wordt het kentekenbewijs door de RDW uitgegeven als creditcard. Tot 1 januari 2014 werd het bewijs altijd op papier afgegeven en bestond het uit meerdere delen. Sinds 1 januari 2014 krijg je het bewijs op creditcardformaat zodat je het makkelijk mee kunt nemen in bijvoorbeeld je portemonnee. Het volledige kentekenbewijs bestaat tegenwoordig uit:

  • Kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard)
  • Tenaamstellingscode van 9 cijfers
  • Kentekenbewijs deel II (alleen bij export)

De kentekencard bevat dus alle belangrijke gegevens over je auto. Het is dus heel belangrijk dat je deze pas niet verliest. Als je op de weg rijdt, moet je de card namelijk altijd bij je hebben. Bij politiecontroles kan er om je kentekenbewijs gevraagd worden.

De tenaamstellingscode op je kentekenbewijs

De tenaamstellingscode moet je gewoon thuis bewaren. Je hebt het nodig als je je auto verkoopt of op naam van iemand anders wilt laten zetten. Als je een auto gaat leasen, dan houdt de financieringsmaatschappij meestal deze code achter tot je aan alle financiële verplichtingen hebt voldaan. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. De eerste 4 cijfers krijg je bij het op naam zetten van de auto, en de andere 5 cijfers krijg je als je de kentekencard ontvangt.

Je auto verkopen en het kentekenbewijs

Wanneer je besluit om je auto te verkopen, dan is het kentekenbewijs heel belangrijk. Hiermee toon je namelijk aan dat jij de eigenaar van de auto bent. Meestal zijn er 2 situaties waarbij een overdracht van het kentekenbewijs plaatsvindt, namelijk:

  • Je verkoopt je auto particulier
  • Je verkoopt je auto aan een garage of dealer

Als je je auto bij de garage of dealer inruilt voor een andere auto, dan geef je de kentekencard of het volledige papieren kentekenbewijs aan de betreffende medewerker. Je krijgt dan een vrijwaringsbewijs. Hiermee kun je laten zien dat de auto niet meer op jouw naam staat en dat je dus ook geen verplichtingen meer hebt, zoals het betalen van wegenbelasting, boetes, een WA-verzekering of laten uitvoeren van een apk.

Verkoop je je auto aan een particulier, dan draag je het kentekenbewijs ook over. Dit gebeurt dan meestal op het postkantoor, waar je het vrijwaringsbewijs ontvangt zodra het kenteken is overgeschreven.Ga altijd persoonlijk mee naar het postkantoor, om het vrijwaringsbewijs zelf in ontvangst te nemen. Zo weet je zeker dat de overschrijving van je auto goed is verlopen.

Export van je auto en het kentekenbewijs

Als je je auto wilt exporteren, dan moet je ook wat dingen regelen voor het kentekenbewijs.Je auto gaat immers het land verlaten, dus hoeft het kenteken niet meer in Nederland geregistreerd te blijven. Bij een RDW-keuringsstation of RDW-balie kun je je auto aanmelden voor uitvoer. De RDW of het RDW erkend bedrijf meldt de auto af in het kentekenregister, waarna de registratie van het kenteken direct is beëindigd.

Je ontvangt een papieren kentekenbewijs deel II, ook wel uitvoerkenteken genoemd. Hierop staan onder andere de naam- en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs. Met dit bewijs mag je in Nederland nog maximaal 14 dagen op de openbare weg rijden om de auto naar het buitenland te vervoeren.

FAQ

Officieel heb je alleen een volledig kentekenbewijs nodig als je je auto wilt verkopen. MIs je een deel, dan kun je dat bij de RDW opnieuw aanvragen. Zonder volledig kentekenbewijs kun je je auto niet verkopen.

Nee. Je kunt je auto niet verkopen zonder kentekencard, of met een onvolledig kentekenbewijs. Ontbrekende delen kun je opvragen bij de RDW.

Nee dat is niet mogelijk. Je moet eerst zorgen dat je je kentekencard weer terugkrijgt, door een nieuwe aan te vragen bij de RDW.

Alle artikelen

Snel je auto verkopen - hoe doe je dat?

Advies · Aan de slag met de verkoop

Je auto verkopen aan een particulier

Advies · Aan de slag met de verkoop

Auto verkopen aan een dealer - zo pak je dat aan

Advies · Aan de slag met de verkoop
Ontdek meer