Test occasion: Porsche 911 (996) – Occasion videotest Porsche 911 (996)

Porsche 911 996 1997-200

In 1997 introduceerde Porsche op de autoshow van Frankfurt de opvolger van de 911 generatie 993, het werd de 996. De 996 was een revolutionaire 911 op meerdere vlakken, maar de belangrijkste wijziging was de introductie van een vloeistof gekoelde boxer ten koste van de zo geliefde luchtgekoelde zescilinder.

Het controversiële ontwerp met de “spiegelei” koplampen kwam van de hand van de Nederlander Harm Lagaay en was ingegeven door kostenbesparingen: door onderdelen te delen met de Boxster kon er bespaard worden op het productieproces, iets wat er mede voor zorgde dat Porsche eindelijk zwarte cijfers ging schrijven na een financieel lastige periode.

De auto bleek een stuk moderner en veel vriendelijker in dagelijks gebruik dan zijn voorganger. De 996 was leverbaar met een handgeschakelde zesbak en de vijf versnellingen tellende Tiptronic, die ook te bedienen was met knoppen in het stuur. In 2001 werd de Turbo geïntroduceerd die ook al enkele updates in zich had die in 2002 werden meegenomen bij de facelift van de rest van de reeks. Een aantal belangrijke fixes werden doorgevoerd en de cabrio van na de facelift heeft een verwarmde glazen ruitje in plaats van een kwetsbaar stukje flexibel kunststof.

In totaal zijn er 175.262 van deze generatie 911 gebouwd. Liefhebbers van met name de oudere Porsches zijn geen fan van de 996 maar die mensen kan je gerust zien als die buurman die weigert een smartphone te kopen “omdat hij knopjes handiger vindt”. Stilstand is achteruitgang, dat credo gold ook al eind jaren '90.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan een kleine 330 stuks 911 996 te koop.
 • Zo'n tweederde is coupé, de rest cabrio
 • De verdeling handbak – automaat is 50/50. Ga je voor de beleving dan is een handbak een must, de automaat met koppelomvormer is niet te vergelijken met moderne bakken met dubbele koppeling.
 • Airconditioning en leer zijn standaard, behalve op enkele speciale uitvoeringen zoals de GT3 RS
 • De goedkoopste exemplaren kosten zo'n 13000 euro, de prijzen lopen op tot ongeveer 45.000 euro voor de jongste exemplaren met weinig kilometers. Sommige exclusieve uitvoeringen zoals de Turbo S, GT2 en GT3 RS zijn echte verzamelaarsauto's geworden met bijbehorende prijskaartjes.

Pluspunten

 • Bruikbaarheid
 • Exclusief
 • Goede rij-eigenschappen
 • Waarschijnlijk de goedkoopste manier om 911 te rijden op dit moment

Aandachtspunten

 • Er zijn een hoop spookverhalen, met name over de 3.4 motoren die opblazen en roest. Check uiteraard dat er een sluitende onderhoudshistorie is. De 996 is gevoelig voor gemiste onderhoudsbeurten. De volgende drie zaken moet je bij met name de 3.4 goed checken.
 • Tussenaslagers (IMS) zijn kwetsbaar bij de 996. Als de boel misgaat loopt de distributieketting verkeerd en je blok dus in de soep. Je kan ze preventief laten vervangen door sterkere exemplaren, dus check of de auto die jij op het oog hebt die fix heeft gehad. Als je het later zelf wil laten doen moet je rekening houden met een bedrag van ongeveer 1500 euro.
 • Er is een probleem met lekkende oliepakkingen bij de 3.4 liter motoren. Onderdelen zijn goedkoop, maar arbeidskosten zijn hoog. Mocht je deze oplossing moeten toepassen dan kan je overwegen meteen de koppeling te vervangen, aangezien daarvoor een hoop van dezelfde onderdelen losgehaald moeten worden. Check op olielekkage bij de uiteinden van het blok en bij de versnellingsbak en houd er rekening mee dat je elke twee jaar of 40.000 kilometer deze pakkingen moet vervangen.
 • Koelvloeistof wil nog wel eens mengen met de olie. Check de binnenkant van de oliedop, als er witte smurrie aan zit: walk away.
 • Een ander koelingsissue: de radiatoren in de neus zijn nogal kwetsbaar, ze oxideren snel en zijn ook gevoelig voor steenslag. Check deze dus goed op lekkages en roest. Check daarnaast regelmatig of er niet teveel rotzooi in de koelopeningen zit, zeker in de herfst willen er nog wel eens bladeren verzamelen voor de radiatoren, wat uiteraard de koeling niet ten goede komt.
 • De onderste draagarmen willen nog wel eens gaan kraken.
 • Check zeker bij dit soort auto's de banden: goedkope merken wijzen op een eigenaar die bespaard heeft op onderhoud, en dat is precies wat je niet wil bij een 996. Een band moet een N-markering hebben, dat is het teken dat je zoekt waardoor je zeker weet dat de banden een goedkeuring van Porsche hebben. Er zijn verschillende N-markeringen: N0, N1, N2, N3, N4. Check of de markering klopt met de uitvoering die je wil kopen.
 • Navigatie is echt niet boeiend in deze auto. Gebruik je iPhone en betaal niet extra voor een hopeloos verouderd en achterhaald systeem.
 • Gescheurde cilinderwanden en -koppen zijn lastig te spotten tot ze écht stuk gaan maar het is een bekend probleem en als de boel in de soep draait is het huilen. Met name de pre-facelift modellen (3.4 liter motoren) hadden hier last van. De facelift kwam in 2000 met de introductie van de 996 Turbo, in 2001 werden de overige modellen strakgetrokken.
 • Met name de tweede versnelling is gevoelig voor misbruik bij de handbakken, dus als deze niet lekker werkt is dat een teken van mishandeling in het verleden. De koppeling moet daarnaast niet te zwaar aanvoelen en mag niet slippen.
 • Targa's willen nog wel eens een rammelend dak hebben, mocht dit het geval zijn dan kan je dat vrij makkelijk oplossen met nieuwe rubbers.
 • Alle 996 cabrio's zijn standaard geleverd met een matchende hardtop, laat je dus geen extra geld uitwringen voor die hardtop, die hoort gewoon bij de auto!
 • Bij lang stilstaan willen de remmen nog wel eens vast gaan zitten.
 • De vierwiel aangedreven auto's kunnen rumoerige aandrijflijnen hebben. Niet per definitie een probleem maar het doet wel afbreuk aan de rust in de cabine, met name storend als je deze auto dagelijks wil gaan gebruiken.
 • Tot slot: overweeg een aankoopkeuring bij een specialist. Begin niet aan een avontuur dat je niet bij kan houden, de 996 is een prima auto maar het is een Porsche: onderdelen kosten veel centen en onderhoud is duur. Een specialist is wellicht goedkoper dan een officiële dealer maar zal nog altijd duurder zijn dan je wellicht denkt.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Rijtesten: Porsche Panamera – Panamera getest

Rijtesten: Porsche Cayenne S – SUV met een hoofdletter S

Ontdek meer