Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Internetfraude - Tussenpersonen

In dit artikel lees je meer informatie over internetfraude die zich voordoet in vorm van een tussenpersoon of intermediair.

Je bent in contact met een potentiële koper

Na het plaatsen van de advertenties van jouw occasions ontvang je een sms of e-mail waarin je wordt verzocht om contact op te nemen met een tussenpersoon. Deze biedt je aan om als intermediair op te treden tussen jou en mogelijke kopers, tegen een bepaalde vergoeding. Deze vergoedingen liggen meestal tussen de € 59,- en € 119,- en er wordt jou geen schriftelijke garantie of service geboden. Meestal komt de tussenpersoon via een online portal, of iemand die jij kent of die jou zogenaamd is aangeraden via een betrouwbare bron. Dit zijn echter illegale praktijken door niet bestaande bedrijven. Onderzoek wijst uit dat de website en e-mailadressen van deze bedrijven vaak zijn vervalst. Er bestaan verschillende variaties van deze zogenaamde tussenpersonen.

Jij belt

  • Wanneer jij het vermelde telefoonnummer belt wordt jou een mogelijke koper beloofd. Een paar dagen later, wanneer je als verkoper akkoord bent gegaan met het tot stand brengen van het contact met de koper, ontvang je een rekening voor de geleverde service. Je zult zelfs aanmaningen ontvangen als je de rekening niet betaald. Maar er vind geen contact plaats tussen jou en de mogelijke koper.
    
  • Na jouw telefoontje ontvang je ongevraagd een rekening, in plaats van de toegezegde informatie, terwijl je geen klant hebt gezien.
    
  • Na jouw telefoontje ontvang je een contract waarin, in tegenstelling tot wat is overeengekomen aan de telefoon, staat dat je wordt opgenomen in een database in plaats van dat je mogelijke klanten krijgt aangeleverd.
    

Verifieer dus altijd de voorwaarden. Autoportals zijn uitstekende platformen voor het tot stand brengen van contact tussen kopers en verkopers van occasions. Een extra tussenpersoon is overbodig, zelfs wanneer je een mogelijke klant wordt beloofd.

Alle artikelen

Inspectie en overhandiging

Internetfraude - Vervalste documenten & de inspectie en overhandiging

Advies · Veiligheid
Veiligheid

Veilig een auto verkopen

Advies · Veiligheid
Valse email

Internetfraude - Valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Ontdek meer