Kooptips
Kooptips

Occasion hybride auto kopen: hier moet je op moet letten

Een hybride auto occasion kopen is slim, maar niet zonder valkuilen. Kies je voor een met stekker of juist niet? Wat is de beste hybride auto voor jou? In dit artikel lees je waar je op moet letten, welke modellen populair zijn en wat hybride occasions aantrekkelijk maakt.

Verschillende soorten hybride occasions

Wie op zoek is naar een hybride auto occasion, komt al snel allerlei termen tegen: full hybrid, mild hybrid, plug-in hybrid. Dat kan verwarrend zijn. Toch is het belangrijk om te weten welk type bij jouw gebruik past.

Een hybride auto zonder stekker is meestal een full hybrid of een mild hybrid. Deze modellen laden zichzelf op tijdens het rijden, maar de batterij is klein en volledig elektrisch rijden is vaak maar heel beperkt mogelijk. Denk aan modellen van Toyota (zoals de Yaris Hybrid of Corolla Hybrid) of Honda. Je hoeft ze dus niet aan een laadpaal te koppelen. Dat maakt ze ideaal voor mensen die veel langere afstanden rijden of geen laadpaal thuis hebben. Bovendien is een hybride auto occasion in de stad zuinig, omdat hij dan maximaal profijt heeft van de elektrische ondersteuning.

Daartegenover staat de plug-in hybride (PHEV). Deze auto heeft een grotere accu en kan daardoor enkele tientallen kilometers volledig elektrisch rijden. Je moet hem dan wel opladen om optimaal van de aandrijflijn te kunnen profiteren. Plug-ins zijn dan ideaal als je dagelijks korte ritten maakt én regelmatig kunt laden. Bekende modellen zijn de Mitsubishi Outlander PHEV, Volkswagen Golf GTE en Volvo V60 Twin Engine.

Voordelen van een hybride auto occasion

Een hybride occasion is een populaire keuze en dat is niet zonder reden. Je profiteert van lagere gebruikskosten, een soepelere rijervaring en een lager brandstofverbruik dan bij een vergelijkbare benzine- of dieselauto. Veel hybride modellen vallen in een gunstige gewichtsklasse en zijn daardoor voordeliger in wegenbelasting dan volledig elektrische auto’s.

Daarnaast zijn er van veel hybride auto’s met hoge instap occasions te vinden. Denk aan de Toyota RAV4 Hybrid of de Kia Niro Hybrid. Deze modellen combineren een hogere zitpositie met efficiënte aandrijving. Ideaal als je comfort belangrijk vindt en niet op opladen met een stekker zit te wachten.

Ook qua onderhoud scoort een hybride goed. Doordat de elektromotor meehelpt bij het optrekken en afremmen, slijten onderdelen zoals de remmen minder snel. De benzinemotor draait bovendien rustiger, wat gunstig is voor de levensduur. Tot slot zijn veel hybride modellen standaard voorzien van automaat, wat het rijcomfort ten goede komt. Vooral in de stad of bij fileverkeer merk je dat.

Nadelen en aandachtspunten

Een hybride occasion is vaak wel wat duurder in aanschaf dan een vergelijkbare benzineauto. Ook is het aanbod beperkter als je geen heel nieuwe auto zoekt. Bij plug-in hybrides is opladen essentieel. Wordt de accu niet regelmatig opgeladen, dan rij je alleen op benzine met ook extra gewicht van de batterij. In dit uitgebreide artikel zetten we alle voor- en nadelen van een hybride nog eens op een rij.

Waar moet je op letten bij aankoop?

Een hybride auto occasion verschilt in een aantal opzichten van een reguliere benzineauto. Zo is de conditie van het accupakket een belangrijk punt van aandacht. Bij de meeste hybride modellen geldt dat de batterij jarenlang meegaat, maar het is verstandig om te controleren of er een accugarantie geldt — zeker als de auto ouder is dan pak ‘m beet 5 jaar.

Vraag ook altijd naar de onderhoudshistorie. Zijn alle beurten volgens fabrieksschema uitgevoerd? Zijn er updates geweest voor het hybride systeem? Bij veel merken wordt bij de onderhoudsbeurt meestal ook het accupakket gecontroleerd. Dat is een voordeel, maar controleer hier wel op. Controleer verder of alle laadkabels nog aanwezig zijn (bij PHEV’s) en of het hybride systeem storingsvrij werkt: proefrijden is essentieel.

Populaire hybride modellen

Zeker de laatste jaren zijn erg veel hybride modellen op de markt verschenen, dus we kunnen onmogelijk een compleet lijstje geven. Wel zijn er enkele modellen die er specifiek uit springen als het gaat om populariteit, zowel nieuw als nu op de occasionmarkt:

  • Toyota Prius: de oervader van de hybride, betrouwbaar en ruim. Vaak zonder stekker, maar er zijn ook PHEV-versies.
  • Toyota Yaris Hybrid: compact, zuinig en goede betrouwbaarheidsscores.
  • Kia Niro Hybrid: beschikbaar als hybride zonder stekker én als plug-in.
  • Hyundai Ioniq Hybrid: strak gelijnd, met goed infotainment en lage verbruikskosten.
  • Mitsubishi Outlander PHEV: een veel verkochte plug-in SUV, met relatief lage aanschafprijs.
  • Ford Kuga PHEV: ruime plug-in SUV met volwassen rijgedrag.
  • Lexus UX 250h: luxe full hybrid met hoge instap, geen stekker.

Zoals je ziet zijn hybride auto’s er tegenwoordig in allerlei soorten en maten: van compacte hatchback tot ruime SUV en alles daartussen. Wat de beste hybride auto voor jou is, kan je het beste zelf bepalen.

Wat kost een hybride occasion gemiddeld?

Vanwege de grote diversiteit in hybride auto’s is het niet echt mogelijk om eenduidig aan te geven wat een hybride zoal kost. Een Toyota Yaris Hybrid van tien jaar oud heeft een heel ander prijskaartje dan het hybride topmodel van Ferrari. De prijs van een hybride auto occasion hangt kortom sterk af van leeftijd, kilometerstand, merk en type aandrijving. Over het algemeen is de prijs van een hybride zonder stekker vergelijkbaar met die van een gewone benzineauto, zeker als het gaat om jong gebruikte occasions.

Plug-in hybrides zijn doorgaans iets duurder, maar dat kan je weer terugverdienen met vaak elektrisch rijden. Let wel: plug-in hybrides zijn ook wel weer technisch complexer en kunnen daardoor hogere onderhoudskosten met zich meebrengen. Ook zijn de banden en remmen van zwaardere PHEV’s gevoeliger voor slijtage. Een full hybrid zonder stekker is in onderhoud doorgaans voordeliger.

Subsidie en belasting

Momenteel zijn er geen subsidies of fiscale voordelen meer voor hybride of plug-in hybride auto’s. Wat wel nog goed is om rekening mee te houden is de wegenbelasting. Hybride auto’s met een groot batterijpakket zijn zwaarder dan een conventionele benzineauto en dus betaal je ook meer wegenbelasting. Aan de andere kant zijn plug-in hybrides nog steeds lichter dan vergelijkbare volledig elektrische auto’s, wat een voordeel is wanneer je in de aanloop naar 2030 ook meer wegenbelasting (en uiteindelijk het volle tarief) gaat betalen voor volledig elektrische auto’s.

Elektrisch rijden zonder zorgen

Twijfel je tussen een volledig elektrische auto en een hybride? Dan kan een hybride auto occasion een mooi compromis zijn. Je rijdt deels elektrisch, zonder dat je afhankelijk bent van laadpalen.

Daarnaast biedt een hybride zonder stekker extra rust in het hoofd: je hoeft niet na te denken over laadstress, lange vakantieritten of het plannen van tussenstops. De benzinemotor zorgt voor flexibiliteit, de elektromotor voor extra zuinigheid.

Veelgestelde vragen

Deel artikel

Alle artikelen

Nieuwe of tweedehands elektrische auto in 2025

Advies · Voorbereiding aankoop

Welke auto past bij mij? Tips voor het kiezen van de juiste auto

Advies · Voorbereiding aankoop

Alles wat je moet weten over gezinsauto's

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer