Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Veilige betaling

Bij de verkoop van je huidige auto of aankoop van een occasion krijg je natuurlijk te maken met een betaling. Het is belangrijk dat die betaling veilig verloopt. In dit artikel enkele tips op een rij.

Betalen in Nederland

Als je een nieuwe auto of occasion koopt in Nederland, dan is de betaling vaak geen enkel probleem. De betalingen worden snel verwerkt. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van een betaling als de deal gesloten is met een betrouwbare partij, zoals een professioneel autobedrijf of een particulier waarmee je uitstekend door een deur kunt. Let wel op de banklimiet. Vaak moet je de banklimiet even verhogen om de betaling in een keer uit te kunnen voeren. Dit is vooral bij hogere bedragen het geval.

Kies een veilige locatie

Kies voor de auto- en geldoverdracht altijd voor een veilige locatie. Bij een autobedrijf doe je dat natuurlijk gewoon op kantoor. Indien je de auto koopt bij een particulier is de kans groot dat de deal aan de keukentafel wordt gesloten. Wil je liever niet thuis afspreken, kies dan voor een openbare en drukke locatie. Vermijd parkeergarages, kleine (land)weggetjes of afgelegen plaatsen. Het is verstandig om altijd een bekende mee te nemen. Geef dit ook aan de verkoper door. Weiger altijd afspraken laat in de avond of ’s nachts.

Aanbetaling

Doe geen aanbetalingen zonder de auto eerst gezien te hebben. Een aanbetaling dient bij de bezichtiging persoonlijk te worden bevestigd, bij voorkeur met een kopie van het paspoort. Stel tegelijkertijd een koopovereenkomst op waarin de betaalwijze en de overdracht van de papieren gedetailleerd worden vastgelegd. En vergeet niet: de auto is pas wettelijk jouw bezit wanneer je de originele autopapieren en de sleutels hebt ontvangen.

Tussenpersonen bestaan niet

Dubieuze verkopers kunnen voorstellen om een tussenpersoon in te schakelen. Let op: deze service bestaat niet! Stel in dit geval direct de betreffende partij op de hoogte van dergelijke voorstellen van verkopers. Deze partij zal dan onmiddellijk actie ondernemen. Tussenpersonen bestaan in het algemeen niet. Er zijn uitzonderingen, maar dan praat je wel over hogere segmenten. Zeer gefortuneerde mensen werken soms met ‘scouts’ die de auto voor hun werkgever kopen. Vaak praat je dan ook over heel andere bedragen.

little money, saving,

Verkoop van auto aan iemand uit het buitenland

Bij verkoop van je huidige auto aan iemand in het buitenland is het verstandig om vooraf goed af te spreken op welke manier de betaling voldaan zal worden. Een scenario waarbij de koper betaalt, maar waarbij het geld pas dagen later op je bankrekening wordt bijgeschreven, is niet wenselijk, helemaal niet als de koper in kwestie de auto al heeft meegenomen.

Als het gaat om een Euro-overschrijving – dat is een betaling binnen de Eurozone – dan wordt deze vaak binnen drie werkdagen verwerkt. Andere overschrijvingen duren gemiddeld vijf werkdagen. Ook drie werkdagen is te lang. Je wilt direct beschikken over het geld. Contant is ook niet altijd wenselijk. Maak dus duidelijke afspraken. In de meest ideale setting staat het geld op je rekening voordat de koper de auto ophaalt. Maak in dit geval altijd een koopcontract en wees netjes naar de koper toe. Eerlijkheid duurt het langst. Gebruik bij overschrijvingen alleen te volgen transfers met bijbehorende documentatie. Western Union, PayPal en MoneyGram horen hier niet bij. En: vraag om een kopie van het paspoort van de verkoper.

Expeditiebedrijf

Het voorstel om de betalingstransactie af te handelen via een expeditiebedrijf of een rederij, is meestal een poging tot oplichterij. Ga hier in geen enkel geval op in! Ook hier geldt: betaal nooit een auto die je nog niet gezien hebt. Betaal het geld alleen wanneer je tegelijkertijd de autopapieren en sleutels krijgt overhandigd. Vertrouw nooit onbekende tussenpersonen.

10 tips op een rij voor veilige aan/verkoop en betaling

Onthoud dat voorzichtigheid altijd belangrijk is bij het kopen van een occasion. Neem de tijd om onderzoek te doen, vragen te stellen en vertrouwen op te bouwen voordat je tot betaling overgaat. Om je goed op weg te helpen zetten we hier enkele belangrijke stappen en tips op een rij waarop je moet letten bij het betalen van een occasion op een veilige manier.

TIP 1 – Persoonlijk afspreken

Probeer altijd om persoonlijk af te spreken met de verkoper en de auto te bezichtigen voordat je tot betaling overgaat. Als de verkoper aandringt op enkel online communicatie en betaling, is dat vaak een waarschuwingssignaal.

TIP 2 - Inspecteer de auto

Neem de tijd om de auto grondig te inspecteren. Als je zelf niet veel kennis hebt van auto's, neem dan iemand mee die er verstand van heeft. Controleer de algehele staat, de kilometerstand, de carrosserie, de motor en het interieur.

TIP 3 - Vraag om documentatie

Vraag om de onderhoudsgeschiedenis, het kentekenbewijs, de APK-keuring en andere relevante documenten. Controleer of de gegevens overeenkomen met wat de verkoper heeft vermeld.

TIP 4 - Maak een proefrit

Vraag altijd om een proefrit voordat je tot aankoop overgaat. Zo weet je zeker dat de auto goed rijdt en geen verborgen gebreken heeft.

TIP 5 - Kies een veilige ontmoetingsplek

Als je eenmaal hebt besloten om de auto te kopen, kies dan voor een openbare en goed verlichte ontmoetingsplek om de betaling te doen en de auto op te halen.

TIP 6 - Contante betaling

Als je ervoor kiest om contant te betalen, doe dit dan bij een bank of in een openbare ruimte waar beveiligingscamera's aanwezig zijn. Bij iemand thuis kan ook, maar neem dan wel iemand mee. Tel in alle gevallen het geld samen met de verkoper en vraag om een kwitantie van de betaling.

TIP 7 – Bankoverschrijving

Een bankoverschrijving kan veiliger zijn dan contant betalen. Zorg ervoor dat je de juiste bankgegevens van de verkoper hebt en vraag om een bewijs van ontvangst of betaling.

TIP 8 - Pas op voor oplichting

Wees alert op veelvoorkomende oplichtingspraktijken, zoals verkopers die vragen om vooruitbetaling zonder de auto te laten zien, of die beweren dat ze in het buitenland zijn en de auto kunnen verschepen.

TIP 9 - Vertrouw op je instinct

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Als je je ongemakkelijk voelt bij de transactie of de verkoper, overweeg dan om af te zien van de aankoop.

TIP 10 – Let op verwerkingstijden van betalingen

In het buitenland gelden verwerkingstijden van bankbetalingen. Het kan 3 tot zelfs 5 dagen duren voordat het bedrag op je rekening is bijgeschreven. Let hier op als de koper uit het buitenland komt.

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een auto direct met iDEAL te betalen, aangezien iDEAL voornamelijk wordt gebruikt voor online betalingen in webshops en digitale transacties. Auto's zijn doorgaans grote aankopen en worden meestal via andere betaalmethoden afgerekend, zoals een bankoverschrijving, financiering, contante betaling of via een autolening. Wanneer je een auto wilt kopen, is het verstandig om contact op te nemen met de verkoper of het autobedrijf om te informeren naar de beschikbare betaalmethoden. Zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden die zij aanbieden voor het afrekenen van de auto. Het is belangrijk om een veilige en betrouwbare betaalmethode te kiezen, vooral bij grote aankopen zoals een auto.

Alle artikelen

Geloofwaardigheid van de verkoper 2

Geloofwaardigheid van de koper

Advies · Onderhandelen en verkopen
All negotiate right

Op de juiste manier onderhandelen

Advies · Onderhandelen en verkopen
Fraude advertenties en e-mails

Auto schorsen: hier moet je op letten

Advies · Onderhandelen en verkopen
Ontdek meer