Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Waardebepaling

De prijs speelt een grote rol bij het verkopen van je auto omdat het invloed heeft op de interesse van potentiële kopers. Een redelijke prijs vergroot je kans om de auto te verkopen. Vraag je te veel, dan kunnen mensen afhaken. Vraag je te weinig, dan verlies je geld. Wat is dan de juiste prijs?

Auto succesvol verkopen

Je staat op het punt om je auto te verkopen en je hebt mooie foto’s gemaakt en een duidelijke advertentietekst geschreven. Nu moet je nog een prijskaartje aan je auto hangen. Dat kan best lastig zijn. Want wat is je auto eigenlijk waard? Om je auto snel en met succes te verkopen, moet je prijs niet veel hoger liggen dan die van vergelijkbare auto's. Veel potentiële kopers sorteren vaak de zoekresultaten op de laagste prijs, waardoor de goedkoopste auto vaak bovenaan in de zoekresultaten verschijnt. Uiteraard wil je een goede prijs voor je auto krijgen. Met de gratis AutoScout24 Waardebepaling kun je de juiste verkoopprijs vinden voor een snelle en succesvolle verkoop.

Zo werkt AutoScout24 Waardebepaling

Hoe de AutoScout24 Waardebepaling werkt? We leggen het graag even uit. AutoScout24 kijkt naar verschillende gegevens van je auto, zoals het merk, het model, het bouwjaar, het type brandstof, het vermogen, de kilometerstand en de transmissie. Dan vergelijkt de waardebepaling je auto met andere auto's van hetzelfde merk en model die te koop staan op AutoScout24. De aanbevolen verkoopprijs is een schatting, gebaseerd op gemiddelde prijzen in de AutoScout24 database. Het is dus geen garantie dat je je auto voor dit bedrag zult verkopen. Het geeft je gewoon een idee van wat vergelijkbare auto's doorgaans op AutoScout24 in Nederland kosten. Deze schatting wordt gemaakt op basis van 99% van alle vergelijkbare auto's.

Zelf een waarde bepalen

Het is natuurlijk niet verplicht om de AutoScout24 Waardebepaling te gebruiken. Je kunt ook zelf proberen de waarde van je auto in te schatten. Jij weet als eigenaar natuurlijk als geen ander wat er op en aan de auto zit en of je eventuele kostbare aanpassingen hebt doorgevoerd. Misschien heeft de auto wel een aangepast onderstel gekregen, duurdere wielen of een uitgebreide upgrade van de uitrusting. Heb je bijvoorbeeld net nieuwe banden laten monteren, dan hoeft de nieuwe eigenaar die kosten niet te maken. Al deze zaken zijn van invloed op de waarde van je auto. Maar wees realistisch bij het vaststellen van de prijs. Een te hoog bedrag kan de verkoop vertragen, terwijl een eerlijke prijs de verkoop kan versnellen. Wees ook open over het onderhoudsverleden en eventuele fabrieksgarantie, want dat kan interessant zijn voor potentiële kopers. Kortom: zorg ervoor dat je de auto zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor een breed publiek.

Tip om de waarde te bepalen van je auto

Om je goed op weg te helpen met de waardebepaling van je auto, is het verstandig om een aantal zaken op een rij te zetten. Hieronder volgen enkele handige tips.

Onderzoek vergelijkbare advertenties: Kijk naar vergelijkbare auto's die momenteel te koop zijn op websites zoals AutoScout24 om een idee te krijgen van wat vergelijkbare voertuigen kosten.

Bouwjaar en kilometerstand: Houd rekening met het bouwjaar van je auto en de kilometerstand. Nieuwere auto's met minder kilometers zijn over het algemeen meer waard.

Merk en model: Het merk en het specifieke model van je auto hebben invloed op de waarde. Populaire en betrouwbare merken kunnen vaak meer opbrengen.

Onderhoudsgeschiedenis: Een bijgehouden onderhoudsboekje kan de waarde van je auto verhogen. Zorg ervoor dat je alle reparaties en onderhoudsbeurten noteert.

Extra uitrusting: Denk aan extra's zoals lederen bekleding, een zonnedak, navigatie of geavanceerde veiligheidsfuncties. Deze kunnen de waarde van je auto aanzienlijk verhogen.

Technische staat: Laat je auto nakijken door een monteur om eventuele problemen op te sporen. Een goed onderhouden auto is meer waard.

Schade en cosmetische gebreken: Beoordeel eventuele schade of cosmetische gebreken en overweeg om dit eventueel te repareren.

Marktvraag: Let op de vraag naar jouw specifieke type auto. Sommige type auto’s, zoals SUV’s of elektrische auto’s, zijn extra populair en leveren daarom meer op.

Verbruik: Efficiënte auto's zijn vaak aantrekkelijker voor kopers en kunnen een hogere waarde hebben.

Professionele taxatie: Overweeg een professionele taxateur in te schakelen om de waarde van je auto vast te stellen. Vooral als je een zeldzame of waardevolle auto hebt is dit raadzaam.

Pagare bollo auto online

De waarde van een elektrische auto

Bij de opkomst van elektrische auto’s was er wat onduidelijkheid over de restwaarde. Destijds maakten sommige mensen zich zorgen of de accutechnologie op lange termijn betrouwbaar zou zijn. Ook was het onzeker of elektrisch rijden wel de toekomst had en of er een voldoende dekkend netwerk van laadstations zou ontstaan. Deze zorgen bleken ongegrond. Elektrische auto's verliezen niet meer waarde dan benzineauto's. Sterker nog, sommige elektrische auto's behouden hun waarde zelfs beter dan benzineauto's.

Bij het berekenen van de waarde van elektrische auto's moet je wel rekening houden met zaken als oplaadmogelijkheden en de batterijconditie. Een elektrische auto met een 3-fase oplaadsysteem is bijvoorbeeld meer waard dan een met een 1-fase systeem, omdat het sneller kan opladen. Tegenwoordig kun je ook redelijk eenvoudig de staat van een accupakket laten controleren. Normaal gesproken verliest de batterij van een elektrische auto elk jaar ongeveer 2 procent van zijn capaciteit.

Wat vinden kopers interessant?

Kopers van tweedehands auto's kijken niet alleen naar het uiterlijk en de motor van de auto. Ze hechten ook waarde aan andere aspecten, zoals extra functies. Een auto die is uitgerust met luxe opties zoals een panoramadak, airconditioning of verwarmde stoelen, heeft doorgaans een hogere waarde dan een basisversie waarbij je de ramen nog handmatig naar beneden moet draaien. Maar welke extra functies maken een auto nu echt aantrekkelijker voor kopers en duwen de prijs van een auto flink omhoog? Hieronder zetten we enkele gewilde opties op een rij.

 • (Adaptieve) cruise control

 • Achteruitrijcamera

 • Actieve rijhulpsystemen

 • Airco

 • Apple CarPlay & Android Auto

 • Bluetooth-connectiviteit

 • DAB+ radio

 • Elektrische stoelbediening

 • Geïntegreerde navigatie

 • Lederen bekleding

 • Multifunctioneel stuurwiel

 • Panoramadak

 • Premium geluidsinstallatie

 • Stoelverwarming

 • Stuurwielverwarming

 • Touchscreen

Onderhandelingsruimte

Het bepalen van de juiste verkoopprijs voor een auto kan lastig zijn, maar er zijn – zoals na het lezen van dit artikel waarschijnlijk wel duidelijk is geworden – verschillende strategieën en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je niet te veel of te weinig geld vraagt.

Als je alles goed overweegt, krijg je een duidelijk idee van wat een redelijke prijs zou kunnen zijn. Het is belangrijk om een prijs te vragen die realistisch is, zodat je de verkoop niet moeilijker maakt dan nodig. Onthoud dat kopers meestal proberen te onderhandelen, dus houd wat ruimte open voor onderhandelingen bij het vaststellen van de prijs. Als je je auto snel hebt verkocht, had je waarschijnlijk een erg goede vraagprijs.

Dat is zeker mogelijk bij AutoScout24. Als je advertentie al wat langer online staat, dan is het wellicht interessant om de vraagprijs te verlagen zodat je de auto nog aantrekkelijker maakt voor potentiële kopers. De prijs van een advertentie kan je altijd aanpassen, zowel omlaag als omhoog. Stel dat de waarde van een bepaalde uitvoering is gestegen, is het altijd mogelijk om ook een prijsverhoging door te voeren. Gebruikers van AutoScout24 hebben inzicht in de ‘prijshistorie’ van een advertentie. Ze kunnen precies zien wat de oorspronkelijke vraagprijs was. Op deze manier blijft het voor iedereen transparant.

Alle artikelen

auto-kaufen

Auto verkopen aan een dealer - zo pak je dat aan

Advies · Aan de slag met de verkoop
All raise the sellingchance - premium and plus listings

Snel je auto verkopen, hoe doe je dat?

Advies · Aan de slag met de verkoop
Auto verkooptips

Advertentietips voor het verkopen van een auto

Advies · Aan de slag met de verkoop
Ontdek meer