Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Veilige betaling

De verkoop/koop van een tweedehandsauto is een transactie die vaak contant wordt gedaan en daarom dient u voorzichtig te werk te gaan. Om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt, dient u onderstaande punten in acht te nemen.

Kies voor de auto- en geldoverdracht een openbare en drukke locatie. Vermijd parkeergarages, kleine (land)weggetjes of afgelegen plaatsen. Neem bij voorkeur een bekende mee en geef dit aan de verkoper door. Een ideale plek is bijvoorbeeld voor een bank, waar u het betreffende bedrag meteen van uw rekening kunt halen. Afspraken laat in de avond of 's nachts kunt u het beste weigeren. Voor het overschrijven van het kenteken dient u zich vaak toch aan de openingstijden van het postkantoor of autobedrijf te houden.

Aanbetaling

Doe geen aanbetalingen zonder de auto eerst gezien te hebben. Een aanbetaling dient bij de bezichtiging persoonlijk te worden bevestigd, bij voorkeur met een kopie van het paspoort. Stel tegelijkertijd een koopovereenkomst op waarin de betaalwijze en de overdracht van de papieren gedetailleerd wordt vastgelegd. En vergeet niet: de auto is pas wettelijk uw bezit als u de originele autopapieren en de sleutels hebt ontvangen.

Overschrijving

Tweedehands auto's worden meestal contant betaald, overschrijvingen zijn zeldzaam en doorgaans ongebruikelijk. Met andere woorden: er moet een goede en begrijpelijke reden zijn waarom u geld zou moeten overmaken. Doe dit in principe nooit vooraf of zonder de auto te hebben gezien en een duidelijke afspraak met de verkoper te hebben gemaakt. Gebruik bij overschrijvingen alleen te volgen transfers met bijbehorende documentatie. Western Union, PayPal en MoneyGram horen hier niet bij. En: vraag om een kopie van het paspoort van de verkoper.

Expeditiebedrijf

Het voorstel om de betalingstransactie af te handelen via een expeditiebedrijf of een rederij, is meestal een poging tot oplichterij. Ga hier a.u.b. in geen enkel geval op in! Ook hier geldt: betaal nooit een auto die u niet eerst hebt gezien. Betaal het geld alleen wanneer u tegelijkertijd de autopapieren en sleutels krijgt overhandigd. Vertrouw nooit onbekende tussenpersonen.

Tussenpersonen

Dubieuze verkopers kunnen voorstellen om een tussenpersoon, bijvoorbeeld AutoScout24, in te schakelen. Let op: deze service bestaat niet! Stel ons a.u.b. direct op de hoogte van dergelijke voorstellen van verkopers. Wij zullen dan onmiddellijk actie ondernemen.

Tip:

  • Accepteer andere betalingsmethoden dan contanten alleen
  • als u hiervoor een begrijpelijke, geloofwaardig uitleg krijgt.
  • Doe nooit een aanbetaling voordat u de auto hebt gezien.
  • Maak ingeval van een girale geldoverdracht altijd een kopie van het paspoort van de verkoper.
  • AutoScout24 zal nooit als tussenpersoon optreden.

Alle artikelen

Op de juiste manier onderhandelen

Advies · Onderhandelen en verkopen

Auto schorsen

Advies · Onderhandelen en verkopen

Contact opnemen met de koper

Advies · Onderhandelen en verkopen
Ontdek meer