Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Geloofwaardigheid van de koper

Niet iedereen is eerlijk bij het kopen en verkopen van een auto. Aangezien met de handel van tweedehands auto's vaak hoge bedragen zijn gemoeid, komen hier ook veel oplichters op af. Zij profiteren dan met name van de onwetendheid, goedgelovigheid en argeloosheid van de verkoper.

Omdat potentiële kopers meestal geen bekenden zijn, is het soms lastig in te schatten met wat voor persoon u van doen heeft. Oplichters weten zich goed te vermommen. Er zijn echter wel veel voorkomende methoden en duidelijke indicaties aan te wijzen. Hieronder vindt u bijbehorende regels en tips die u helpen om mogelijke oplichters in een vroegtijdig stadium te ontmaskeren.

Geloofwaardigheid en openheid

Beoordeel het hele communicatietraject: is de geïnteresseerde koper geloofwaardig, klopt zijn uitleg, hebt u zijn telefoonnummer, heeft hij ook een vast nummer, lijkt hij echt geïnteresseerd? Niet iedereen die op het eerste gezicht eigenaardig lijkt, is meteen verdacht. Pas bij herhaaldelijk opvallend gedrag zou u sceptisch moeten worden.

Tijdstip en locatie

Kies voor de auto- en geldoverdracht altijd drukke, openbare plaatsen – spreek nooit af in een parkeergarage, in buiten bedrijf gestelde tunnels of op afgelegen landweggetjes. Spreek liever af voor de bank waar u het ontvangen bedrag meteen kunt storten. Of bij het postkantoor voor het overschrijven van het kenteken. Weiger in principe om 's nachts af te spreken - bij daglicht loopt u altijd minder risico. Vraag voor de zekerheid een vriend of een kennis om mee te gaan, zodat u niet alleen bent. Vraag ook aan de koper of hij alleen komt of iemand anders meebrengt.

Betaling

Accepteer nooit ongebruikelijke of onbetrouwbare betalingsmethoden. Bij de handel met tweedehands auto's is een contante betaling het meest gebruikelijke. Tel het geld rustig en zorgvuldig, bij voorkeur in de bank.

Koopovereenkomst

Vraag naar het paspoort of identiteitskaart van de koper en maak hier een foto van dat u vervolgens bij de koopovereenkomst voegt. Vul in de overeenkomst de persoonlijke gegevens van de koper zo volledig mogelijk in. Vraag ook om een telefoonnummer.

Koper in het buitenland

Een buitenlandse geïnteresseerde koper neemt contact met u op en noemt een expeditiebedrijf dat zogenaamd de betalingsafhandeling zal overnemen. Ga hier nooit op in. De websites van dergelijke bedrijven verdwijnen vaak al na korte tijd van internet en zijn daarna niet meer terug te vinden. De websites zijn doorgaan heel goed vervalst en lijken serieus. Laat u echter niet misleiden.

Tip:

  • Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.
  • Probeer altijd zelf de locatie en tijd van de overdracht te bepalen.
  • Neem desnoods een betrouwbare bekende mee.

Alle artikelen

Op de juiste manier onderhandelen

Advies · Onderhandelen en verkopen

Auto schorsen

Advies · Onderhandelen en verkopen

Contact opnemen met de koper

Advies · Onderhandelen en verkopen
Ontdek meer