Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
toyota-banner-l-01.jpg

Japanse automerken

Japanse autofabrikanten worden alom gewaardeerd om de producten die zij afleveren. Japanse auto's scoren dan ook steevast hoog in de lijstjes van voertuigen die de minste gebreken vertonen en wat betreft betrouwbaarheid het hoogst scoren. Wat is de meest betrouwbare en beste Japanse auto, welke zijn het meest luxe, wie heeft de langste historie? Hieronder de Japanse automerken lijst.

De oudste merken van Japan

Het heeft even geduurd voordat de auto uit Japan ook Europa wist te bereiken. Dat kwam eigenlijk pas goed op gang in de jaren 60 van de vorige eeuw. Het land van de rijzende zon heeft een rijke historie als het gaat om de productie van auto's. Wie duikt in de geschiedenis van Japan en zijn automerken, moet ruim een eeuw terug in de tijd.

Datsun

Een Japans automerk dat al sinds 1914 aan de weg timmert, is Datsun. Tegenwoordig beter bekend onder de naam Nissan. Het bedrijf bracht destijds de D.A.T personenwagen op de markt. De letters stonden voor Den, Aoyama en Takeuchi, de drie bedrijfspartners die achter het bedrijf Kwaishinisha Motorcar Works zaten. De DAT werd ontwikkeld door een in de Verenigde Staten opgeleide ingenieur, Masujiro Hashimoto. In de daaropvolgende jaren werden nog een aantal DAT modellen geproduceerd. Dat gebeurde in slechts kleine aantallen. Van een serieuze afzetmarkt was in het toen nog arme Japan namelijk nog nauwelijks sprake. Een van de meest historische Japanse automerken, zoals nu mag worden geconcludeerd, was destijds een curieuze bezienswaardigheid in de steden van 'Nippon'. Begin jaren 30 van de vorige eeuw werd een nieuwe poging gewaagd om een personenauto op de markt te brengen. Deze keer onder de naam Datson. In 1932 werd die naam veranderd in Datsun. De Japanse auto werd in 1966 voor het eerst in Nederland geïntroduceerd. En is daarmee een van de oudste automerken uit Japan in ons land. De naam Datsun verdween in 1986 uit beeld, maar dook in 2013 weer op nadat het merk door Nissan opnieuw werd geïntroduceerd.

Isuzu

Deze Japanse autofabrikant is eigenlijk vooral bekend van de productie van vrachtwagens, autobussen en dieselmotoren. Toch kwam in 1916 al de eerste auto uit de fabriek. Isuzu heeft ook de eer de allereerste vrachtwagen in Japan te hebben gefabriceerd. Dit gebeurde in 1922 nadat het bedrijf een 'joint venture' was aangegaan met de Britse fabrikant Wolseley. De hang naar internationale samenwerking is kenmerkend voor Isuzu. In 1971 koos het bedrijf voor een samenwerkingsverband met het Amerikaanse General Motors. Het betekende een flinke uitbreiding van de productie in Azië en Noord-Amerika.

Mitsubishi

Wanneer je spreekt over Japan en zijn automerken, dan speelt ook Mitsubishi een belangrijke rol in de historie. Al in 1917 zag de Mitsubishi Model A het licht. Deze auto uit Japan, waarvan slechts 22 exemplaren werden gemaakt, bleek te zijn geïnspireerd door de Fiat Tipo 3. Al snel echter besloot het bedrijf in plaats van te imiteren, te gaan innoveren. Zo ontwikkelde Mitsubishi onder meer de eerste dieselmotor. Mitsubishi ziet nu vooral toekomst in de zogenaamde plug-in hybride auto's. Hoewel dit Japans automerk voornamelijk in het thuisland wordt gefabriceerd, vindt het overgrote deel van de wagens zijn weg naar het buitenland. Slechts 10% wordt in Japan zelf afgezet. Nederland kreeg voor het eerst een Mitsubishi te zien in het jaar 1975. Van het automerk, waarvan Nissan inmiddels de grootste aandeelhouder is, rijden er nog altijd voldoende rond over de Nederlandse wegen.

Luxe Japanse automerken

De Japanse auto is vooral populair geworden dankzij de export van kleine en goedkope modellen. Maar er zijn echter ook Japanse automerken die zich met succes een plek hebben verworven in het luxe segment.

Acura

Afkomstig uit de stal van Honda, behoorde Acura tot de eerste generatie Japanse auto's die gericht is op het midden- en hogere marktsegment. Het imago van de goedkope automerken uit Japan veranderde dus met de Acura die vooral in de Verenigde Staten met succes de concurrentie aanging met de gevestigde luxe automerken. Naar Europa wordt het merk overigens niet geëxporteerd.

Lexus

Toyota meende niet te mogen achterblijven bij deze luxe trend die door Honda was ingezet en introduceerde daarom de Lexus. Dit automerk is vooral bekend om zijn L-Finesse designfilosofie. Kenmerkend is het artistieke ontwerp waarin geavanceerde technologie gecombineerd wordt met een optimale gebruiksvriendelijkheid. De luxe modellen van Lexus zijn ook in Nederland verkrijgbaar.

Infiniti

Nissan, dat tegenwoordig in handen is van Renault, bleef ook niet achter. In 1989 werd de eerste Infiniti gelanceerd in de Verenigde Staten. Na een aanvankelijk succesvol begin, leek deze auto in het daaropvolgende decennium een stille dood te sterven. Daar kwam echter in 2005 verandering in. Met de G35 veroverde Infiniti zich definitief een plaats in het luxe segment. Sindsdien wordt dit automerk wel de 'Japanse BMW' genoemd. De Infiniti werd pas in 2008 ook in Europa geïntroduceerd.

De beste Japanse automerken

Wanneer je een Japanse automerken lijst samenstelt, dan mag de beste Japanse auto uiteraard niet ontbreken. Nu valt er te discussiëren wat je onder beste verstaat. Beste betekent in dit geval, de meest betrouwbare. De auto dus die de minste mankementen vertoont. Twee automerken springen er qua positieve resultaten het meeste uit.

Honda

De Honda ontvangt veel lof als het gaat om de betrouwbaarheid. Gemiddeld heeft slechts een op de tien auto's wel eens last van pech. Het automerk blijkt in verschillende onderzoeken steeds weer als beste te voorschijn te komen. Naast de betrouwbaarheid worden ook de lage onderhoudskosten geroemd. Honda dat onder meer ook bekend is van de motorfietsen, begon overigens pas in 1963 met de productie van personenauto's.

Toyota

Wie in een Toyota rijdt, heeft ook slechts een kleine kans dat er wat mankeert aan de auto. Vaak wordt de betrouwbaarheid van Toyota in één zucht genoemd met de Honda. Toyota is voor de Japanse auto-industrie van groot belang. Het behoort samen met General Motors en Volkswagen AG tot de 3 grootste autofabrikanten ter wereld. Qua betrouwbaarheid wint dit Japanse merk het overigens met glans van zijn buitenlandse concurrenten. Bekende Toyota's zijn bijvoorbeeld de Toyota Corolla, Toyota Yaris en de Toyota Supra (die helaas niet meer gemaakt wordt). De eerste elektroauto van Toyota, de bZ4X komt in 2022 op de markt.

Suzuki

Wie een goedkope en praktische auto zoekt, komt onvermijdelijk bij Suzuki uit. In India behoort het Japanse merk tot de marktleiders; bij on wordt Suzuki nog steeds beschouwd als een insider-tip onder kopers van occasions en nieuwe voertuigen. Ook hier is de afgelopen jaren verandering in gekomen, door de laagdrempeligheid van bijvoorbeeld de Suzuki Swift.