Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Auto slepen – Dit moet je weten

Het slepen van een auto kan een stressvolle ervaring zijn, vooral als je het niet vaak doet. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het slepen van een auto, van de veiligheidsvoorschriften tot handige tips om problemen te voorkomen.

Is het veilig om een auto te slepen?

Veiligheid staat voorop bij het slepen van een auto. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je geen gevaar veroorzaakt voor jezelf en andere weggebruikers. Het is bijvoorbeeld cruciaal dat je de juiste sleepuitrusting gebruikt en de regelgeving volgt.

  1. Gebruik een geschikte sleepkabel of -stang: een sleepkabel moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de auto aan te kunnen. Een stalen sleepkabel is vaak de beste keuze, maar je kunt ook een sleepstang gebruiken, die voorkomt dat de gesleepte auto te dicht bij de sleepwagen komt.
  2. Zorg dat de gesleepte auto goed zichtbaar is: de auto die gesleept wordt, moet altijd waarschuwingslichten gebruiken. In Nederland is het verplicht om de alarmlichten ingeschakeld te hebben tijdens het slepen.
  3. Maximale snelheid: de maximumsnelheid bij het slepen van een auto in Nederland is 50 km/u. Dit is belangrijk om in gedachten te houden omdat sneller rijden gevaarlijke situaties kan opleveren, zoals verminderde controle over de voertuigen.

Wat zijn de regels voor het slepen van een auto?

Het is belangrijk om te weten welke wetten en regels van kracht zijn in Nederland en andere Europese landen als het gaat om het slepen van een voertuig. Hieronder belichten we enkele van de belangrijkste regels.

  1. Sleepkabel of sleepstang: zoals eerder genoemd is het in Nederland verplicht om een goedgekeurde sleepkabel of sleepstang te gebruiken. Deze moet voldoende lengte hebben, maar mag niet langer zijn dan vijf meter.

  2. Gesleepte auto moet APK-goedgekeurd zijn: een auto die gesleept wordt, moet geldig APK-gekeurd zijn. Als het voertuig geen geldige keuring heeft, moet het op een trailer worden vervoerd in plaats van gesleept.

  3. Beide voertuigen moeten verzekerd zijn: zowel de sleepauto als de gesleepte auto moet verzekerd zijn. Dit geldt ook als het gesleepte voertuig tijdelijk niet gebruikt wordt.

  4. Bestuurder in de gesleepte auto: in Nederland is het verplicht dat er een bestuurder zit in de gesleepte auto, tenzij het voertuig wordt vervoerd op een trailer.

Belangrijk om te onthouden: in veel Europese landen zijn de regels voor het slepen strenger dan in Nederland. Het is dus verstandig om vooraf de lokale regelgeving te controleren als je van plan bent om een auto te slepen in het buitenland.

Hoe sleep je een auto veilig?

Nu we de regels hebben besproken, is het tijd om te kijken naar de stappen die je moet volgen om een auto veilig te slepen.

1. Kies de juiste uitrusting

Het kiezen van de juiste sleepkabel of sleepstang is essentieel. De kabel of stang moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de auto aan te kunnen en mag niet te lang zijn. Een sleepstang heeft als voordeel dat die meer controle biedt, vooral op drukke wegen of bij hogere snelheden.

2. Bevestig de kabel of stang correct

De sleepkabel moet goed bevestigd zijn aan zowel de sleepauto als de gesleepte auto. De meeste auto's hebben speciale sleepogen aan de voor- en achterkant van het voertuig. Controleer de handleiding van de auto om te zien waar deze zich bevinden. Meestal zitten die achter een klein afneembaar luikje in de bumper. Soms moet je sleepoog op die plek in een frame schroeven. Dat sleepoog vind je dan in je auto, meestal in de bak waar ook een reservewiel ligt of een bandreparatieset.

3. Communicatie tussen de bestuurders

Zorg ervoor dat er duidelijke communicatie is tussen de bestuurders van beide voertuigen. Mobiele telefoons of handsfree communicatiemiddelen kunnen hierbij helpen. Het is belangrijk om af te spreken hoe je elkaar waarschuwt voor het remmen of afslaan.

4. Vermijd plotselinge bewegingen

Bij het slepen van een auto moet je plotselinge bewegingen zoveel mogelijk vermijden. Dit betekent langzaam optrekken, soepel remmen en voorzichtig sturen. Het gesleepte voertuig heeft minder controle, dus je wilt voorkomen dat de bestuurder in paniek raakt of de controle verliest. Als de motor van het gesleepte voertuig niet kan lopen, dan ontbreken stuur- en rembekrachtiging.

5. Blijf alert op de weg

Bij het slepen van een voertuig moet je extra alert zijn op het verkeer om je heen. Blijf op de rechterrijstrook rijden en probeer zo min mogelijk van rijstrook te wisselen. Houd ook voldoende afstand tot andere weggebruikers om mogelijke ongelukken te voorkomen.

Alternatieven voor het slepen van een auto

Als het slepen van een auto niet mogelijk of wenselijk is, zijn er gelukkig andere opties beschikbaar. Deze alternatieven kunnen handiger, veiliger of zelfs voordeliger zijn, afhankelijk van de situatie.

1. Pechhulp inschakelen

De meest voorkomende en vaak de veiligste optie is het inschakelen van een professionele pechhulpdienst, zoals de ANWB of andere internationale aanbieders. Zij hebben de juiste middelen en ervaring om je auto veilig te vervoeren. Vaak hebben ze ook geavanceerde sleepwagens en kunnen ze snel ter plekke zijn, wat vooral handig is op drukke of gevaarlijke locaties.

Daarnaast bieden pechhulpdiensten vaak aanvullende services, zoals een mobiele monteur die ter plekke kleine reparaties kan uitvoeren. Dit kan je veel tijd en moeite besparen, aangezien je in sommige gevallen helemaal niet gesleept hoeft te worden.

2. Auto vervoeren op een aanhanger

Als het niet mogelijk is om een auto te slepen of als je de voorkeur geeft aan een veiliger methode, kun je ervoor kiezen om de auto op een aanhanger of autotrailer te vervoeren. Dit is vooral handig als je een langere afstand moet afleggen of als de auto die gesleept moet worden geen geldig APK-keuringsbewijs heeft. Het vervoeren van de auto op een aanhanger voorkomt slijtage aan het gesleepte voertuig en vermindert het risico op schade tijdens het transport.

Houd er rekening mee dat je voor het rijden met een aanhanger een geldig rijbewijs BE nodig hebt, afhankelijk van het gewicht van de aanhanger en de auto.

3. Huur een transportbedrijf in

In sommige gevallen kan het handiger zijn om een professioneel transportbedrijf in te schakelen om je auto van A naar B te brengen. Dit is vooral van belang bij een beschadigde auto die niet veilig gesleept kan worden, of als je een luxe of klassieke auto vervoert en risico's op schade wilt minimaliseren.

Transportbedrijven beschikken over speciaal uitgeruste voertuigen die zorgen voor veilig en efficiënt transport van je auto, ongeacht de afstand. De kosten voor deze service zijn vaak hoger dan bij een sleepdienst, maar je hebt meer zekerheid en bescherming voor je voertuig.

4. Gebruik maken van een autotransporter

Een autotransporter kan een geschikte oplossing zijn voor het verplaatsen van een auto, vooral als je zelf geen sleepwagen of aanhanger hebt. Dit zijn vaak platte vrachtwagens met een hydraulisch laadmechanisme, die je auto gemakkelijk kunnen laden en vervoeren zonder dat de auto zelf op de weg hoeft te rijden.

Wat als je geen sleepkabel of -stang hebt?

Als je geen sleepkabel of sleepstang hebt, kun je het beste een professionele sleepdienst inschakelen. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden pechhulpdiensten aan die je auto naar een garage kunnen brengen.

Auto slepen in het buitenland

Het slepen van een auto in het buitenland kan lastiger zijn dan in Nederland omdat de regels per land verschillen. In sommige landen, zoals Duitsland, is het slepen van een auto op snelwegen verboden, tenzij je naar de dichtstbijzijnde afrit gaat. In Frankrijk moet je een reflecterende driehoek bevestigen achter op de gesleepte auto, zodat andere weggebruikers gewaarschuwd worden.

Wat moet je doen als je pech hebt in het buitenland?

Als je met pech langs de weg staat in het buitenland, is het eerste wat je moet doen je waarschuwingslichten aanzetten en een gevarendriehoek plaatsen op minstens 30 meter afstand van je auto. In veel Europese landen is dit verplicht.

Daarnaast is het verstandig om een internationaal pechhulpnummer bij de hand te hebben. Veel Nederlandse verzekeraars bieden pechhulp in het buitenland aan. Dus controleer van tevoren welke diensten gedekt zijn.

Veelgestelde vragen

Ja, een elektrische auto kan een ander voertuig slepen mits deze geschikt is voor het trekken van een aanhanger of trailer. Let wel op dat de actieradius van de elektrische auto sneller afneemt tijdens het slepen.

Als de sleepkabel breekt, moeten beide voertuigen zo snel mogelijk stoppen op een veilige plek. Je mag niet verder rijden zonder een nieuwe, goedgekeurde sleepkabel.

Het wordt afgeraden om een auto met automatische versnellingsbak te slepen omdat dit schade kan veroorzaken aan de versnellingsbak. Als het toch moet, volg dan de handleiding van de fabrikant voor de juiste procedure.

De maximale lengte van een sleepkabel of -stang is 5 meter. Zorg ervoor dat je altijd binnen deze afstand blijft.

Deel artikel

Alle artikelen

AS24 Winterpoets intro

Krassen verwijderen van je auto – zo doe je dat!

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
in-dit-peperdure-europese-land-is-benzine-veel-goedkoper-dan-in-duitsland-2024-08

Benzineverbruik berekenen

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Abschleppdienst Abschlepp Service Towing service Breakdown

Wat te doen bij autopech?

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Ontdek meer