Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Smart #3 (2024): deze ontplofte Smart lijkt wel een Porsche

De Smart #3 is een volledig elektrische suv-coupé. Hij lijkt op de Smart #1, maar dan met rondere vormen en een aflopende daklijn. Met de kleine stadsautootjes van vroeger hebben de nieuwe Smarts onder Chinese knoet niets meer te maken.

Groter en zwaarder

De Smart #3 is beduidend groter dan de Smart #1, die op zijn beurt de oude Fortwo en Forfour al doet verbleken. De 4,4 meter lange (en 1,8 brede) nieuwkomer is 13 centimeter langer dan de #1. De wielbasis is met 4 centimeter opgerekt tot 2,79 meter. Wel is de Smart #3 door zijn coupé-vorm 8 centimeter lager.

De Smart #3 is gebaseerd op het Sustainable Experience Architecture (SEA)-platform, dat ook door onder meer Lotus, Polestar en Volvo wordt gebruikt. Ze hebben dan ook hetzelfde moederconcern: het grote Geely uit China. Al is Smart ook voor de helft Duits. De rollen zijn als volgt verdeeld: Mercedes ontwerpt de auto's, Geely bouwt ze. En stiekem lijken ze in Stuttgart ook gekeken te hebben naar dat andere Zuid-Duitse merk ...

In het interieur zien we een centraal 12,8-inch multimediascherm en een 9,2-inch digitaal instrumentarium. Ook spotten we de invloed die Mercedes heeft op het design terug in de drie ronde ventilatieroosters onder het centrale aanraakscherm.

Smart #3 actieradius

De Smart #3 is uitgerust met een accupakket van 66 kWh. De Smart #3 actieradius bedraagt 455 kilometer (WLTP) voor de uitvoeringen Premium en 25th Anniversary. De instapper Pro+ heeft een actieradius van 435 kilometer. Topuitvoering Brabus met standaard AWD komt op een volle accu 415 kilometer ver. De maximale laadsnelheid van alle vier de uitvoeringen is 150 kW. Hiermee kun je de Smart #3 in minder dan een halfuur opladen (10-80 procent).

De Smart #3 Pro+, Premium en 25th Anniversary hebben achterwielaandrijving en 272 pk. Vanuit stilstand zit je in 5,8 seconden op 100 km/h. De Smart #3 Brabus is met een extra elektromotor vierwielaangedreven en schopt het tot 428 pk. In 3,7 seconden rijd je 100 km/h. De topsnelheid is 180 km/h, ongeacht de uitvoering.

De Smart #3 is de zwaarste Smart ooit maar alle uitvoeringen blijven onder 2000 kg. De Pro+ weegt 1780 kg, de Premium en 25th Anniversary 1810 kg en de Brabus 1910 kg. De bagageruimte bedraagt 370-1160 liter.

Smart #3 prijs en levertijd

De Smart #3 beleeft zijn Europese debuut op de IAA in München, die vanaf 5 september voor het publiek geopend is. De Smart #3 komt begin 2024 naar Nederland, maar de prijzen zijn nog niet bekendgemaakt. Die liggen uiteraard hoger dan die van de Smart #1, die te koop is vanaf 42.395 euro.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Deze extravagante Nissan (met vleugeldeuren!) is serieuzer dan jij denkt

Deze extravagante Nissan (met vleugeldeuren!) is serieuzer dan jij denkt

Autonieuws
Dit luxe automerk blijft ondanks de SUV-invasie geloven in de sedan

Dit luxe automerk blijft ondanks de SUV-invasie geloven in de sedan

Autonieuws
roelof luinge

De auto van: Roelof Luinge

Autonieuws
Ontdek meer