Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Je auto verkopen aan een particulier

Zelf je auto verkopen levert altijd meer op dan inruilen of je auto verkopen aan een opkoper van auto’s. Je auto verkopen aan een particulier is dan een goed alternatief. We vertellen je hier waarop je zoal moet letten.

Plaats advertenties

Ben je van plan om je auto aan een particulier te verkopen, dan zul je je auto moeten adverteren op plaatsen waar particulieren zoeken naar een auto. Dat kan zo eenvoudig zijn als een briefje in de supermarkt, of een bordje met “te koop”achter de voorruit.Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van advertentiesites zoals Autoscout24 en daar je auto te koop zetten.

Hoe ziet een goede advertentie eruit?

Met een goede advertentie verkoopt je auto beter. Mensen die op zoek zijn naar een auto, willen graag veel informatie over de auto, maar ook eerlijke informatie. Verzwijg bijvoorbeeld niet dat er een kras op de bumper zit of dat er een klein deukje bij de koplamp zit. Een goede advertentie bevat minstens het volgende:

  • Heldere beschrijving van merk en type auto, motorisering, kleur, etc.
  • Minimaal 5 duidelijke foto’s van de buiten- en binnenkant
  • Informatie over de apk
  • Contactgegevens zoals e-mailadres en telefoonnummer

Een goede tekst geeft de potentiële koper inzicht in de staat van de auto. Besteed dus veel aandacht aan de tekst en maak duidelijke foto’s. Onduidelijke foto’s kunnen de indruk wekken dat de auto niet in goede staat is, dus zorg dat je auto goed zichtbaar is en dat de foto’s mooi scherp zijn.

Laat je auto vooraf keuren

Als je je auto te koop zet, dan is het een goed idee om je auto kort voor de verkoop te laten keuren. De potentiële koper weet dan dat de auto goedgekeurd is en voorlopig niet opnieuw gekeurd hoeft te worden. Dat vergroot de kans dat je auto verkocht wordt. En misschien kun je ook wel een betere prijs krijgen voor je auto. Soms duurt het echter nog lang voordat je auto gekeurd wordt. In de tussentijd heb je nog steeds de kosten van belasting en verzekering. Daarom is een tussentijdse keuring soms geen gek idee.

Maak je auto grondig schoon

Niets verkoopt slechter dan een vies uitziende auto met allemaal rommel op de voorstoelen en volgepropte vuilnisbakjes. Zorg dus dat je je auto grondig schoonmaakt voordat je foto’s gaat maken en gaat adverteren. Pak een stofzuiger en maak alle bekleding aan de binnenkant schoon en stofvrij. Poets je stuurwiel en dashboard mooi op en zorg ook dat je kofferbak netjes opgeruimd is. De bekleding kun je schoonmaken met speciale borstels en reinigingsmiddelen, zodat alle vlekken eruit gaan en je auto weer fris ruikt.

Neem de tijd voor de koper

Als je je auto aan een particulier wilt verkopen, is het goed om even stil te staan bij de tijd die het kan kosten. Je kunt telefoontjes krijgen van potentiële kopers die vragen hebben, of een proefrit in je auto willen maken. Zorg dat je tijd hebt om mensen te woord te staan, want misschien zit er wel iemand tussen die straks jouw auto koopt. Dit kan best tijdrovend zijn, omdat er misschien ook mensen langskomen die uiteindelijk je auto niet zullen kopen. Daar moet je dan toch tijd in steken, om je auto uiteindelijk verkocht te krijgen.

Leg het onderhoudsboekje klaar

Houd er rekening mee dat sommige kopers graag het onderhoudsboekje willen inzien om erachter te komen of je auto al het benodigde onderhoud heeft gehad. Als je je auto altijd netjes hebt laten keuren en onderhouden, dan is dat een groot pluspunt bij de verkoop van je auto. De staat van onderhoud is dan immers zo goed mogelijk en dat is ook vastgelegd. Door het onderhoudsboekje klaar te leggen voorkom je vervelende en lange discussies over technische zaken en kun je laten zien dat je auto voor 100% in orde is.

Welke documenten geef je aan de koper?

Naast het klaarleggen van het onderhoudsboekje, is het ook verstandig om nog wat andere documenten binnen handbereik te hebben als kopers komen kijken naar je auto. Zo kan er bijvoorbeeld gevraagd worden om:

  • het volledige kentekenbewijs
  • verzekeringspapieren
  • apk keuringsrapporten

Als je de auto verkoopt, dan zal de nieuwe eigenaar de auto willen laten overschrijven. Hiervoor is het volledige kentekenbewijs nodig. Daarmee kun je samen met de koper naar het postkantoor gaan om de auto over te laten schrijven. Zorg dat je dit pas doet nadat het aankoopbedrag op je bankrekening is bijgeschreven. Op het postkantoor ontvang je na de overschrijving een vrijwaringsbewijs waarmee je vrijgesteld bent van o.a. de wegenbelasting.

FAQ

Nee, in principe hoeft dat niet, tenzij je andere afspraken maakt met de koper. Zorg wel dat je deze afspraken schriftelijk vastlegt en samen ondertekent, zodat er geen discussie over kan ontstaan.

Je kunt de dagwaarde opvragen bij je verzekeraar of gebruik maken van een koerslijst

Alle artikelen

hero-unfall

Kentekenbewijs kwijt - wat nu?

Advies · Aan de slag met de verkoop
nummernschild

Auto verkopen en kentekenbewijs overschrijven

Advies · Aan de slag met de verkoop
All raise the sellingchance - premium and plus listings

Snel je auto verkopen - hoe doe je dat?

Advies · Aan de slag met de verkoop
Ontdek meer