Ga naar hoofdinhoud
Galloper 3-door

Galloper

1 / 4
Galloper 3-door
Galloper 3
Galloper LWB
hyundai galloper swb

Galloper

Het inmiddels alweer bijna vergeten merk Galloper bouwde robuuste terreinauto’s op basis van de Mitsubish Pajero. Hyundai bracht Galloper op de markt, als stoere aanvulling op het modellengamma van Hyundai. Vandaag de dag is Galloper nog geliefd bij terreinrijders en liefhebbers van eenvoudige techniek. Lees meer.

Interesse in een Galloper

Galloper occasions

Bijzonderheden van het automerk Galloper

  • Terreinwagens op basis van de eerste generatie Mitsubishi Pajero
  • Ontstaan als merk van Hyundai Precision & Industry Co
  • Leverbaar met korte en lange wielbasis, die laatste ook met zeven zitplaatsen
  • Keuze uit een krachtige V6-benzinemotor en een onverwoestbare 2.5 dieselmotor

Historie Galloper

Galloper is een kort maar toch interessant hoofdstuk in de autogeschiedenis en een merk dat is ontstaan uit een samenwerking tussen de Japanse en Zuid-Koreaanse industrie. Het merk Galloper verscheen onder de vlag van Hyundai Precision & Industry op de markt – dus niet direct als onderdeel van Hyundai Motor, de autofabrikant. Het merk Galloper ontstond eind jaren tachtig uit een licentieovereenkomst tussen Hyundai en Mitsubishi. Mitsubishi verkocht de productielijn van de eerste generatie van zijn terreinauto Pajero aan Hyundai Precision & Industry. Die tak van de Hyundai-boom assembleerde de auto’s met de motoren, transmissies en het plaatwerk die Hyundai Motor in licentie produceerde. Een derde tak, Hyundai Motor Service, distribueerde Galloper. En toch prijkten er nauwelijks Hyundai-logo’s op de auto’s.

De eerste generatie van de Mitsubishi Pajero werd destijds wereldwijd geroemd om zijn uitstekende off-road-capaciteiten. De terreinauto was voorzien van een ladderchassis en beproefde techniek. Hyundai gebruikte het platform, het onderstel en het ontwerp van de Pajero en goot er een eigen sausje overheen. Zo ontstond Galloper, die in Zuid-Korea aanvankelijk weliswaar werd verkocht als Hyundai Galloper, maar in Europa heet de auto simpelweg Galloper.

Hyundai Precision & Industry Co., later bekend onder de naam Hyundai MOBIS, produceerde ook militaire voertuigen en zware machines, zodat het karakter van Galloper goed paste bij het bedrijf. In Europa positioneerde Hyundai het merk Galloper vooral als los merk, om het onderscheid met de personenauto’s van Hyundai duidelijk te maken.

Galloper in Nederland

Hyundai richtte zich destijds vooral op zijn brede gamma personenauto’s, compact en middelgroot, zoals de Pony, Lantra en Sonata. Maar om ook het destijds groeiende SUV-segment te kunnen bedienen, bracht Hyundai Galloper naar Europa. De eerste leveringen vonden plaats in 1996 en Galloper viel vooral bij klanten die een robuuste, betaalbare terreinauto zochten, in de smaak.

In Nederland verkocht het dealernetwerk van Hyundai de SUV’s van Galloper, vaak wel onder de naam Hyundai Galloper, maar toch was op de auto zelf alleen het Galloper-logo te zien. Met zijn aantrekkelijke prijs, standaard vierwielaandrijving en een ruim interieur was Galloper een aantrekkelijk alternatief voor de Pajero – al was die al een generatie verder ontwikkeld – en de Toyota Land Cruiser en Nissan Terrano, modellen die het midden houden tussen terreinauto en SUV. De lange versie van Galloper, met zeven zitplaatsen, moest vooral gezinnen en ondernemers aanspreken.

Gallopers zijn altijd een zeldzame verschijning op de Nederlandse wegen en in het Nederlandse terrein gebleven. Galloper had te kampen met stevige concurrentie en zijn beperkte bekendheid. Na de introductie van de veel modernere Hyundai Terracan in 2001 verdween Galloper weer van de Nederlandse markt. Rond 2003 beëindigde Hyundai de productie van Galloper en verdween het merk ook wereldwijd van de markt.

Modellen en varianten

Galloper richtte zich volledig op het terreinauto- en SUV-segment. Het aanbod was beperkt, maar modulair opgebouwd: klanten konden kiezen uit een korte en lange wielbasis, een diesel- en een benzinemotor en handmatig te bedienen en automatische transmissie. De auto was duidelijk utilitair van karakter, maar kreeg in latere jaren meer luxevoorzieningen en comfortopties. De inschakelbare vierwielaandrijving bood degelijke terreinprestaties zonder compromissen op asfalt.

Qua design is Galloper bijna een kloon van de Mitsubishi Pajero van de eerste generatie: hoekige vormen, een rechtopstaande, platte voorruit en robuuste bumpers. In de loop der jaren werden vooral het interieur en de uitrustingsniveaus geüpdatet. Elektrisch bedienbare zijruiten, lederen bekleding, getint glas en airco kwamen beschikbaar, net als stoelverwarming en zelfs een boordcomputer in de luxe versies.

Modellenoverzicht Galloper

Galloper Innovation – basismodel met korte wielbasis (3-deurs). Compact en wendbaar, ideaal voor off-road-gebruik. Net als de Exceed voorzien van de 2.5 D4BH diesel of optioneel de 3.0 V6 benzinemotor.

Galloper Exceed – lange versie (5-deurs) met (optioneel) zeven zitplaatsen. Meer comfort, gericht op gezinnen en zakelijk gebruik. Uitgerust met airco, elektrisch bedienbare zijruiten en meer.

Galloper Super Exceed – luxueuze topuitvoering met lederen bekleding, stoelverwarming, getint glas, lichtmetalen wielen en uitgebreide dashboardfuncties. Alleen met lange wielbasis en V6-motor.

Model Carrosserie Brandstof Cilinderinhoud Vermogen Leeggewicht
Galloper Innovation 3-deurs SUV Diesel 2,5 liter 64 kW (87 pk) ca. 1.800 kg
Galloper Innovation 3-deurs SUV Benzine 3,0 liter V6 110 kW (150 pk) ca. 1.820 kg
Galloper Exceed 5-deurs SUV Diesel 2,5 liter 64 kW (87 pk) ca. 1.900 kg
Galloper Exceed 5-deurs SUV Benzine 3,0 liter V6 110 kW (150 pk) ca. 1.950 kg
Galloper Super Exceed 5-deurs SUV Benzine 3,0 liter V6 110 kW (150 pk) ca. 2.000 kg

De dieselmotor staat bekend als taai en betrouwbaar en werd ook gebruikt in andere Hyundai- en Mitsubishi-modellen. De benzineversie bood meer vermogen en rust in het interieur, vooral op lange ritten en bij volle belading.

Prijzen

Nieuwprijzen

Hyundai positioneerde Galloper destijds als voordeliger alternatief voor de Mitsubishi Pajero – zelf had Hyundai nog geen SUV in het gamma. De vanafprijs van Gallopers lag rond de 40.000 euro voor een korte dieselvariant en liep op tot circa 55.000 euro voor een Super Exceed met automatische transmissie en V6 benzinemotor. Daarmee was Galloper bijzonder scherp geprijsd in vergelijking met de concurrentie.

Het aanbod bruikbare occasions van Galloper is minimaal, maar dat is niet zo gek als je je bedenkt hoe kort het merk op de markt was en hoe lang het al uit Nederland is verdwenen, het aantal verkochte exemplaren en het gebruik waarvoor ze bedoeld zijn. Goed onderhouden exemplaren gaan vooral onder liefhebbers van klassieke terreinauto’s van hand tot hand. De prijsrange is afhankelijk van de versie, de uitvoering, de onderhoudsstaat en de kilometerstand van circa 2.000 euro voor een simpele versie tot 8.000 euro voor een Super Exceed V6 in topstaat. Hoewel onderdelen niet altijd gemakkelijk verkrijgbaar zijn, is het onderhoud relatief betaalbaar. De eenvoud van de techniek maakt de auto geliefd bij handige hobbyisten.

Alternatieven

Gallopers vallen in het rijtje van klassieke terreinauto’s met een functioneel en betrouwbaar karakter. Een mogelijk alternatief is natuurlijk de Mitsubishi Pajero van de eerste generatie – het technische fundament onder Galloper, maar met meer merkprestige. Andere alternatieven zijn onder meer de Toyota Land Cruiser – met een ijzersterke reputatie, maar duurder in aanschaf – en de Nissan Terrano II – ook robuust, maar iets compacter. Natuurlijk is de Hyundai Terracan als directe opvolger van Galloper met modernere afwerking óók een mogelijk alternatief. De Kia Sportage van de eerste generatie is een goedkoper alternatief met minder terreinambities

Veelgestelde vragen

Wie produceerde Galloper?
Galloper werd geproduceerd door Hyundai Precision & Industry Co., een dochter van Hyundai, met gebruik van Mitsubishi-techniek. In veel markten werd Galloper als zelfstandig merk gepresenteerd, in andere als Hyundai-model.
Waarom verdween Galloper van de markt?
Rond 2002 stapte Hyundai over naar modernere SUV-concepten. De Terracan verving Galloper. Tegelijkertijd groeide het imago van Hyundai als volwaardig merk, waardoor het aparte Galloper-label niet langer nodig was.
Is een Galloper geschikt als caravan- of werkauto?
Ja, mits goed onderhouden is een Galloper uitstekend inzetbaar als trekauto of werkpaard. Dankzij het ladderchassis en de vierwielaandrijving is hij sterk genoeg voor zware lasten, al is het comfortniveau beperkt vergeleken met moderne SUV’s.