Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Short lease - flexibel leasecontract vanaf 1 maand

Short lease is een korte leasevorm, die geschikt is als je tijdelijk een auto nodig hebt. Wat is shortlease precies? En waarop moet je letten bij deze leasevorm? Je leest het hier.

Wat is shortlease?

Shortlease is een vorm van operational lease. Bij de meeste vormen van operational lease loopt het leasecontract 3-5 jaar. Shortlease heeft een korte leaseperiode. Kies je voor deze vorm van lease, dan profiteer je van een grote flexibiliteit , waarbij je toch alle voordelen van leasing krijgt. Je kunt al shortleasen vanaf 1 maand.

Bij shortlease sluit je ook een contract af met de leasemaatschappij. Meestal gebeurt dit op basis van operational lease, maar private shortlease behoort ook tot de mogelijkheden. Je betaalt een vast bedrag per maand, waarin de kosten voor belasting, onderhoud, verzekeringen en afschrijving zijn inbegrepen. Je betaalt dan alleen nog voor de brandstof. Afhankelijk van de aanbieder kan het shortlease bedrag wat hoger zijn dan het maandbedrag voor operational lease, maar dat hoeft niet.

Goede redenen om voor short lease te kiezen

Shortlease heeft veel voordelen voor zowel bedrijven als particulieren. Het is flexibel, overzichtelijk en betaalbaar. Hieronder zie je in welke situaties het interessant kan zijn om voor lease met een korte looptijd te kiezen.

Tijdelijk tekort opvangen

Als je zzp’er bent en je werkt voor een tijdelijk project op locatie, dan weet je soms niet of het contract na een paar weken of maanden verlengd wordt. Tijdelijk een auto leasen kan dan een goede oplossing zijn voor je woon-werkverkeer.

Bij grotere bedrijven kunnen wagenparkbeheerders te maken krijgen met een tijdelijk tekort of overschot aan bedrijfswagens. Een tijdelijk tekort kun je dan snel opvangen met shortlease. Leasewagens die niet vaak gebruikt worden, kun je dan eenvoudig omzetten in shortlease contracten. Hiermee bespaar je niet alleen op de kosten, maar je kunt ook de bezettingsgraad flexibeler plannen.

Altijd een nieuw model

vind je het belangrijk om altijd in de nieuwste auto’s te rijden? Dan kun je ook kiezen voor shortleasing. Je sluit gewoon een contract af voor een looptijd van 2 maanden tot 2 jaar. Na die periode sluit je gewoon een nieuw contract af voor een nieuwer model. Nieuwe auto’s worden steeds zuiniger en bovendien betaal je een lage bijtelling voor elektrische auto’s. Met shortlease ben je dan verzekerd van de nieuwste modellen. Dat geldt dus ook voor de elektrische auto’s.

Proefrijden

als je een auto wilt uitproberen, dan is een proefrit van een paar uur meestal niet voldoende om een goede indruk van de auto te krijgen. Shortlease biedt dan een goede oplossing. Je kunt dan voor langere tijd in een auto rijden en er zo achter komen of het model echt bij je past.

Short lease, gewone lease of huur?

Als je tijdelijk een auto nodig hebt, dan kun je huren bij een autoverhuurbedrijf, leasen of shortleasen bij een dealer of leasemaatschappij. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze vormen van tijdelijke autohuur? In tabel 1 hebben we de belangrijkste verschillen naast elkaar gezet.

Tabel 1: de belangrijkste verschillen tussen shortlease, operational lease en huur

Short lease Operational lease Autohuur
Per maand opzegbaar Opzegging per contractduur Daghuur of maandhuur mogelijk
All-inclusive contract All-inclusive contract All-inclusive contract
Direct een auto Vaak een wachttijd Direct een auto
Maandbedrag (iets) hoger Maandbedrag lager Maandbedrag vergelijkbaar of iets hoger
Contractduur van 1-24 maanden mogelijk Contractduur meestal 36-60 maanden Contract van 1 dag tot meer dan 28 dagen
Beperkte keuze in automodel en opties Veel keuze in automodellen en opties Beperkte keuze in automodel en opties

Fiscaal gezien zijn zowel de kosten voor shortlease, operational lease en autohuur aftrekbaar. Ook geldt de bijtelling voor alle drie, zolang de auto zakelijk wordt gebruikt en er aantoonbaar minder dan 500 privé-kilometers mee gereden wordt.

Occasion shortlease - een goedkope en flexibele optie

Vind je de gewone shortlease nog wat te duur? En hoef je niet per se in de allernieuwste modellen te rijden? Dan kun je ook kiezen voor een occasion met shortlease. Occasion shortlease heeft de volgende voordelen:

  • Je least een jonge, gebruikte auto
  • (Meestal) een lager maandbedrag
  • Korte levertijd, dus meteen rijden

Nadelen zitten er helaas ook aan de short lease van een occasion. Zo heb je minder keuze in modellen. Hogere onderhoudskosten kunnen leiden tot een hoger maandelijks leasebedrag. Informeer dus vooraf altijd goed naar het leasetarief.

FAQ

Meestal niet. Bij het afsluiten van een shortlease contract kun je kiezen uit een aantal kilometrages per jaar, bijvoorbeeld 10.000 of 40.000. Het aantal kilometers bepaalt mede de hoogte van het leasebedrag.

Ja, als je ook privé rijdt met de geleaste auto. De bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto, over de totale periode van de shortlease.

Jazeker. Je kunt shortlease perfect gebruiken als je tijdelijk een opdracht buiten je woonplaats hebt, of als je een bepaald type auto wilt uitproberen.

Alle artikelen

Lease of kopen van een elektrische auto

Advies · Lease

Met de goedkoopste lease auto verlaag je de leasekosten

Advies · Lease

Private lease of kopen?

Advies · Lease
Ontdek meer