Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Waarom jij niet in de GMC Hummer mag rijden als hij naar Nederland komt

Europeanen willen geen Amerikaanse auto's, dat zou General Motors inmiddels toch moeten weten. General Motors is echter stronteigenwijs en gaat het gewoon wéér proberen, met de elektrische GMC Hummer EV. Waarom? Want in Nederland mag je als gewone automobiliste niet eens in dat gevaarte rijden.

"Europa is de op een na grootste en snelst groeiende markt voor elektrische voertuigen", zei een woordvoerder van General Motors vorig jaar, "dus dat biedt kansen." De Amerikaanse fabrikant is aan een EV-offensief begonnen, onder meer met een elektrische Chevrolet Silverado en de GMC Hummer EV. Beide modellen lijken bij ons op de markt geen schijn van kans te maken, maar volgens persbureau Bloomberg gaat GM het toch proberen.

GMC Hummer EV is waarschijnlijk de zwaarste auto op de markt

Zo zou het concern overwegen om de GMC Hummer EV in Europa te introduceren. De enorme pick-up heeft echter één groot probleem: zijn gewicht. De Hummer is waarschijnlijk de zwaarste personenauto op de markt. Hij legt een belachelijke 4103 kg (!) in de schaal. Dat komt deels door zijn ontzagwekkende formaat - hij is 5,5 meter lang, 2,2 meter breed en 2,0 meter hoog - maar vooral door zijn 200 kWh-batterij. Ter vergelijking: een Ford Mustang Mach-E komt tot 98,7 kWh.

Hummer heeft 15.592 Nm koppel, zegt GM, maar dat is niet zo

Voor de aandrijving van de Hummer EV zorgen drie elektromotoren met een gecombineerd vermogen van 1014 pk en 15.592 Nm. Dat klinkt ongelofelijk en dat is het ook een beetje. Het door GM opgegeven koppel is namelijk behoorlijk misleidend. De fabrikant lijkt het koppel bij het wiel op te geven, terwijl het normaler is om het koppel bij de motor op te geven. En als we dat uitrekenen, komen we ongeveer op 1900 Nm koppel uit. Dat is realistischer.

Mag je met een autorijbewijs wel in een GMC Hummer EV rijden?

Maar stel nou dat GM de Hummer EV in Nederland aan de man wil brengen, dan heeft het bedrijf een probleem. Jij en ik mogen namelijk niet in het gevaarte rijden. Met zijn gewicht van 4103 kg valt hij in de categorie waarvoor je een vrachtwagenrijbewijs nodig hebt (C of C1). Met een autorijbewijs (B) mag je alleen voertuigen besturen tot 3500 kg.

gmc-hummer-ev-6-2022-25-2

gmc-hummer-ev-6-2022-25-3

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Zakelijke rijders, hier is jullie volgende leaseauto: de Volkswagen ID. Aero

Autonieuws

Bentley is koning uitmelken! Neemt 96-jarige Speed Six weer in productie

Autonieuws

Hoe kan het dat er na zeven jaar nog een McLaren P1 Spider komt?

Autonieuws
Ontdek meer