Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Internetfraude met tussenpersonen

In dit artikel lees je meer informatie over internetfraude in de vorm van een tussenpersoon of intermediair. Dat kan voorkomen op meerdere manieren, bijvoorbeeld in het geval van dubieuze verkopers of onbetrouwbare kopers. Wees op je hoede en voorkom dat je het slachtoffer wordt van oplichters.

Fraude voorkomen

AutoScout24 doet er alles aan om fraude te voorkomen. Ondanks alle inspanningen kun je echter nooit garanderen dat er niet toch auto’s worden aangeboden door mogelijk kwaadwillende adverteerders of kopers. Deze mensen willen geld aan je verdienen zonder dat er ook daadwerkelijk een auto verkocht of geleverd wordt.

Het belangrijkste advies is dus: doe geen zaken voordat je zeker weet dat je te maken hebt met een betrouwbare koper of verkoper. Hoewel online marktplaatsen handige platforms kunnen zijn om jouw droomauto te vinden of te verkopen, er bestaat geen waterdichte garantie voor de identiteit en integriteit van kopers en verkopers die van deze platforms gebruikmaken.

Waakzaam en voorzichtig

Hoe kun je waakzaam en voorzichtig zijn wanneer je zaken doet met een onbekende partij? Laat je niet leiden door naïviteit of overmatig vertrouwen. Stel heldere afspraken op en zorg ervoor dat je volledig begrijpt waar je mee instemt. Bovendien geldt bij het aanschaffen of verkopen van een auto vaak het volgende: als het aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is dat hoogstwaarschijnlijk ook het geval. Hierdoor kun je mogelijke teleurstellingen vermijden.

Advertenties en reacties

Stel: je wil je auto verkopen via een online marktplaats. Dan plaats je een advertentie van jouw occasion en na enige tijd ontvang je reacties. Meestal zullen dat bedrijven of particulieren zijn die zich open en betrouwbaar opstellen en in hun eigen naam handelen. Het kan ook voorkomen dat zich een tussenpersoon meldt.

Soorten tussenpersonen

Tussenpersonen zijn er in allerlei vormen. Meestal hebben ze bij het kopen of verkopen van een tweedehands auto verschillende rollen en verantwoordelijkheden. Dat is afhankelijk van de specifieke situatie. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Autohandelaar: een professionele tussenpersoon die auto's inkoopt en verkoopt. Ze hebben meestal een assortiment tweedehands auto's op voorraad en kunnen helpen bij het matchen van kopers met de juiste auto's. Autohandelaren kunnen helpen bij het beoordelen van de staat van de auto, het regelen van proefritten en het afhandelen van de administratieve aspecten van de verkoop.
 • Autoveiling: officiële marktplaatsen waar auto's worden geveild aan de hoogste bieder. Tussenpersonen kunnen veilingmeesters zijn die de veilingen leiden, of individuen die auto's op veilingen kopen en vervolgens doorverkopen aan geïnteresseerde kopers.
 • Makelaar: automakelaars werken in opdracht van een koper of verkoper om de best mogelijke deal te vinden. Ze kunnen helpen bij het vinden van specifieke auto's die aan de wensen van de koper voldoen, of ze kunnen de verkoop van een auto vergemakkelijken door potentiële kopers te vinden.
 • Online autoplatformen: op internet zijn er talloze autowebsites en marktplaatsen die als tussenpersonen kunnen fungeren. Deze platforms kunnen ook helpen bij het verifiëren van informatie over de auto's.
 • Onafhankelijke inspecteurs: bij de aankoop van een tweedehands auto kun je ook een onafhankelijke inspecteur inschakelen. Die kan een auto grondig beoordelen en over de staat ervan rapporteren. Deze inspecteurs kunnen als objectieve tussenpersoon fungeren om ervoor te zorgen dat de koper weet wat hij koopt.

Onderzoek

De rol van de tussenpersoon is om het aankoop- of verkoopproces soepeler en betrouwbaarder te maken. Wil je zeker weten hoe het zit met de reputatie, ervaring en betrouwbaarheid van een tussenpersoon? Doe dan eerst onderzoek voordat je met iemand in zee gaat.

 1. Onderzoek de reputatie: zoek online naar recensies, beoordelingen en getuigenissen van andere klanten die eerder met dezelfde tussenpersoon hebben samengewerkt. Dit kan je inzicht geven in de ervaringen van anderen.
 2. Controleer vergunningen of registraties: als het gaat om officiële autohandelaren, makelaars of veilinghuizen, controleer dan of ze de juiste vergunningen en registraties hebben volgens de wetten en voorschriften.
 3. Check hun ervaring en geschiedenis: een tussenpersoon met een lange staat van dienst, bekende geschiedenis en positieve resultaten komt betrouwbaarder over dan een nieuwe of onbekende persoon.
 4. Vraag referenties: aarzel niet om de tussenpersoon om referenties te vragen van eerdere klanten. Neem contact op met deze klanten om meer te weten te komen over hun ervaringen en te verifiëren of de tussenpersoon te vertrouwen is.
 5. Check online platforms: als je te maken hebt met een online platform, zoek dan naar beoordelingen en recensies van andere gebruikers op onafhankelijke websites of forums. Wees echter voorzichtig, want sommige recensies kunnen ook nep zijn.
 6. Contacteer beroepsorganisaties: als de tussenpersoon lid is van een beroepsorganisatie of branchevereniging, kan dit wijzen op een zekere mate van professionaliteit en betrokkenheid bij de sectornormen.
 7. Attent voor ‘rode vlaggen’: wees op je hoede voor tussenpersonen die druk uitoefenen om snel te handelen, die geen duidelijke antwoorden geven op je vragen of die om ongebruikelijke of onveilige betaalmethoden vragen.
 8. Persoonlijke ontmoeting: regel (indien mogelijk) een persoonlijke ontmoeting met de tussenpersoon voordat je een deal aangaat. Dit kan je helpen om een gevoel van vertrouwen en betrouwbaarheid te ontwikkelen.
 9. Vertrouw je intuïtie: voelt het niet goed? Vertrouw dan op je intuïtie en kies voor zekerheid. Als een deal te mooi lijkt om waar te zijn of als er iets niet klopt, is het waarschijnlijk verstandig om verder te kijken.

Nodig?

Verifieer dus altijd de voorwaarden. Autoportals zijn uitstekende platforms voor het tot stand brengen van contact tussen kopers en verkopers van occasions. Verreweg de meeste tweedehands auto’s in Nederland worden verkocht zonder tussenkomst van een intermediair of tussenpersoon. Slechts in enkele gevallen, specialistische zoekopdrachten of uitzonderlijke auto’s is hier sprake van. Weet dus ook dat een tussenpersoon meestal overbodig is, zelfs wanneer deze je een mogelijke klant belooft.

Toch slachtoffer van internetfraude?

Als je slachtoffer bent geworden van internetfraude, is het belangrijk om snel en doelgericht te handelen om verdere schade te voorkomen en te proberen de situatie op te lossen. Hier zijn de stappen die je kunt nemen:

 1. Stop verdere communicatie: als je contact hebt met de fraudeur, stop dan onmiddellijk alle communicatie. Neem geen verdere acties die kunnen leiden tot meer verlies.
 2. Bewaar het bewijsmateriaal: bewaar alle communicatie, e-mails, berichten, betalingsbewijzen en andere relevante documenten die verband houden met de fraude. Dit bewijs kan nuttig zijn bij het melden en onderzoeken van de zaak.
 3. Doe een melding: neem contact op met je lokale politie en doe aangifte van de fraude. Geef zo veel mogelijk details en bewijsmateriaal om hen te helpen bij hun onderzoek.
 4. Contacteer je financiële instelling: als er financiële transacties betrokken waren, neem dan onmiddellijk contact op met je bank of creditcardmaatschappij. Ze kunnen je helpen om verdere frauduleuze transacties te blokkeren en je financiële verlies te minimaliseren.
 5. Doe melding bij fraudebestrijdingsinstanties: meld het incident bij relevante fraudebestrijdingsinstanties in je land. In Nederland kun je bijvoorbeeld aangifte doen bij de Fraudehelpdesk (fraudehelpdesk.nl) en bij de website van de Politie (politie.nl).
 6. Wijzig wachtwoorden: verander onmiddellijk wachtwoorden van alle accounts die mogelijk zijn gecompromitteerd, inclusief e-mail, sociale media, financiële accounts en meer. Kies sterke, unieke wachtwoorden voor elk account.
 7. Informeer het desbetreffende platform: als de fraude heeft plaatsgevonden op een online platform, zoals een marktplaats of veilingwebsite, meld dan het incident aan het platform. Ze kunnen mogelijk stappen ondernemen tegen de frauduleuze verkoper of gebruiker.
 8. Waarschuw je omgeving: informeer familie, vrienden en collega’s (die je dat wil toevertrouwen) over wat er is gebeurd, zodat ze op hun hoede kunnen zijn en niet in dezelfde val trappen.
 9. Controleer je identiteit: als persoonlijke informatie is blootgesteld, houd dan je financiële en persoonlijke accounts nauwlettend in de gaten om te controleren op verdachte activiteiten.
 10. Leer van deze ervaring: gebruik het incident als een leermoment. Wees in de toekomst voorzichtiger met online transacties, deel geen persoonlijke of financiële informatie met onbekenden en wees alert op potentiële fraudesignalen.

Onthoud dat het belangrijk is om snel actie te ondernemen om de schade te beperken. Hoe sneller je handelt, des te beter de kans dat de autoriteiten en financiële instellingen je kunnen helpen bij het oplossen van de fraudezaak.

Alle artikelen

Aanbetaling

Internetfraude - Aanbetalingen

Advies · Veiligheid
Verdachte advertentie

Wat te doen met een verdachte advertentie?

Advies · Veiligheid
Veilig een auto kopen

Veilig een auto kopen

Advies · Veiligheid
Ontdek meer