Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Voorbereiden op de verkoop - de 7 gouden regels

Wie het beste aas heeft, vangt de grootste vis – dat is een oude volkswijsheid. In ons geval wil dat zeggen: hoe beter je advertentie is, des te sneller verkoop je jouw auto. Volg daarom onze onderstaande 7 gouden regels en verkoop je auto met succes!

1. Kies een pakkende titel

Het begint allemaal met de titel van de advertentie. Dit is de eerste indruk die potentiële kopers krijgen van jouw auto. Kijk of het lukt om meer dan alleen een opsomming van technische feiten te krijgen en om emotionele kenmerken te noemen van jouw auto.

Unieke eigenschappen in de spotlight

Gebruik het veld "modelvariant" om de unieke eigenschappen van de auto te benadrukken. Denk hierbij aan functies zoals geavanceerde veiligheidstechnologieën, luxe interieurdetails, brandstofbesparende systemen of opmerkelijke prestaties. Door deze eigenschappen vooraan in de titel te plaatsen vallen ze meteen op en werken ze onderscheidend ten opzichte van het overige aanbod.

Een emotioneel beroep op kopers

Bij het kopen van een auto spelen zowel rationele als emotionele overwegingen een rol. Idealiter spreekt een titel beide aspecten aan. Stel je voor dat je in de schoenen staat van de potentiële koper. Welke emoties wil je oproepen? Is het gevoel van avontuur, comfort, snelheid, of veiligheid? Een effectieve titel wekt een verlangen op, een gevoel van "dit is de auto die ik wil hebben."

2. Wees volledig

Laat potentiële kopers kennismaken met jouw auto door een gedetailleerde beschrijving te geven die verder gaat dan alleen de oppervlakkige feiten. Dit is het moment om de unieke kenmerken en voordelen van de auto te benadrukken.

De details

Omschrijf de auto zo nauwkeurig mogelijk. Som hierbij niet alleen de harde feiten op, zoals merk, model en bouwjaar, maar gebruik het vrije tekstveld voor individuele en gedetailleerde beschrijvingen. Noem indien mogelijk alle zaken die de auto aantrekkelijk maken. Daartoe behoren elektrische bedienbare ramen, getinte ruiten en extra's zoals speciale opties.

Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst en dit geldt ook voor je autoadvertentie. Als er minder sterke punten, gebreken of defecten zijn, wees dan open en vertel dit eerlijk in de advertentie. Of het nu gaat om een kleine kras op de achterbumper of een eerder vervangen motor, het is belangrijk om deze informatie te delen.

Een volledig plaatje

Het doel van een detailleerde beschrijving is om kopers een volledig beeld van jouw auto te geven. Een transparante en gedetailleerde beschrijving geeft kopers het vertrouwen om de auto te overwegen en contact met je te zoeken.

3. Geef de advertentie vorm

In het vrije tekstveld kun je de leesbaarheid van de advertentie vergroten door het gebruik van vette letters, opsommingstekens en alinea's. Op die manier wordt de advertentie leesbaarder en gaan mensen niet alleen af op de foto’s. Bovendien maakt dat het geheel overzichtelijk en kom je gestructureerd over op potentiële kopers.

4. Wek verwachtingen!

Of het nu om prestaties, kwaliteit of emoties gaat: probeer altijd positieve verwachtingen te wekken. Wees bij de beschrijving van de prestaties en kwaliteit echter waarheidsgetrouw: de genoemde feiten moeten kloppen, anders bestaat het risico op onaangename misverstanden en zelfs mogelijk juridische problemen als je bijvoorbeeld een ongevalsschade verzwijgt of onwaarheden verkondigt. Met emotionele beloften kun je natuurlijk wat vrijer omgaan. Rijplezier is immers een rekbaar begrip en geen enkele koper zal een gebrek aan rijplezier protesteren, zolang de prestaties en staat kloppen. Ook hier geldt weer: blijf geloofwaardig.

5. Vermijd onnodige afkortingen en optimaliseer de omschrijving

Hoewel afkortingen handig kunnen zijn om ruimte te besparen, moet je onthouden dat je voor je advertentie een royale limiet van 4.000 tekens hebt. Dat geeft je meer dan genoeg ruimte om je auto tot in detail te beschrijven, zodat potentiële kopers echt begrijpen wat jouw auto te bieden heeft. Het niet gebruiken van onnodige afkortingen maakt jouw advertentie leesbaarder en duidelijker.

Keep it simple

Als je afkortingen gebruikt, bedenk dan altijd hoe geïnteresseerde kopers hun zoekopdrachten uitvoeren. Niet iedereen zal bekend zijn met specifieke afkortingen die jij misschien gebruikt. En andersom natuurlijk ook: niemand zal zoeken op “paardenkracht”, maar wel op “PK”.

Denk aan zoektermen

Bij het opstellen van je advertentie, probeer je in te beelden welke zoektermen potentiële kopers zouden kunnen gebruiken. Het gebruik van gewone termen en volledige beschrijvingen helpen om jouw advertentie op te laten vallen in zoekresultaten. Denk bijvoorbeeld aan specifieke uitvoeringen of motorisering, maar ook accessoires zoals een panoramadak en stoelverwarming. Op die manier trek je niet alleen mensen die op het platform zoeken naar een auto, maar ook je beschrijving zal potentiële kopers aantrekken vanuit zoekmachines, zoals Google.

6. Gebruik begrijpelijke taal en vermijd vakjargon

Het vermijden van vaktaal in je autoadvertentie is van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw advertentie duidelijk en toegankelijk is voor alle potentiële kopers. Hoewel jij wellicht vertrouwd bent met termen zoals "ACC" of "Connected Drive", is het essentieel om te beseffen dat de meeste geïnteresseerden, met name ouderen, hier mogelijk niet bekend mee zijn..

Jouw doel is om jouw auto zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren aan een zo breed mogelijk publiek. Het gebruik van vaktermen kan potentiële kopers afschrikken en tot verwarring leiden. Om die reden is het slim om vaktermen te vermijden of om ze op een begrijpelijke manier uit te leggen. In plaats van alleen "ACC" te vermelden, kan je bijvoorbeeld vermelden dat het gaat om "adaptieve cruise control". Hierdoor begrijpt iedereen wat je bedoelt, ongeacht hun technische achtergrond.

7. Maak gebruik van de bestaande klikvelden

Het gebruik van de bestaande klikvelden in jouw autoadvertentie is een slimme strategie om de verkoop van jouw auto te versnellen. Dit komt omdat de meeste kopers advertenties op AutoScout24 doorzoeken met behulp van filters, wat gebaseerd is op databasevelden die jij ook bij het opstellen van jouw advertentie kunt benutten. Door deze categorieën zorgvuldig in te vullen, vergroot je de zichtbaarheid van jouw advertentie en maak je het potentiële kopers gemakkelijker om jouw auto te vinden.

Filters zijn de sleutel tot het vinden van de juiste auto. Kopers kunnen hun zoekopdrachten verfijnen op basis van specifieke criteria zoals merk, model, bouwjaar, kilometerstand en meer. Door de juiste informatie in de klikvelden op te nemen, zorg je ervoor dat jouw auto in de zoekresultaten van de kopers verschijnt wanneer deze criteria worden toegepast.

Vul de bestaande filtervelden aan met geschreven tekst in de advertentie. Het is handig om synoniemen te gebruiken voor bepaalde zaken. Denk bijvoorbeeld aan “schuifdak” voor “panoramadak” of “verwarmbare stoelen” voor “stoelverwarming”. Op die manier ben je op beide zoektermen vindbaar.

Alle artikelen

Garantiekeurmerk

APK-keuring en techniek

Advies · Voorbereiden op de verkoop
Ontdek meer