Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Vorig jaar verkocht Renault maar één Espace ... en dus komt er in 2023 een nieuwe

Het leek zo klaar als een klontje, de Renault Espace, Talisman en Scenic zouden voorgoed verdwijnen. Maar er komt nog in 2023 een volledig nieuwe Espace!

In mei 2020 haalden we een anonieme bron aan, die tegen persbureau Reuters uit de school was geklapt: "De bezuinigingsplannen zijn nog niet definitief, maar de Scenic, Espace en Talisman worden zeker weten geschrapt. De focus komt op suv's en crossovers te liggen." Dat vonden we niet gek. De populariteit van zakensedans in het D-segment en (midi-)mpv's is nog nooit zo laag geweest. Het koperspubliek gaat eerder voor een suv of crossover.

Later dat jaar kondigde de kersverse Renault-CEO Luca de Meo aan dat de nadruk op het C-segment zou komen te liggen. Maar hij wilde niet op het lot van specifieke modellen ingaan. Wel zei De Meo dat hij "de aanval heeft ingezet" op het leveringsprogramma van Renault. De nadruk moest komen te liggen op segmenten waarin groei te behalen valt en winst wordt gemaakt.

Renault Austral met zeven zitplaatsen

De Talisman is daadwerkelijk verdwenen en ook de Scenic is uit productie. Maar blijkbaar heeft Renault tóch vertrouwen in de Espace, al liggen de hoogtijdagen in Nederland al jaren achter hem. In heel 2022 wist Renault er bij ons maar eentje te verkopen. In topjaar 2004 waren het er 4477.

Renault zou wel gek zijn als het de vrijwel uitgestorven en impopulaire MPV een laatste kans geeft, en dat doet het dan ook niet. De nieuwe Espace wordt eigenlijk een Renault Austral in XXL-formaat, met zeven zitplaatsen. En dus is hij tot SUV getransformeerd. De nouvelle Espace volgt zowel de Koleos op (die uit 2016 stamt) als de afzwaaiende Espace.

Renault Espace komt voorjaar 2023

Renault heeft verder nog vrijwel niets onthuld over de nieuwe Espace. Wel is bekend dat hij op hetzelfde CMF-CD-platform komt te staan als de Austral en de Nissan X-Trail. Die laatste is óók een zevenzitter en is 4,68 meter lang - ruim 17 centimeter meer dan de Austral. Dat geeft een aardige indicatie van de lengte van de nieuwe Espace.

Ook over de motoren en de prijs houdt Renault de lippen stijf op elkaar. Krijgt de Espace de e-Power-motor van de Nissan X-Trail (203 en 213 pk) of de motoren van de Austral (130 pk en 200 pk)? In het voorjaar van 2023 zullen we het weten, want dan trekt Renault het doek van de Espace.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Renault Espace (2023) is 14 cm korter dan zijn voorganger, maar 14 cm langer dan de Austral

Renault Espace (2023) is 14 cm korter dan zijn voorganger, maar 14 cm langer dan de Austral

Autonieuws
De auto van - Glenn Helder

De auto van: Glenn Helder

Autonieuws
Elektrische Volkswagen ID.2all GTI komt eraan

De hot hatch is terug: elektrische Volkswagen ID.2all GTI komt eraan

Autonieuws
Ontdek meer