Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Snel je auto verkopen - hoe doe je dat?

Je hebt net een proefrit gemaakt in de auto van je dromen, en nu wil je je oude auto zo snel mogelijk verkopen. Hoe pak je dat het beste aan? Wij geven je hier een paar handige tips.

Redenen waarom je snel je auto wilt verkopen

Rustig de tijd nemen om je auto te verkopen is meestal het beste, omdat je dan rustig kunt wachten op de juiste koper. Er kunnen echter situaties zijn waarin het prettig is als je je auto snel wilt verkopen. Je vertrekt bijvoorbeeld binnenkort voor een langere periode naar het buitenland, of misschien ga je verhuizen en wil je meteen een andere auto kopen. Het kan natuurlijk ook dat je net een nieuwe baan hebt gekregen met bijbehorende leaseauto, waardoor je je eigen auto niet meer nodig hebt. Of misschien heb je wel een mooie auto gezien die je wilt kopen en staat je oude auto nu alleen maar in de weg.

Allemaal goede redenen om snel je auto te verkopen. Anders wordt het een extra kostenpost die je liever niet hebt. Als je je auto verkoopt, dan hoef je immers geen onderhoudskosten, verzekering en wegenbelasting meer te betalen. Een goed argument om snel je auto te verkopen. Maar hoe doe je dat? En wat is de snelste manier?

Ruil je auto in

Je auto inruilen is de snelste manier om van je auto af te komen. Als je bij een garage of dealer een andere auto wilt kopen, dan kun je je oude auto inruilen om zo korting te krijgen op de aankoopprijs van je nieuwe auto. Je kunt zowel een nieuwe als tweedehands auto inruilen. Met de dealer onderhandel je dan over de prijs voor je inruilauto. Het is dus goed om vooraf zelf een inschatting te maken van wat je auto ongeveer nog waard is op het moment van inruilen. Zo kun je makkelijker onderhandelen.

Het nadeel van inruil is, dat je niet altijd de inruilprijs krijgt die je misschien zelf in gedachten had. Veel dealers geven tegenwoordig korting als je bij hen een auto koopt zonder dat je een auto inruilt. Deze korting wordt dan afgetrokken van het inruilbedrag wat jij misschien bedacht had, waardoor je uiteindelijk minder terugkrijgt. Het voordeel is dan weer, dat je snel je auto kwijt bent.

Verkoop je auto aan een opkoper

Deze optie gaat ook vrij snel. Een opkoper van auto’s heeft vaak een groot netwerk, waar hij veel auto’s aan kwijt kan. Heeft je auto wat schade, of moet er iets gerepareerd worden, dan kun je een opkoper bellen. Opkopers kopen auto’s waarvan ze denken dat er nog wat aan te verdienen valt, dus je auto moet nog wel in een redelijke staat zijn.

Er is best een goede kans dat de opkoper je auto zal willen opkopen. De vraag is natuurlijk wel wat voor prijs je dan voor je auto krijgt. De opkoper weet namelijk dat jij snel van je auto af wilt en zal dus niet de beste prijs bieden. Het voordeel is wel, dat je op deze manier snel van je auto af kunt komen. En dan neem je misschien een lagere prijs wel voor lief.

Verkoop je auto via internet

Als je wat minder haast hebt met de verkoop van je auto, kun je je auto op internet adverteren. Daar zijn speciale websites, voor, zoals bijvoorbeeld Autoscout24, waar je je tweedehands auto te koop kunt zetten.

Deze methode kost wat meer tijd. Je moet immers foto’s nemen, een goede advertentie maken, deze plaatsen op verschillende websites en vragen beantwoorden via e-mail of telefoon. Je moet tijd reserveren om potentiële kopers de auto te laten zien en eventueel mee te gaan met proefritten. Toch zitten er ook voordelen aan deze manier van je auto verkopen, namelijk:

  • Adverteren is meestal gratis
  • Je krijgt vaak een betere prijs voor je auto
  • Courante auto’s verkopen snel
  • Je bepaalt zelf de prijs

Op autoverkoopsites kun je snel zien of jouw type auto vaak aangeboden wordt en voor welke prijs. Zo krijg je een indruk van de verkoopbaarheid van je auto.

Schakel een autoverkoopservice in

Dit is ook een vrij snelle manier om je auto te verkopen. Je meld je aan bij een autoverkoopservice en binnen 1 of 2 dagen ontvang je een bod op je auto. Dit bod kun je weigeren of accepteren. Als je het bod accepteert, mag je je auto inleveren bij een inleverlocatie, waarna je binnen 1-2 dagen het geld op je bankrekening gestort krijgt. Wil je weten wat de belangrijkste verschillen zijn tussen het inschakelen van een verkoopservice of zelf je auto verkopen? Kijk dan even in tabel 1.

Tabel 1 Belangrijke verschillen tussen een autoverkoopservice en zelf verkopen

Verkoopservice Zelf verkopen
Snel je auto kwijt (1-2 dagen) Het kan een paar weken duren voordat je auto is verkocht
Je krijgt niet de hoogste verkoopprijs Je krijgt meestal een goede prijs voor je auto
Toegang tot groot netwerk/bereik Minder groot netwerk/bereik

Ook hier geldt dat je uiteindelijk voor gemak moet betalen. Je zult dus ook hier niet de hoogste prijs voor je auto krijgen. Aan de andere kant kun je wel snel je auto verkopen.

FAQ

De dagwaarde vormt vaak de basis voor de waardebepaling van je auto. Soms kan je auto meer waard zijn, door bijvoorbeeld extra opties die je erop hebt laten zetten. Je moet dan zelf inschatten hoeveel meerwaarde dat geeft aan je auto en dat meenemen in de verkoopprijs.

De snelste manier is inruilen voor een andere auto. Lukt dat niet, bijvoorbeeld ivm financiële problemen, dan kun je een opkoper of verkoopservice inschakelen.

Alle artikelen

hero-unfall

Kentekenbewijs kwijt - wat nu?

Advies · Aan de slag met de verkoop
nummernschild

Auto verkopen en kentekenbewijs overschrijven

Advies · Aan de slag met de verkoop
Verhandeln

Je auto verkopen aan een particulier

Advies · Aan de slag met de verkoop
Ontdek meer