Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Shelby GT-H – Volbloed flaneren

Van de Shelby GT-H zijn slechts 500 exemplaren gebouwd, waarvan er slechts twee in Europa rondrijden. Eén van die twee stond op ons te wachten. Wij maakten kennis met de exclusieve Shelby GT-H.

Het is iets voor negenen wanneer ik mij laat afzetten bij Vertrekhal 3 op vlieghaven Schiphol. Het wemelt er van de voorgebruinde reizigers, politie, taxi's en ander gespuis. Ontrekkend aan al die drukte wandel ik op een draf naar Aankomsthal 3. Tegelijkertijd snuif ik de geur van taxfree artikelen op; van dure parfums tot aan glimmende lederwaren. Klokslag 09.00 uur sta ik voor de betreffende balie. Stemmen in de meest uiteenlopende talen gaan het ene oor in en het andere weer uit. Ze komen allemaal voor hetzelfde doel als ik. Echter wacht mij iets buitengewoons in tegenstelling tot de overige wachtende massa.

Dé Shelby

Goedemorgen, klinkt een prettige stem vanachter de balustrade. Voordat ze de clichézin "Waar kan ik u mee van dienst zijn?" volledig uit kan spreken, ben ik haar in mijn enthousiasme al voor. Ik kom voor de Mustang. Kijk aan, dé Shelby, beantwoordt de Hertz-medewerkster met eenzelfde enthousiasme. Gelijkertijd spitsen haar collega's hun oren. Zelfs de Fransman aan mijn rechterzijde lijkt precies te weten waarover we het hebben. Even vergeet hij de schadeafhandeling aan de zojuist ingeleverde huurauto. Zorgvuldig wordt de administratie in orde gemaakt. Tijdens het overhandigen van de autosleutels attendeert de vriendelijke mevrouw mij erop dat eventuele vragen over de Shelby door de parkeergaragemedewerkers aldaar kunnen worden beantwoord. Maar het werkt als iedere andere auto, dus het moet goed komen galmt het nog door hal. Ik ben al vertrokken.

Rendez-vous

Haastig spoed ik mij naar Parkeerplaats 3. De tegemoetkomende mensenmassa houdt mij op. Er heerst een roerige stemming. Iedereen lijkt haast te hebben. De sterke arm blijft daarentegen kalm. Zij surveilleren oplettend de omgeving. Eenmaal aangekomen bij de ingang van de parkeerkelder begeleiden de borden met het Hertz-logo mij naar het betreffende kantoorgebouw van de autoverhuurder. Samentrekkende oogspieren zoeken selectief naar de gehuurde wagen. Vijftig meter later blinken door de felle TL-verlichting een tweetal objecten op. Aangetrokken door nieuwsgierigheid slenter ik in diezelfde richting. Langzamerhand beginnen de silhouetten meer vorm en kleur te krijgen. Een tel later wordt m'n hoopvolle verwachting bevestigd. Daar staan ze; een tweetal unieke Hertz Shelby's GT-H. Een convertible en een coupé welteverstaan. De enige exemplaren in Europa, die eigenlijk uitsluitend bedoeld zijn voor de Amerikaanse markt. Hertz Autoverhuur heeft het duo naar Nederland gehaald. Aan de andere kant van de oceaan is de bolide minder zeldzaam. Zij hebben er een kleine vijfhonderd.

Understatement

Voorzichtig bezichtig ik de coupé waarvoor ik kom. Een glimlach verraadt mijn stemming, terwijl de gelaatsexpressie aan de andere zijde permanent op standje humeurig staat. Het dreigende front imponeert. Als een zwarte panter die gereed is voor de sprong op z'n prooi. Mijn pupillen durven en willen maar niet afwenden van de Shelby. Wat een subliem smoelwerk. Bij het kantoor overhandig ik mijn ontvangen formulier. Een korte blik op het papier door een medewerker is voldoende: Dé Shelby! Opvallend, nergens spreekt het Hertz-personeel over een Ford Mustang. Terwijl het merkwoord en beeldmerk duidelijk in het vignet achterop op de kofferklep is geperst. Aan alles is te merken dat ze bij de autoverhuurder trots zijn op hún Shelby's. En geef ze eens ongelijk. Wanneer men vertelt dat je een Ford Mustang bezit zal de minste autofanaat afvragen welke versie het betreft. Luidt het antwoord Shelby en alle overige vragen worden ingeslikt. Een Shelby is een understatement. Vernoemd naar de legendarische coureur, ontwerper en tuner Carroll Shelby, bedenker van de befaamde Shelby Cobra. Dé favoriete classic van ondergetekende.

Curieuze vraag

Na het inchecken begint mijn hart pas echt snel te pompen. Een parkeermedewerker loopt met me mee voor ondersteunende uitleg over de bolide. Ook hij geniet zichtbaar tijdens die korte wandeling ernaartoe. Vluchtig vraagt hij mij naar de hoeveelheid peekaa's van de GT-H. Een vraag die enigszins vreemd op mij overkomt. Hij moet mij immers voorzien van eventuele informatie, nietwaar?! Het onheilspellende front staat letterlijk bol van potentie. De instap is enigszins lastig door de krappe parkeerplaatsen. Maar de flinke heupen van de Shelby GT-H zou ook de oorzaak kunnen zijn. Zittend op het zwarte leer laat ik eerst alles op mij inwerken. De cockpit verwijst naar de muscle cars van weleer. Het grote stuurwiel, de robuuste pook van de automaat en de typische meters stralen de sfeer van de jaren '70 uit. Na de kennismaking, wordt het tijd voor een climax. Bij het omdraaien van de sleutel word ik - en iedereen die zich begeeft binnen een straal van honderdvijfig meter - getrakteerd op een woest gebrul. Mijn aderen doorbloeden even niet meer, immens kippenvel steekt op. Ineens begrijp ik de vraag die mij eerder werd gesteld. Bewust van het maximale vermogen van 325 pk, dringt het tot me door dat het geluid een veel hoger aantal vermoed. Ik neem het de Hertz-medewerker niet kwalijk. Het motorvermogen is inderdaad moeilijk in te schatten. Met een gorgelende 4.6 liter V8 verlaten we de parkeergarage. Nog voordat het front van de Shelby de eerste zonnenstralen opvangt, kijkt het taxipubliek onheilspellend richting de roodwitte slagbomen. In afwachting van wat er komen gaat, voeg ik mij langzaam tussen de file auto's die de A4 willen bereiken. Aanstootgevend om ertussen te mogen hoef ik niet te zijn. Automobilisten stoppen pardoes. Ze willen allen een glimp opvangen van deze bijzondere machine.

Permanente euforie

Tijdens het oprijden van de snelweg weet de GT-H rap uit de voeten te komen. Met de lichtste aanraking van het gaspedaal laat de motor luidruchtig van zich horen. Hierdoor wordt de snelheidsbeleving nog eens extra geaccentueerd. Onderweg naar de omgeving IJmuiden wordt iedere oneffenheid in het asfalt door de stugge vering aan mijn lichaam doorgegeven. De dempers hebben tevens een korte in- en uitslag. Hoge drempels zijn dodelijk en op slechte wegen moet de snelheidslimiet in acht worden genomen, want de bodemvrijheid is beperkt. Maar ik neem het allemaal voor lief. Net als de schokkende en onnauwkeurige automaat, de mindere kwaliteit van de lak en het overtallige keiharde plastic in het interieur. De airconditioning doet overigens zeer goed dienst en dat is uitermate prettig. Binnenin kan het behoorlijk warm worden door de dampende hitte uit het motorcompartiment. Built with pride, quality is our #1 prijkt er op de achterste zijruiten. De uitspraak heeft voornamelijk betrekking op de V8. Al zal Shelby Automobiles in Las Vegas dit anders zien. De machine is het summum van de GT-H. De machtige sound die het produceert werkt behoorlijk verslavend. Een bolide die audiovisueel zoveel angst inboezemt hoeft zich niet te bewijzen. En een kuchje van de achtcilinder is voldoende om de uitdager terug in zijn schulp te drijven.

Koppensneller

Een kronkelend B-weggetje trekt de aandacht. Met bezieling duik ik de bocht in. De bolide geeft geen krimp, terwijl het gaspedaal toch behoorlijk gulzig werd ingetrapt. Met de wegligging zit het dus wel snor, hoewel de auto absoluut geen bochtenwonder is. De volgende curve probeer ik het nogmaals met een uitgeschakeld traction control systeem. Het betreffende knopje laat zich indrukken, maar er verschijnt geen melding van 'off' op het instrumentarium. Hertz heeft voor de veiligheid het systeem permanent op 'on' gezet. Uitschakelen is dus niet mogelijk. Jammer, de kenmerkende belevenis van een wegtrekkende Amerikaanse muscle car omgeven door verschroeid rubber gaat aan mij voorbij. Het is overigens maar een subtiel gemis. Er valt genoeg ander plezier met de auto te beleven. Vooral op N-wegen laat de GT-H zich heerlijk cruisen. Met de audioinstallatie uitgeschakeld, genietend van de sonore klanken uit de motor die overigens nog intenser klinken met de ramen gesloten. Het krimpende hete metaal van de mechanische motordelen zijn ondertussen verneembaar. Zowel ik als de Shelby zijn in hun element. Duimen worden veelvuldig gehesen, voorbijgangers krijgen te kampen met nekklachten en kleine files ontstaan doordat automobilisten langdurig naast de Shelby gaan rijden. Alles voor een kijkje naar deze unieke Shelby GT-H. Vooral twee Corvette-bestuurders weten mijn aanwezigheid te waarderen. Alvorens ze volgas wegspurten zegt een brede grimas en een forse duim genoeg.

Nostalgie

De avondzon valt en de tempratuur is nog steeds erg aangenaam. Rondom de Vinkseveense plassen begeven we ons tussen de Porsche's, Bentley's en Jaguar's. Ook hier is het niet anders. Tuinierende bewoners leunen op hun schoffel voor een korte pauze waarneer de Shelby voorbijraast. Ondanks dat de mensen uit deze contreien wel wat gewend zijn qua wagenpark laat de muscle car een diepe indruk achter. En zo zal het altijd gaan als je op pad bent met een Shelby. Wie maalt er om dat de Europese kwaliteit ver te zoeken is, de rij-eigenschappen niet van Italiaans niveau zijn en het vermogen niet verder reikt dan een gemiddeld topmodel uit de middenklasse. Ontdaan van alle autotechnische hoogstandjes en gebouwd met een dikke nostalgische knipoog naar het origineel uit 1966. Zijn looks zijn weliswaar ordinair en z'n sound overdonderend, maar toch kan iedereen deze charisma waarderen. Terugrijdend naar de vlieghaven maalt mijn persoonlijke lijst van favoriete klassiekers nog even door m'n hoofd. Een voor een worden ze nog een keer kritisch doorgenomen. Dan krijg ik nog eenmaal de kans om de luidruchtige strot van de Shelby op te zetten. Het woon-werkverkeer onder het viaduct van de A4 bij afslag De Hoek moeten eraan geloven. Wachtend op het groene stoplicht wordt de neutraal van de automaat geselecteerd. De elektrische ramen hadden de daling al ingezet. De rechtervoet gaat met een wulpse beweging naar de bodemplaat. Onder een oorverdovend gebrul trek ik m'n conclusie. There is no substitute for cubic inches.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

TEST - waarom de Ford Focus een betere gezinsauto is dan de Mazda 3

TEST - waarom de Ford Focus een betere gezinsauto is dan de Mazda 3

Autotests · Vergelijk autotests
Ford F-150 Lightning review – hoe Ford Elon Musk en Tesla te snel af is

Ford F-150 Lightning review – hoe Ford Elon Musk en Tesla te snel af is

Autotests · Ford
Ford-fiesta-front

Ford Fiesta test: waarom de best rijdende kleine auto ook bijna de duurste is

Autotests · Ford
Ontdek meer