Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Wat zijn runflat banden

Runflat banden zijn speciale banden waarmee kan worden doorgereden als de band lek raakt. Dankzij de constructie van een runflat band is het mogelijk om nog 80 kilometer door te rijden bij een maximale snelheid van 80 km/h.

De vraag "Wat zijn runflat banden?" is in de intro al voor een groot deel beantwoord. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van dit soort banden? En kan het op iedere auto gebruikt worden? Runflat of niet?

Door runflat banden te monteren, krijgt de automobilist meerdere voordelen. De auto blijft bij een lekke band gewoon bestuurbaar waardoor de veiligheid wordt verhoogd. Het is ook niet meer nodig om een reserveband mee te nemen. Bij veel automodellen is deze reserveband standaard al niet meer aanwezig en het geeft de wagen meer bagageruimte. Het is ook niet meer nodig om langs de weg op de hulpdiensten te wachten of zelf de band te verwisselen. De actieradius van 80 kilometer is in Nederland ruim voldoende om een autogarage te bereiken.

De automobilist heeft de keuze uit runflat of gewone banden. Runflat banden hebben enige nadelen. Enerzijds zijn ze duurder in aanschaf en anderzijds zijn ze minder eenvoudig te repareren als ze lek raken. Daardoor zijn ze dus ook sneller aan vervanging toe.

Runflat banden zijn alleen geschikt en toegestaan voor automodellen met een ingebouwd waarschuwingssysteem. Raakt de band lek, dan zal dit via een display op het dashboard te zien zijn. Alvorens met de nieuwe runflat banden te rijden, zal ook de vering moeten worden aangepast. In de praktijk zijn nieuwe auto's in de hogere prijsklasse geschikt voor runflat banden.

Wat is een runflat band en waaraan ziet men dat? Er is geen vaste codering of kleurcode waaraan runflat banden te herkennen zijn. Alle fabrikanten geven de band een eigen naam. Dunlop gebruikt DSST, GoodYear noemt het EMT, Bridgestone koos voor RFT, Continental bedacht SSR en Michelin gebruikt de naam ZP om er maar enkele te benoemen. Niet eenvoudig, dus raadpleeg een bandenspecialist voor zowel de aanschaf als montage.

Runflatbanden moeten, net zoals gewone banden, periodiek worden gecontroleerd op bandenspanning en eventuele beschadiging. Een te lage bandenspanning zorgt voor een te laag draagvermogen waardoor de rijeigenschappen negatief worden beïnvloed en het brandstofgebruik zal stijgen. Daarmee is de vraag ""Wat zijn runflat banden?"" volledig beantwoord.

Alle artikelen

Het bandenlabel

Bandenlabel deel 2

Advies · Autotechnologie
Winterbanden en vierseizoenenbanden

Verschil winterbanden en vierseizoenenbanden

Advies · Autotechnologie
Het bandenlabel

Het bandenlabel uitgelegd

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer