Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
fiat-banner-l-01.jpg

Italiaanse automerken

De Italiaanse auto staat ook bekend om zijn betrouwbaarheidsproblemen en technische volmaaktheid. Problemen die pas in de jaren 90 na een flinke inhaalslag tot het verleden behoren. De Italiaanse automerken produceren zowel personenauto's als sportwagens.

De automerken uit Italie

Van alle automerken uit Italië is de Fiat Group verreweg de grootste holding. Behalve het eigen merk Fiat, bekend van de betaalbare personenauto's, is de holding onder anderen ook eigenaar van de merken Alfa Romeo, Lancia en Ferrari. Vanaf 2014 is door een fusie met het Amerikaanse Chrysler de officiële naam Fiat Chrysler Automobiles. Alfa Romeo is een historisch Italiaans automerk van zowel personenauto's als sportwagens. Alfa Romeo heeft een sportief imago. Jaarlijks produceert Alfa Romeo ongeveer 150.000 modellen en is daarmee na Fiat de grootste Italiaanse fabrikant. Auto's van Lancia hebben een exclusief, behoudend en licht elitair karakter. Het merk bestaat vanaf 1907. In 2014 is besloten dat het merk Lancia, met uitzondering van Italië, niet meer gevoerd zal worden.
Abarth is opgericht in 1949. Vanaf 1971 is het eigendom van het Fiat concern. Abarth staat bekend om zijn motortuning en het produceren van eigen modellen. In de jaren 50, 60 en 70 was het merk actief in de rallysport. De luxe versies van de Fiat 500 en Fiat Grande Punto zijn onder de naam Abarth verkrijgbaar.

Italiaanse sportauto merken

Ferrari is van alle automerken uit Italië wereldwijd de bekendste fabrikant. Naast sportwagens is Ferrari naamgever van een eigen Formule 1-team. Opgericht als raceteam in 1929 bouwt Ferrari vanuit het Italiaanse Maranello sinds 1947 sportauto's voor de openbare weg. Van de diverse modellen, voorzien van het logo met een steigerend paard, worden jaarlijks ongeveer 7.000 stuks gebouwd. Lamborghini is een producent van luxe Italiaanse sportwagens en sportieve SUV's. De meeste modellen hebben de naam gekregen van stieren of bekende families van stiereechters. Voorbeelden zijn de Gallardo en de Diablo. De stier is ook terug te vinden in het logo van het merk.
Maserati is een goed voorbeeld van een Italiaanse sportauto. Sinds 1914 is de autobouwer actief en momenteel goed voor ruim 31.000 voertuigen per jaar. De modellen combineren een sportief karakter met comfort en uitstraling waardoor ze geliefd zijn als een topsegment auto voor de zakelijke markt. Puritalia is een nieuw merk uit Napels en sinds 2014 verkrijgbaar. Ze bouwen op kleine schaal exclusieve handgemaakte auto's in een gelimiteerde oplage. Hun ontwerpen zijn een eerbetoon aan de klassieke modellen van Cobra en Shelby.

Overige Italiaanse automerken in een lijst

Pagani bouwt vanaf 1999 meerdere typen supercars voor de openbare weg onder de naam Zonda. Bertone bouwt vanaf 1952 tot vandaag futuristisch ontworpen sportwagens. Bizzarrini stamt uit 1964 en staat bekend om sportwagens met een klassieke uitstraling. Cizeta-Moroder bouwde tussen 1991 en 1995 twintig exclusieve sportwagens. De Tomaso bestond tussen 1959 tot 2012; de Pantera is het bekendste ontwerp. Iveco bouwt voornamelijk vrachtwagens vanaf 1975 tot heden. Iso tot slot bouwde tussen 1962 tot 1974 sportwagens en een miniauto onder de naam Isetta.