Voorzorgsmaatregelen voor brandstofbesparing

In zware financiële tijden zoals deze is het zaak om op de kleintjes te letten. En brandstof vormt daar een grote kostenpost van. In een tweetal delen belichten wij een aantal zaken waarop je kunt letten om die vele honderden euro’s per jaar aan brandstof te kunnen besparen.

Door een aantal gemakkelijke tips op te volgen kun je tot wel € 700,- per jaar besparen op je brandstofkosten! In een tweetal delen belichten wij een aantal zaken waarop je kunt letten om die vele honderden euro’s per jaar aan brandstof te kunnen besparen. In dit eerste deel kijken we naar de voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen. In deel 2 gaan we dieper in op de rijstijl die je kunt hanteren om een besparing te realiseren. Bij een auto is een heel aantal zaken van invloed op het verbruik. Wie goed oplet kan daarop heel gemakkelijk een aantal maatregelen treffen om zodoende te besparen. Het is snel verdiend! Punt 1 voel je natuurlijk al aankomen, de bandenspanning. De rolweerstand van je banden bepaalt voor een groot gedeelte het verbruik van je auto. Een te lagere bandenspanning heeft een hogere rolweerstand tot gevolg en dus een hoger gebruik. Een maandelijkse controle is genoeg om de banden altijd op spanning te houden. Zorg wel dat als je controleert de banden nog koud zijn. Warmte zet lucht namelijk uit verhoogt de druk in de band waardoor een verkeerd beeld kan ontstaan. Om te kijken welke bandenspanning bij je auto hoort kun je even kijken op de sticker die aan de binnenkant van het portier of de tankklep zit. Kun je niets vinden? Kijk dan even in het instructieboekje van de auto.

Lucht die naar de motor gaat wordt gefilterd door het luchtfilter. En zeker als je veel door stof rijdt raakt dat filter verstopt. Het is dan ook belangrijk die bij een servicebeurt te laten vervangen. Door de vervuiling ‘ademt’ de motor minder makkelijk en zal het verbruik stijgen.

Autofabrikanten doen enorm hun best om een auto zo licht mogelijk te maken. Er worden lichtgewicht materialen toegepast, de reserveband wordt meer en meer vervangen door een reparatiekit en onnodige onderdelen worden geschrapt. Dat allemaal om het totaalgewicht te verlagen en daarmee de hoeveelheid kilograms die de motor in beweging moet zetten te doen verlagen. Rijdt dan ook niet onnodig rond met een fietsenrek in de kofferbak, een imperiaal op het dak of gereedschapskoffers. Elke kilo draagt bij. Kijk eens goed rond in je auto wat er ligt dat je zelden of nooit nodig hebt.

Niet alleen het gewicht is een belangrijk speerpunt bij de ontwikkeling van een auto, de aerodynamica is dat evenzo. Het is namelijk van grote invloed op de prestaties, maar zeker op het verbruik. Een dakkoffer kan zomaar tot 20% meer brandstofverbruik opleveren. Monteer die dus alleen als u daadwerkelijk vertrekt voor uw vakantie en haal de dakkoffer er zo snel mogelijk weer vanaf. Datzelfde geldt voor een imperiaal dat zoals reeds genoemd niet alleen onnodig gewicht meeneemt, maar ook de aerodynamica verstoort.

Feitelijk is het heel eenvoudig. Zorg ervoor dat je je auto goed onderhoud, zorg ervoor dat de bandenspanning juist is en neem geen onnodige spullen mee. Het kan op jaarbasis flink wat schelen. De grootste winst is echter te behalen in je rijstijl. Daarover in deel 2 meer.

Alle artikelen

Energiezuinige banden

Advies · Autotechnologie

De betekenis van de waarschuwingslampjes op uw dashboard

Advies · Autotechnologie

Het bandenlabel uitgelegd

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer